På smällen från A till Ö,  Tips

Hur kan stress påverka chanserna att bli gravid?

Jag tror dom flesta av oss nån gång har hört eller själva sagt att man inte ska stressa upp sig när man vill bli gravid för att det blir svårare då. Vissa har säkert också hör att man ska undvika ägglossningstest för att det bidrar till den stressen. Stress är såklart aldrig bra, men så länge menscykeln inte påverkas så påverkas naturligtvis inte fertiliteten av att man är lite ”för” exalterad och testar en massa. Det är alltså en myt! Läs gärna om fler myter när man försöker bli gravid HÄR! Däremot kan sex lätt bli lite tråkigt och mekaniskt om det enbart handlar om bebisproduktion så det bästa är ändå att hålla det till en lagom nivå 🙂

Hur kan stress påverka chanserna att bli gravid?

Hur kan då stress påverka fertiliteten och därmed chanserna att bli gravid? Jo, så här är det, för att bli gravid behöver kroppen ha rätt hormonbalans vilket är cirka 300 gånger mer progesteron än östrogen efter ägglossningen. Progesteronnivån i kroppen påverkas av flera olika saker som till exempel ålder, användning av preventivmedel som ger östrogendominans (även kopparspiral) och stress (Källa). Progesteronnivån i kroppen minskar när du är stressad eftersom det stresskyddande hormonet kortisol härstammar från just progesteron (Källa).

Varför är rätt progesteronnivå viktig för att bli gravid och vara gravid?

För att förklara varför progesteron är så viktigt för en graviditet så behöver man förstå vad som händer i kroppen efter ägglossning. När ägget lossnar och vandrar ner mot livmodern så blir en gulkropp kvar i äggstocken. Gulkroppens uppgift är att producera progesteron som reglerar förtjockningen av livmoderslemhinnan för att kunna ta emot och behålla ett ägg. Om ägget blir befruktat utsöndrar embryot hcG som signalerar till gulkroppen att fortsätta producera progesteron som håller kvar slemhinnan i livmodern och ger en miljö med många blodkärl där det befruktade ägget kan utvecklas. Blir ägget inte befruktat så kommer gulkroppen sluta producera progesteron och så fort progesteronnivåerna sjunker så kommer livmoderslemhinnan stötas ut.

Hur vet man om man har låg progesteronnivå?

Kvinnor som har problem med låga progesteronnivåer märker det på olika sätt t.ex. genom klimakteriebesvär, trötthet, svårt att bli gravid eller korta lutealfaser. Jag upptäckte att jag hade kort lutealfas genom tempning när jag ville bli gravid med Isadora. Då hade jag bara cirka 7-10 dagar mellan ägglossning och menstruation. En sund lutealfas ska inte vara kortare än 10 dagar för då är det svårare att bli gravid. Det finns test man kan göra för att ta reda på sin progesteronnivå om man skulle vilja, men det är inte nödvändigt eftersom man kan förebygga med naturliga medel.

Hur kan man göra för att få rätt progesteronnivå för en graviditet?

Det finns mycket du kan göra själv, bl.a. stressa ner, gå och träna, meditera ifall du tror att det är just stress som är problemet. Du kan också börja med tillskott som zink, magnesium, B6- och C-vitaminer vilka har bevisat positiv effekt på östrogen- och progesteronförhållandet. Om du vill bli gravid, se till att B-vitaminerna innehåller 400 µg folsyra som du bör äta så fort du planerar att bli gravid 🙂 Om din menscykel är påverkad (kort lutealfas) kan du också använda dig av bioidentisk progesteronkräm, det är helt ofarligt. Det finns att köpa på bl.a. iHerb. Du använder krämen dagligen där huden är tunn (t.ex. under armarna, halsen osv). Krämen ska användas från ägglossning till mensen kommer eller till vecka 12 om du blir gravid. Obs! Använd ej progestin som absolut inte ska användas vid graviditet! (Källa)

Sammanfattning

Konstant stress under en tid kan påverka den viktiga hormonbalansen som behövs för en graviditet, men det är inte det enda som påverkar hormonbalansen. Jag tycker det är ganska intressant hur kroppen fungerar särskilt när det kommer till hur barn blir till 🙂 Det kommer nog komma fler inlägg på det här ämnet så jag hoppas att ni tycker det är lika intressant som jag!

7 Comments

 • Elin

  Jag har varit tok stressad när jag försökt gravid och ändå har de resulterat i tre barn inom några månader, så mitt liv stämmer med myten! Och jag tycker ägglossnings tester är bra för så behöver man bara ”stressa” en gång/månad över att försöka bli gravid?. Tycker det är jätte korkat att säga att man inte ska använda ägglossnings tester som alla mvc säger. Suck!

  • Emma

   Hehe! Underbar inställning ju! Jag är så fascinerad av kroppen så jag kan inte låta bli att försöka ta kontroll över allt. Haha! Jag tycker också att det är lite knäppt av MVC för dom räknar ju dessutom fel ganska ofta eftersom dom räknar från första mensdagen, det är ju långt ifrån alla kvinnor som har en perfekt 28-dagars menscykel.

