Fjärde graviditeten

3:e besöket hos barnmorskan

Idag var det dags för det tredje besöket hos barnmorskan på Barnmorskegruppen. Det blev bara jag på besöket idag eftersom inga anhöriga får följa med pga dom nya försiktighetsåtgärderna som är en följd av coronavirusets framfart. Det var ingen fara för mig att gå själv, även om jag verkligen hade sett framemot att gå tillsammans med Victor. Han är ju minst lika intresserad av allt som har med graviditeten att göra som jag är 🙂

På dagens besök fick jag moderskapsintyget som ska skickas in till försäkringskassan. Jag fick även information om minskade fosterrörelser – så himla bra! I mina tidigare graviditeter har jag knappt fått någon information om det överhuvudtaget så jag blev glad att se att Barnmorskegruppen informerar om det 🙂 Ni kan läsa mer om det HÄR! Vi fick även hem papper där vi skulle välja vilket BVC vi vill ha till vår bebis.

Jag hade sett framemot att få mäta magen på besöket idag, men det är först nästa besök som barnmorskan börjar mäta magen. Däremot fick jag lyssna på bebis hjärtljud, så himla mysigt 🙂 Jag tycker det är lite svårt att känna var livmodern börjar men BM berättade att den sträcker sig till strax över naveln på mig 🙂

Vi pratade lite om bebis vikt eftersom Lucas vägde 2905 gram och Isadora vägde 3814 gram. Jag är lite smått nervös över att vår korv ska bli ännu större, men det tyckte inte BM att vi behövde vara oroliga för. Hon sa att vad hon vet så finns det inget som säger att bebisar blir större och större. Jag hoppas hon har rätt 🙂 Nästa barnmorskebesök är om en månad, känns så långt bort!

10 Comments

 • Skolkurator

  Ettan 3114gr pojke 48cm
  Tvåan 4080gr flicka 51cm
  Trean (största sf-måttet) 3140gr pojke 45cm

  Kan tillägga att jag är knappa 150cm lång så tvåans mage var enorm!

 • Anna

  Varför är du nervös att bebisen väga mer? Vad jag läst är inte större barn svårare att föda fram, i alla fall inte som omföderska.

  • Emma

   Hmm… jag trodde att det var jobbigare… men det är ju bra om det inte är det ? Men jag tänker också att det är tyngre, risk för att dom sätter igång en tidigare osv. Det är ju inte helt utan risk för komplikationer i alla fall att bära och föda en 5 kilosbebis ?

 • Anna

  Aldrig hört att att vikten på bebisen skulle påverka att förlossningen sätter igång för tidigt. Har flera vänner som fött bebisar på 4,5-5 kg och det har gått galant. Nästan allihopa har gått över tiden ?

  • Emma

   Nej, inte att förlossningen sätter igång tidigt men ibland väljer man att sätta igång förlossningen tidigare eftersom bebisen är si och så många procent större. Vad skönt att höra att det gått bra för dina vänner 🙂

 • Lin

  Min senaste bebis vägde 4.3 kg och var 56 cm. Det var inga problem! Ettan var på 53 cm och 4 kg. Inga problem det heller. Krystfas på 12 minuter med första och 2 minuter med andra. Det fanns inte på kartan att sätta igång mig. Tror inte du behöver oroa dig mer än någon annan. 🙂 speciellt eftersom dina två första inte varit särskilt stora.

  Min svärmors första barn vägde 5 kg och var 58 cm. ? Det låter lite väl i mina öron. Men det gick tydligen bra också!

  • Emma

   Vad skönt att höra 🙂 Jag tänkte mer eftersom min mage är så stor och att det skiljde ett kilo på Lucas och Isadora, det gjorde mig lite nojig ?

   Åh herregud! Det är typ det som jag är rädd för, en 5 kilosbebis är liksom redan klar att komma ut 1-2 veckor tidigare ?

 • M

  Min nr 3 var störst på 4,3 kg men var den som var enklast att föda. Oroa dig inte för sånt du inte kan styra över! Fortsätt äta hälsosamt och njut av kulan!
  Hade också stor mage tidigt och genom hela graviditeten, har fått för mig/läst att moderkakan i framvägg gör att man blir större. Visst det är tungt men också väldigt vackert.

 • M

  1:an: Pojke, 4825 g, 55 cm (född i vecka 37)
  2:an: Flicka, 4700 g, 52 cm (född i vecka 39)

  Födde första vaginalt och andra kejsarsnitt (pga komplikationer vid första förlossningen) så kan inte jämföra direkt. Men mina var ju extremt stora ?.

 • Linda

  Jag var orolig för att min femma skulle väga för mycket eftersom de två senaste vägt runt 4300 g. Jag kände mig verkligen jättestor. Gjorde två extra tillväxtultraljud pga av min ålder. Det var två olika läkare vid två olika tillfällen som bedömde att denna bebisen skulle bara väga runt 3700 g, den skulle inte alls vara lika stor som de två senaste. Barnmorskan kände även på min mage och den var så normalstor så hon trodde inte heller att bebisen skulle vara så stor. Ut kom en bebis på 4660 g. Ärligt talat han kunde ju lika gärna vägt typ 5 kg och fastnat på utvägen i värsta fall. Nu gick ju allt bra, men det verkar vara lite svårt att beräkna det där. Jag skulle aldrig lita på tillväxtultraljud och magmått igen. Säger inget om hur stor bebis är… Mina bebisar har bara blivit större och större. Nu är bebisen 8 månader och väger 14,5 kg. 🙂 Han såg ut som en tremånaders bebis när han kom ut. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.