Önskeinlägg om oron för en ny förlossningsskada

Det var väldigt längesen som jag skrev något om förlossningsskadan som jag fick efter att jag födde Lucas. Det som hände var att jag fick en djup bristning inuti vaginan som gick nästan ända in i ändtarmen. På operation berättade dom för mig att dom hade problem med att stoppa blödningen och därför var dom tvungna att ta ovanligt många stygn som i sin tur kunde ge mig problem under läkningen. Jag hade SVINONT i 4 veckor, till och med ondare än själva förlossningen! När det hade gått 4 veckor så klippte dom stygnen och då började jag må bra igen. Men alla dess stygn gjorde tyvärr att såret läkte ihop lite för bra och jag fick en stram ärrbrygga där inne som gjorde att jag inte kunde ha sex. När jag kände med fingret kändes det ungefär som en kant där inne, en ny mödomshinna… Jag hade aldrig hört talas om att det kunde bli så här efter en förlossning så det tog 9 månader innan jag sökte vård och då förklarade läkarn att detta är jättevanligt och att det är enkelt att återgälda. Det är bara att klippa ärrbryggan på mitten och sy åt andra hållet så skulle jag bli återställd och det blev jag 🙂

Nu har jag fått en fråga om hur jag känner inför en tredje förlossning, här kommer frågan:

“Hej Emma! Först och främst tack för en superhärlig blogg och grattis till kommande bebis 🙂 Är själv gravid med mitt tredje barn och har bf i september. Undrar lite hur du resonerar kring kommande förlossning du som också har en förlossningsskada med dig i bagaget.

Jag fick en bristning grad 3 i samband med min första förlossning för ca 6 år sedan och ärret som blev efteråt läkte väl sisådär kan man säga. När jag sökte för att det skavde så fick jag bara till svar att de tyvärr inte kunde hjälpa mig.. 🙁 2,5 år senare när det var dags för barn nummer två fick jag ”bara” en grad 2-bristning (det gamla ärret gick upp en bit), blev dock sydd av en fantastisk barnmorska som även rättade till det gamla ärret så idag är jag helt återställd. Nu inför förlossningen nummer tre känner jag mig väldigt orolig (läs livrädd) för att återigen få ett ärr som läker dåligt.. Överväger att begära ett kejsarsnitt men det känns inte heller helt bra, suck..

Hur gick det för dig efter din andra förlossnings, fick du någon bristning? Och hur tänker du inför kommande förlossning? Tack igen för en toppenbra blogg! Kram”

Svar: Tack så himla mycket fina du ♥ Jag var såklart orolig inför min andra förlossning, men vad jag förstår så är det inte alls stor chans att just mitt ärr skulle gå upp. Mitt ärr var en så kallad ärrbrygga som dom fick dela på mitten på operation och sy åt andra hållet istället så nu har jag som två “hudflikar” därinne som är alldeles mjuka, inte strama överhuvudtaget. När Isadora kom fick jag i princip bara en rispa så jag hoppas på samma sak även denna gången. Jag tycker du ska fråga din BM om hon kan titta på ditt ärr för att se om det finns en risk att det går upp. Jag har läst nånstans att ärr som är läkta är starkare än vanlig hud och det därför inte går upp lika lätt på samma ställe igen. Din BM borde ju kunna hjälpa dig att bedöma risken genom att se hur det ser ut tänker jag? Lycka till när det väl blir dags fina du!

Jag tänker att varken jag eller läsaren som frågade är ensam om att ha drabbats av en förlossningsskada på första förlossningen och därför är orolig för att drabbas av det igen. Hur har det varit för er andra som fått en skada och sedan fött barn igen?

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Sofi

  Med första blev jag klippt för hon satt fast så jag blev sydd massor både invändigt och utvändigt. Sen med dom andra 3 har jag inte ens spruckit ett millimeter helt sjukt vilken skillnad och ändå var nummer 3 större än nummer 1.

