Gravid trots negativt graviditetstest

Jag har märkt att det är ganska många gravida som fortsätter testa med graviditetstest trots att dom vet att dom är gravida. En del testar bara i första trimestern under dom oroliga första 12 veckorna, men andra testar till och med en bit in i andra trimestern. Varför? Jo, för att lugna sig själva eftersom man tror att ett uteblivet missfall skulle synas på ett gravtest. Tyvärr är det inte så enkelt i verkligheten… Ett MA, uteblivet missfall, syns inte på graviditetstest eftersom kroppen fortfarande tror att den är gravid, vilket är orsaken till att missfallet inte kommer ut av sig själv genom en blödning. Det är till och med så att graviditetstester ofta fortsätter att ge utslag ett par veckor efter ett missfall, så att testa med graviditetstester för att se om ett missfall är på gång är ingen bra idé.

Men det finns en annan, mycket starkare anledning till varför man inte bör fortsätta testa med graviditetstester och det är att dom kan skapa onödig oro eftersom dom inte är tillförlitliga längre in i graviditeten. Det kallas för Hook Effect och innebär att testerna inte kan hantera hur höga hCG-nivåer som helst utan att dom istället böjar visa negativt! Det är faktiskt flera blivande mammor i mina gravidgrupper som råkat ut för detta. Testerna börjar visa negativt eller blir väldigt svaga, då får man späda ut kisset för att testet ska visa starkare positivt.

Den här mamman var i vecka 7 när hon testade och fick detta resultatet, ni förstår säkert att hon blev väldigt orolig, men i april 2016 föddes en frisk liten bebis 🙂

Det man kan göra om gravtesten plötsligt visar så här svagt är att späda ut kisset så att hCG-nivåerna inte blir lika koncentrerade i kisset. Som ni ser på bilden nedan har denna mamman gjort det och när hon spädde ut hälften kiss och hälften vatten fick dom tre starkaste resultaten (dom tre sista stickorna).

Länka gärna till detta inlägget om du känner någon som fortsätter testa, det kan vara bra för den personen att veta att ett svagt eller negativt resultat inte behöver betyda något dåligt?

Fortsatte du att testa med graviditetstest efter att du hade plussat? Har du eller någon du känner upplevt Hook Effect?

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. Karin H

  Jag tog inte ens två tester den här gången, fast jag knappt trodde det var sant. Förstår inte det där med att fortsätta testa, men alla är vi olika.

  Svara
 2. S

  Eftersom många stickor kommer i tvåpack så har jag nog alltid testat två sånna stickor med någon dags mellanrum från första pluset och sen även en dateringssticka. Sen har jag känt mig tillräckligt säker och slutat testa ? precis som Emma skriver så kan det bli tokigt om man ska tolka upp och nergångar i testens styrka under flera veckors tid.

  Svara
 3. Therese

  Första gången jag blev gravid så tog jag ett gravtest (som visade så starkt det bara gick) samma dag som jag gjorde KUB-testet och fick reda på att det var ett MA (slutade utvecklas i vecka 8). Andra gången fortsatte jag att ta test för att se om det ökade där i början (vilket det inte gjorde så jag misstänkte nytt MA – vilket det var). Tredje graviditeten tog jag också några test där i början för att se så det ökade, sedan slutade jag. Hade aldrig hört talas om “Hook effect” så jag är glad över att jag inte testade så länge att det visade negativt igen, snacka om att bli stressad..

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här