 • S

  Finns det någon evidens för att bioidentisk progesteronkräm? Jag är alltid skeptiskt till sånt som inte kommer som rekommendation från fertilitetsläkare faktiskt. Jag gick själv till en gynekolog i våras då min lutealfas var väldigt kort. Det vi konstaterade var att de månader med kort lutealfas hade jag antagligen ingen ägglossning för sen kom vissa månader där jag hade 10-14 dagar istället. Fick provera som ska förlänga lutealfasen men det funkade inte på mig, antagligen pga att ägglossningen ändå uteblivit. Tillslut fick vi tabletter som skulle stimulera ägglossningen när vi försökt 9 månader men när jag väntade på mensen för att börja äta tabletterna hade jag redan hunnit bli gravid och har nu BF första veckan i juni.

  Är man orolig över sin fertilitet tycker jag man ska vända sig till en duktig läkare som kan konstatera vad som faktiskt är just den personens eventuella hinder eller om allt faktiskt bara tar lite tid. Det är ju mycket som ska klaffa. Och folsyra är mig veterligen inte för fertiliteten utan för att barnet inte ska löpa risk att få ryggmärgsbråck.

  Detta är info jag fått från fertilitetsläkare samt en i familjen som är specialistläkare inom gyn/obstetrik.

  • Emma

   Först av allt, grattis till plusset! Vad jag förstår det som finns progesteronkräm som fertilitetsbehandling utomlands redan. Men det du skriver låter förstås vettigt också. Men vad jag ändå funderar på är hur en cykel utan ägglossning ser ut på ÄL-stickor och på tempen? Jag tänker att tempen går ju inte upp förrän efter ägglossningen så om man inte har nån ägglossning så blir det heller ingen tempökning. När det kommer till ÄL-stickorna vet jag inte? Hur visste du när du hade din ÄL och inte?

   Jag håller helt med dig, men det behöver också gå en viss tid innan man kan få hjälp av en fertilitetsläkare, men då ska man naturligtvis ta den hjälpen.

   Nej, folsyra är såklart till för ryggmärgsbråck så om man ändå ska köpa B-vitamin så är det bästa att köpa en som innehåller tillräckligt med folsyra 🙂

   Tack för din kommentar med massor av bra info! Kram!

   • S

    Lh stegring på sticka kan man få utan ägglossning så en kort lutealfas kan vara tecken på utebliven ägglossning(min som jag sökte för var 5 dagar en gång efter att jag fick första utslaget på ägglossningsstickan)Samt om man har oregelbunden mens.

    En privat gynmottagning kan man kontakta tidigt och framförallt med bakgrund av kort lutealfas samt oregelbunden mens. Behöver inte gå alls lång tid eftersom just de bitarna leder till att det blir svårare. Jag gick till en som var ansluten till landstinget så samma taxa som hos vanlig läkare.

 • Johanna

  Åh, här hemma planerar vi att bli gravida i början av nästa år. Men ända sen jag fick min dotter som nu är 2,5år har jag haft ”svagt psyke” och lever med en inre stress. Jag hoppas att jag trots det kan bli gravid i skaplig tid ? återstår att se ?
  Det känns så spännande att du börjar skriva om graviditet igen! *lycka till *?

 • Alexia

  Själv var jag på RUL idag,19+0 och gravid med en liten pöjk?. Vi försökte ett antal gånger innan det tog sig på det 5:e aktiva försöket. Hade regelbunden mens, som en klocka haha kommer nästan på timmen rätt. Använde Äl stickor + clearblue för att få en smiley. Åt tillskott. Kollade varje ÄL hos gyn för att försäkra mig om att det var Äl vilket det var, varje månad. Sista månaden skippade jag gyn och åt en kur rosenrot…menscykeln förlängdes med 3 dagar dvs äl flyttades och jag fick panik
  …men 12 dagar senare fick jag ett svaaaaagt plus..Är 31 år gammal, har en 6 årig son och har varit ensamstående i flera år innan jag träffade min make och det sa klick big time..blev plötsligt dumpad via brev och avstängd telefon samt förfalsning av min underskrift på skilsmässopapprerna när sonen var 7 veckor gammal 2013..som en blixt från klar himmel när vi planerade fler barn och nytt boende..därefter år av djävulskap pch vårdnadstvist på exets begäran..när jag träffade min nuvarande make blev sonen överlycklig..han längtade efter syskon och fadersfigur (normal)..efter en lååång dejt friade maken till mig och vi gifte oss 3 veckor senare..( vi var bekanta i 2 år innan)…Detta barn är så extremt efterlängtad av oss alla
  .har alltid velat ha en stor familj och är överlycklig att bli uppskattad och välbehandlad..man ska följa sitt hjärta..förstår barnlängtan…andra kanskw tycker man är extrem eller överdriven men är det rätt så är der..varför vänta finns ändå inga garantier i livet…hoppas ni får erat + snart???

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.