  Svara
  • Emma

   WOW! Hoppas det går lika bra för mig med trean nu också 🙂 Känns ändå som kroppen har varit mer töjbar överlag i denna graviditeten 🙂

   Svara
 2. M

  Jag fick en grad 4 sfinkerruptur vid min första förlossning. Förutsättningarna var inte de bästa. Det var en igångsättning pga stort barn. Födde en pojk i v 37 på närmare 5 kg ?. Även sugklocka och klippning var involverat. Det var en jobbig operation därefter men tack och lov hade rätt läkare (specialist inom intim plastik) jour den natten och väl tillbaka hos min lille kille så har jag varit utan besvär. Vid andra graviditeten var jag nervös inför förlossningen men samtidigt förväntansfull för jag ville ha en revansch. Tyvärr blev det inte så då förlossningsläkare avrådde mig en vaginal förlossning pga förlossningskadan samt en igångsättning igen. Så ut kom en flicka på 4,7 kg i v 38 med kejsarsnitt (ett så kallat T-snittmed hjälp av sugklocka). Längtar efter ett tredje barn nu men vet att om det blir så blir det kejsarsnitt (pga att man inte kan föda vaginalt efter ett T-snitt då ärret i livmodern inte klarar värkarbete och riskerar att brista) och känner mig tillfreds med det. Jag hade bra erfarenheter vid mitt kejsarsnitt och läkte fort.

  Ett så viktigt ämne att lyfta!
  Det är så kul att följa er på bebisresan ?

  Svara
  • Emma

   Tack för att du delade med dig! Så viktigt ämne och fint att kunna läsa om andras upplevelser vid en ny förlossning efter att ha spruckit mycket en gång. Det var ju bra också att du fick en bra upplevelse av kejsarsnittet 🙂

   Tack! Vad glad jag blir att du tycker det 🙂

   Svara
 3. Joanna

  Jag hade en grad 4/4 med sfinkerruptur med min första, var Liv rädd för att gå sönder lika mycket igen. Op efter förlossningen tog 5 timmar och låg vaken och hela kroppen skakade på mig. Va så jobbigt, träffade sonen bara 1 timme från det han kom ut och då va det massor med folk i rummet och så pratade jag med narkosläkare om jag skulle sövas eller få bedövning, slutade då med bedövning.
  Hemsk förlossning och hade problem så länge efter, kunde inte gå på promenad på första året och hade så ont när jag satt på toan för det streamade och tryckte i över 1,5år.
  Så va livrädd när vi nu skulle ha 2an som blev en flicka som kom i april.
  Denna gången gick jag på samtal och planerade förlossningen så mycket man kunde, det märktes att vi hade haft samlat, med barnmorska på förlossningen. alla på förlossningen hade koll på mig och gjorde allt för att underlätta och minska risken för spricka så igen. Dottern kom ut jätte snabbt och ingen av bedövningarna han värka eller tas, fick verkligen hålla i mot då jag va öppen 7cm när huvudet börja komma och sedan flög hon verkligen ut!
  Fick föda på sidan och ha varma handukar och så försökte dem hålla så det inte skulle spricka! Fick ändå bara lite ytliga sprickor denna gången och de va så skönt!
  Men nu är vi färdiga med barn!
  Kommer inte vilja vara gravid eller vilja föda igen! Hade även en hemsk graviditet denna gången med Hyperemesis gravidarum och låg i sängen och Kräkte typ 30 gånger om dagen i 7,5 månad, sen lugnade de sig sista tiden men kräktes och mådde illa då med men kunde vara uppe!
  Så nej ingen flera för oss!
  Men så glad för mina guldklimpar

  Lycka till!

  Svara
  • Emma

   Tack för att du delade med dig och skönt ändå att du fick en bra andra förlossning även om din första var båda traumatisk och svår efteråt med din bristning. Lider verkligen med dig, stackarn! Hemskt att spricka så mycket :’-( Skönt att vara klar med barnafödandet 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här