William har vänstersidig torticollis

Förra veckan var det några som frågade om William hade skadat sig eftersom han hade ett långt plåster över nacken och ner för halsen. Jag tänkte berätta om det idag. Det är så här, att vi tyvärr har fått konstaterat att William har vänstersidig torticollis som missats av BVC. Det känns jobbigt även om William (tack och lov!), bara har en mild variant så känns det jobbigt att det inte upptäckts av BVC och att vi kanske inte kommer kunna rätta till det helt och hållet längre. Det känns också jobbigt att vi själva inte har haft en chans att upptäcka detta eftersom vi aldrig hört talas om torticollis förut och det är just därför jag skriver detta inlägget.

För några veckor sedan fick jag ett meddelande av en följare som följt oss länge. Hon hade uppmärksammade att William ofta lutar huvudet åt sin vänstra sida efter att jag hade lagt upp bilder på att han precis lärt sig gå. Hon skrev att hon jobbat med barn med detta problemet och att hon tyckte att vi skulle kolla upp det. Min spontana tanke var att det inte stämmer, i mitt huvud såg jag bilderna framför mig och på dom så tänkte jag att han lutade huvudet åt olika håll. Ack så fel jag hade!

img_0838
img_0835
img_0837

När jag tog fram bilderna såg jag snabbt att han lutar huvudet åt vänster på alla mina bilder och att han gör det på i princip alla bilder jag nånsin lagt upp!! Dessutom upptäckte jag att han faktiskt lutade huvudet mer åt det hållet när han var ännu mindre och en snabb googling senare kunde jag utesluta en hjärntumör, för givetvis är cancer det första man tänker när man är rädd! Jag har dessutom en bekant vars väns barn drabbades av hjärntumör som upptäcktes pga att barnet lutade huvudet åt sidan så det var inte jättekonstigt att mitt hjärta frös till is för en sekund.

vänstersidig torticollis

Vad är torticollis?
Hur som helst så förstod jag snabbt att den vanliga orsaken till att barn lutar huvudet åt ena sidan är att dom har torticollis vilket kan liknas med nackspärr. Man tror att det orsakas av att bebisen ligger lite trångt i magen och därför ligger lite snett med huvudet när dom kommer ut. Det som händer är att barnets nackmuskler blir försvagade på ena sidan och kan bli strama om barnet inte får behandling genom träning och stretching för att få upp rörlighet och styrka i nacken. Det är vanligt att barn med torticollis också får skallasymmetri pga att det ofta ligger på sin favoritsida. En obehandlad torticollis kan göra att snedställning av nacken kvarstår med en ökad muskelspänning och stramhet i halsen och nacke i vuxen ålder. I värsta fall kan ansiktsasymmetri och sekundär skelning utvecklas pga sned huvudställning. Störst chans har man att hjälpa ett barn om det tidigt får behandling, då är prognosen så god som 90% av alla barn blir symptomfria under sitt första levnadsår. När barnet är över 1 år är det svårare, men inte omöjligt att träna upp en sned nacke. Källa

Hur är det med Williams torticollis?
William har som tur är, en mild torticollis som förhoppningsvis kan avhjälpas med en “jävlar anamma” som min följare så fint uttryckte det, trots att han är över 1 år. Sjukgymnasten sa samma sak och jag känner att jag just nu litar mer på henne än på BVC som inte kunde se det förrän vi sa det. Det verkar inte som William skelar eller har fått asymmetrisk huvudform. Han var pyttelite platt på ena sidan av huvudet en liten period, men det var så lite så BVC-sköterskan skrev inte ens upp det och nu är det helt borta. Sjukgymnasten konstaterade att han hade bra rörlighet i nacken men att han behövde träna upp muskeln för att hålla upp huvudet för annars kommer det påverka hans motorik. Det känns jobbigt att höra och jag känner mig orolig för att inte lyckas. William är inte superförtjust i övningarna men jag kämpar på och försöker få in det i leken.

