Fjärde graviditeten,  Frågor & Svar

Därför vill jag bara ha lustgas som smärtlindring

Jag fick en fråga om varför jag bara vill ha lustgas som smärtlindring och tyckte det var intressant att ta upp frågan i ett inlägg. Här kommer frågan:

Varför vill du endast använda lustgas? Är du emot andra smärtlindringar? I så fall varför? Skulle vara intressant att höra vad både du o V tycker om detta och hur ni resonerar.

Svar: Nej, det är egentligen inte så att jag har något emot annan smärtlindring och skulle jag känna att jag behöver mer än bara lustgasen så skulle jag inte tveka. När jag har läst på om smärtlindring under förlossningen så har det bara varit två olika som har lockat mig, den ena är lustgas och den andra epidural. Jag testade epidural under förlossningen med Lucas, men något gick snett så jag kände tyvärr ingen skillnad, däremot fick jag biverkningar efteråt (superstel svank och elefantfötter) och därför är jag inte så taggad på att testa epidural igen. När Isadora föddes så började jag gorma om epidural under krystskedet, men då var det ju redan för sent och ut kom hon ju ändå 🙂 Jag tänker att jag helt enkelt klarar mig på lustgasen om inget oväntat skulle ske. Victor stöttar mig i det jag känner att jag vill ha och behöver. Vi kommer gå Magplaskets profylaxkurs nu i maj och då kommer vi få tips kring andning och massage som han kan hjälpa mig med för att det ska bli så bra som möjligt 🙂

Fotograf: https://www.wanderings.se

6 Comments

 • S

  Jag kommer köra lustgas och tens, det har funkat jättebra de två tidigare gångerna och jag har från början känt att jag inte vill köra epidural. Enda gången jag skulle välja epidural är vid igångsättning om man måste använda mycket värkstimulerande, då har jag hört att det är lämpligt för att spara kraft och energi. Men det är tur att alla kan välja det som passar just dem och som man är bekväm med ? alltid intressant att läsa hur andra tänker om smärtlindring!

  • Emma

   Åh det visste jag inte, vad intressant! Jag kan förstå det i och för sig för jag har hört att värkar från igångsättning gör mycket ondare än vanliga värkar. Ja, olika saker passar ju olika, det är tur att det ändå finns en hel del alternativ att välja mellan 🙂

 • Sabina

  Första barnet hann jag inte ta någon bedövning alls! 10cm öppen. Var på förlossningen ca 1h. Första 45 fattade inte uskan att det var dags, första när jag skulle gå på toan och bajsa som bm kom och så här ska inte bajsas, här ska födas barn! Andra blev jag igångsatt då de inte kunde garantera att jag hann in. Kände inget innan 4cm och de tog hål på vattnet. 45min senare är hon född, tog lustgas 50/50. Några andetag, kände ingen skillnad 🙂

  • Emma

   Oj oj! Snacka om att det gick undan för dig! Barnmorskan på din första förlossning måste varit helt oförberedd då haha! Det är väl lätt hänt eftersom förstföderskor tar såpass lång tid på sig. Menar du att du inte fick nån smärtlindring från lustgasen?

 • Caroline

  Första barnet blev jag ”övertalad” att ta epiduralen trots att det stod i mitt förlossningsbrev att jag inte ville ha den pga nålrädsla. Första försöket träffade de en nerv, det gjorde ondare än allt i världen och jag hade ont i ryggen längre än jg hade ont i fiffi efteråt… andra försöker sattes den tydligen rätt men jag frågade efter 10 minuter när den jävla skiten skulle börja verka och de konstaterade att det borde den ha gjort. Så den tog ingenting på mig, kände noll skillnad. De förklarade med att den kunde ta typ ensidigt, ex bara att värkarna i ryggen mildrades medan jag bara kände smärtan framme i magen. Jag vet inte om detta är sant eller bara något de sa.

  När det är dags för denna bebis ska jag stå på mig och inte övertalas till något jag inte vill! Olika saker fungerar för olika personer helt enkelt 🙂

  • Emma

   Men va!?! Vilka knäppisar! Det måste varit jättejobbigt att dels bli övertalad och sen inte känna nån skillnad. Jag minns också att min smärta satt fram i magen, kanske var det därför som det inte blev nån skillnad då? Det tycker jag absolut att du ska göra, be även din kille att be dom sluta tjata för nu vet ni ju båda att den ändå inte hjälpte. Ja, olika saker fungerar för olika så det är tur att det ändå finns en del att välja mellan 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.