På smällen från A till Ö

Gravid trots negativt graviditetstest

Jag har märkt att det är ganska många gravida som fortsätter testa med graviditetstest trots att dom vet att dom är gravida. En del testar bara i första trimestern under dom oroliga första 12 veckorna, men andra testar till och med en bit in i andra trimestern. Varför? Jo, för att lugna sig själva eftersom man tror att ett uteblivet missfall skulle synas på ett gravtest. Tyvärr är det inte så enkelt i verkligheten… Ett MA, uteblivet missfall, syns inte på graviditetstest eftersom kroppen fortfarande tror att den är gravid, vilket är orsaken till att missfallet inte kommer ut av sig själv genom en blödning. Det är till och med så att graviditetstester ofta fortsätter att ge utslag ett par veckor efter ett missfall, så att testa med graviditetstester för att se om ett missfall är på gång är ingen bra idé.

Men det finns en annan, mycket starkare anledning till varför man inte bör fortsätta testa med graviditetstester och det är att dom kan skapa onödig oro eftersom dom inte är tillförlitliga längre in i graviditeten. Det kallas för Hook Effect och innebär att testerna inte kan hantera hur höga hCG-nivåer som helst utan att dom istället böjar visa negativt! Det är faktiskt flera blivande mammor i mina gravidgrupper som råkat ut för detta. Testerna börjar visa negativt eller blir väldigt svaga, då får man späda ut kisset för att testet ska visa starkare positivt.

Den här mamman var i vecka 7 när hon testade och fick detta resultatet, ni förstår säkert att hon blev väldigt orolig, men i april 2016 föddes en frisk liten bebis 🙂

Det man kan göra om gravtesten plötsligt visar så här svagt är att späda ut kisset så att hCG-nivåerna inte blir lika koncentrerade i kisset. Som ni ser på bilden nedan har denna mamman gjort det och när hon spädde ut hälften kiss och hälften vatten fick dom tre starkaste resultaten (dom tre sista stickorna).

Länka gärna till detta inlägget om du känner någon som fortsätter testa, det kan vara bra för den personen att veta att ett svagt eller negativt resultat inte behöver betyda något dåligt?

Fortsatte du att testa med graviditetstest efter att du hade plussat? Har du eller någon du känner upplevt Hook Effect?

10 Comments

 • Karin H

  Jag tog inte ens två tester den här gången, fast jag knappt trodde det var sant. Förstår inte det där med att fortsätta testa, men alla är vi olika.

  • Sara

   Jag gjorde fyra test. Det första (ca 6 månader in i graviditeten) var positivt, men hade köpt ett 2-pack, så det var lika bra att göra det andra med. Eftersom jag var ”säker” på att jag inte var gravid så tänkte jag att det kanske var något fel på stickorna (och om det var fel på hela batchen så var det ju rimligen samma fel på bägge stickorna i mitt 2-pack). Så då köpte jag ett nytt 2-pack på ett annat apotek, men gick positivt svar på dem med. Och efter fyra positiva svar hade jag nog ändå inte litat på ett negativt om jag fick ett, så då fick det bli ultraljud istället. Jag har nu all förståelse för alla som väljer att testa flera gånger.

 • S

  Eftersom många stickor kommer i tvåpack så har jag nog alltid testat två sånna stickor med någon dags mellanrum från första pluset och sen även en dateringssticka. Sen har jag känt mig tillräckligt säker och slutat testa ? precis som Emma skriver så kan det bli tokigt om man ska tolka upp och nergångar i testens styrka under flera veckors tid.

 • Therese

  Första gången jag blev gravid så tog jag ett gravtest (som visade så starkt det bara gick) samma dag som jag gjorde KUB-testet och fick reda på att det var ett MA (slutade utvecklas i vecka 8). Andra gången fortsatte jag att ta test för att se om det ökade där i början (vilket det inte gjorde så jag misstänkte nytt MA – vilket det var). Tredje graviditeten tog jag också några test där i början för att se så det ökade, sedan slutade jag. Hade aldrig hört talas om ”Hook effect” så jag är glad över att jag inte testade så länge att det visade negativt igen, snacka om att bli stressad..

  • Z

   Hej! Gravid i v.7-8 här. Jag lyckades få gravid 1-2 och negativt på såna där cb digital, självklart vart jag superledsen och tog mig till närmsta öppna ställe med graviditetstester som enbart hade ”tidiga” tester och det visade också negativt. Har inte lyckats få tag på Gyn än och mitt inskrivningssamtal är bokat först i v.13 så jag har trugat hela helgen på om jag skulle ta ett nytt test eller inte… tog ett nytt cb digital nu på morgonen och det visade ”inte gravid” så jag misstänker MA, sen började jag kräkas och funderade på hur detta kan vara möjligt… hoppas på att få tag på gyn imorgon för ett tidigt ul så att jag får reda på om det är ett MA och om kroppen då tagit hand om det rätt

   Tack för din fina blogg ❤️

  • 🤓🤓

   Hej.
   Nu tänkte jag berätta om min galna historia.
   Ser att det finns något som heter ”Hook effect” vilket jag kan relatera till. Sen 2,5 månader tillbaka har jag inte haft nån mens, efter att tagit ut min spiral tänkte vi bli gravida. Blev det på första försökte och efter ungefär 2-3v började jag känna olika symtom på att jag är gravid. Hade redan tagit flera resten då jag inte var påläst om hur hela processen gick till men i slutet så fick jag resultat 1-2 v gravid på en digital test för att vara säker gjorde jag ytligare ett test till som visade likadant så två dagar i rad fick vi samma svar. Efter bara 4 dagar började jag få ont i magen och det började blöda i två dagar med kraftiga värkar. Gjorde ytterligare en test den visade negativ. Ringde till barnmorskan hon sa det är en tidigt missfall så avbokar din tid du har hos oss. Det va allt fick bara mer smärtor och till slut började ge sig. Nu bara efter 3 veckor efter känner jag mig gravid trots att många tester har visat negativ vet jag inte vad jag ska tro.
   Har flera symtom nu på graviditet än innan testet visade positivt. Så nu har jag en bokad tid om en vecka för ultraljud och hoppas på att det finns något i magen, annars känns det som att jag inbillar mig. Har någon varit med om något liknande? 🙂🙃🙂🙃

 • Z

  Hej! Gravid i v.7-8 här. Jag lyckades få gravid 1-2 och negativt på såna där cb digital, självklart vart jag superledsen och tog mig till närmsta öppna ställe med graviditetstester som enbart hade ”tidiga” tester och det visade också negativt. Har inte lyckats få tag på Gyn än och mitt inskrivningssamtal är bokat först i v.13 så jag har trugat hela helgen på om jag skulle ta ett nytt test eller inte… tog ett nytt cb digital nu på morgonen och det visade ”inte gravid” så jag misstänker MA, sen började jag kräkas och funderade på hur detta kan vara möjligt… hoppas på att få tag på gyn imorgon för ett tidigt ul så att jag får reda på om det är ett MA och om kroppen då tagit hand om det rätt

  Tack för din fina blogg ❤️

 • Arin Yadigar

  Vill bara skriva om min situation, har gjort IVF och en en embryo på dag 5 after 10 dagar gjort 3 test 2 sticka och en i blodet visade positivt blev så glad….
  Sen från kliniken hade dem sagt att ska tar en till blod prov after 5 dagar till ….
  Då visade negativt ….
  Är så ledsen kan inte knappt andas och jobbar utomlands…..
  Inte fått men än nu är jag i vecka 6 😞

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.