11 tecken på att förlossningen är nära

Nu är det vecka 38 och förlossningen närmar sig med stormsteg för oss! Jag och Victor är lika barnsligt exalterade varje kväll för det kan ju vara inatt som det händer! Just nu letar jag tecken för fullt 🙂

1. Lös i magenNågra dagar innan förlossningen stimuleras tarmen av ett hormon som frigörs från livmoderslemhinnan som gör att du behöver bajsa oftare än vanligt. Det är därför ganska vanligt att man blir lös i magen precis innan förlossningen.

2. Boar eller städar som aldrig förr! Många höggravida upplever en stark boainstinkt i slutet av graviditeten och städar och piffar som om det inte fanns en morgondag!

3. Förvärkarna blir kraftigare och mer frekventaOm du får kraftigare, längre och mer frekventa förvärkar så kan det vara ett tecken på att förlossningen är nära. Det är inte ovanligt att omföderskor öppnar sig flera centimeter bara genom förvärkar! Men förvärkar kan också vara så kallade ”falska värkar”, pinvärkar som inte gör något gott alls…

4. MensvärkMånga upplever mensvärk framåt slutet och i så fall kan det vara ett tecken på livmoderhalsen förkortas och mjukas upp.

5. Ökade flytningar eller rosafärgade flytningarEn del kvinnor upplever mer flytningar framåt slutet och ibland kan det till och med komma lite rosa flytningar. Det betyder att det är pyttelite blod i flytningarna och innebär att livmoderhalsen mjukas upp och förkortas.

6. Illamående – Tyvärr inte ett tecken på att förlossningen är nära utan snarare att bebisen tar upp så mycket plats i magen att mamman blir illamående. Även om det inte är ett tecken på själva förlossningen så brukar det betyda att dessa nio månader av väntan snart är slut.

7. Ökat tryck nedåt och ilningar i bäckenetMånga gravida upplever ett ökat tryck nedåt och ilningar i bäckenet när bebisen fixerar huvudet och trycker sig nedåt i förlossningskanalen. Det brukar ske framåt slutet av graviditeten, vecka 36-37 för förstföderskor medan det för omföderskor kanske sker först när förlossningen startar.

8. Ont i korsryggenOfta startar värkarna i korsryggen strålar sedan framåt, långt nere i ljumsken. Sammandragningarna som enbart känns som spänningar i buken brukar inte vara ”the real deal”.

9. Slemproppen gårOm du en dag upptäcker en gulaktig slemmig blodblandad flytning så kan det var slemproppen. Den kan se lite olika ut och den kan gå i flera delar, men det är ett tydligt tecken på att det sker något i livmoderhalsen. Oftast går inte hela slemproppen förrän en bit in i öppningsskedet.

10. Vattnet gårEtt väldigt tydligt tecken på att det är dags att föda barn snart 🙂 Dock är det bara 10% av alla förlossningar som startar med vattenavgång.

11. Rundare ansikte Det sägs att kvinnor som snart ska föda får ett rundare ”förlossningsansikte”, vilket känns fullt rimligt eftersom många samlar på sig vatten och lite extra fett framåt slutet 🙂

Källor: Mammasidan, Goda Tider, Pampers

Jag har redan upplevt dom flesta av dessa tecken. Det som inte har hänt ännu är smärta i korsryggen, slemproppen och vattnet, annars känner jag nog att det är övervägande många tecken på att förlossningen är på G!

Vad upplevde ni som allra första tecknet på att förlossningen lurade runt hörnet? Och ni andra som är gravida, känner ni något tecken?

Fotograf: https://www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. Sabina

    Min första FL började med regelbundna värkar var 30 min. 4 värkar senare varje 16min osv. Innan dess inte känt något 🙂 ca 4h senare var hon ute. Hann vara på FL 1h.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här