vänstersidig torticollis

Det känns jobbigt att BVC missat detta och när jag läser om det så verkar det fortfarande variera hur duktiga BVC är på upptäcka torticollis. Jag läste något om att varje BVC-sköterska har ungefär ett barn per år så det är inget som man snabbt blir duktig på att se. Jag önskar att jag hade känt till Torticollis för då hade jag kanske vetat vad jag skulle titta efter och det är därför jag skriver det här inlägget. Jag vill sprida kunskap om detta så att föräldrar själva kan upptäcka, för jag kan ju lätt se det när jag tittar på bilder på William även om han inte är ett solklart fall eftersom han har symmetrisk skallform och god rörlighet åt sidorna. Dela gärna inlägget för att sprida kunskap. Vad det gället vårt BVC, så skulle vår sjukgymnast utbilda vårt BVC så förhoppningsvis gör det skillnad för framtida barn 🙂

Relaterade Inlägg

9 Kommentarer

 1. Johanna

  Anna Öhman på Friskispraktiken vid Domkyrkan rekommenderas. Hon är fantastiskt kunnig!

  I fick torticollis som jag upptäckte när hon var 2.5 månad. Fick själv söka BVC, tack och lov var de mer kunniga i Finland där jag var just när det upptäcktes… väl hemma fick vi hjälp av Anna. Jag var så ledsen och orolig.. och som vi kämpade 🙁 Fortfarande när I var 1 år syntes det om hon var trött eller gungade. Idag är huvudet lite kantigt om man känner efter, men tycker inte att det syns.

  Lillasyster drillades på mage från första dygnet för att jag var superrädd att gå igenom samma.

  Hoppas det blir bra för er William ❤️

  Svara
  • Emma

   Tack för hjälpen! Jag tror faktiskt att det är Anna som utbildat vår sjukgymnast. Jag vill minnas att hon pratade om Anna Öhman. Jag kanske skulle söka mig till henne istället för att få så mycket hjälp som möjligt. Jag är jätteorolig att W kommer få bestående men pga att det upptäckts för sent. William har varit väldigt mycket på mage (tack och lov!). Jag var duktig med det från början med Isadora och ville göra samma med William så det är säkert därför han inte fick nån skallasymmetri. Tur det i alla fall för det kunde ju varit värre. Skönt att ni fick hjälp tidigt tack vare att du själv upptäckte det, jag hade verkligen aning om att detta var en grej ens..

   Svara
   • Johanna

    ❤️❤️❤️ håller tummarna för er.

    Hade ingen aning heller om det, men var i sjal och upptäckte att mitt barn verkligen inte kunde vända huvudet åt ena sidan…

 2. Caroline

  Jag vill också slå ett slag för Anna Öhman! Vi kom till henne sent med vår tjej, det var nog runt 1 är för jag vill minnas att både jag och min man höll på med övningarna och vi bytte föräldraledighet runt 1 år… vi gick i ett halvår ungefär och sen blev hon ”friskförklarad”, hon hade även viss skallassymmetri. Så jag skickar massa pepp på att det kan gå riktigt fint även med ”äldre” barn även om vägen är tuffare och svårare .

  Svara
  • Emma

   Men åh vad skönt att höra! Har försökt ringa henne nu på morgonen men först var det upptaget och nu inget svar så jag talade in ett meddelande 🙂

   Svara
 3. M

  Usch vad hemskt att BVC inte har märkt det. Har en 4 månaders som hade en favoritsida att ligga på sedan han var nyfödd. Avskydde att sova på rygg utan ville helst sova på mage och på sin favoritsida av huvudet. Detta märkte ju dock även BVC av och rekommenderade att ha honom på mage mycket och “tvinga” honom att titta åt andra hållet honom att lägga favoritleksakerna på den sidan, för att inte musklerna ska bli försvagade på en sida och huvudet ojämnt. Så nu vid 4 månader märker man inte av det längre. Vilken tur man har haft nu som har en BVC sköterska som såg det tidigt inser jag nu när jag läser detta. Hoppas att allt löser sig för William 💙

  Svara
  • Emma

   Tack fina du! Vilken tur ni hade att er BVC-sköterska upptäckte det. Jag ångrar att jag inte tog vecko- eller månadsbilder på W, då hade jag antagligen sett det själv.

   Svara
 4. Anna

  Usch förstår! Vårt BVC upptäckte inte skallassymetri. Den är såpass mild så jag har inte sett det heller förrän jag får det visat för mig. Men det är försent att korrigera nu. Är så fruktansvärt besviken och ledsen. Har gråtit många tårar över detta och känt mig som världens sämsta. Men det är vad det. Min bebis är fortfarande min bebis och den vackraste som finns ❤

  Svara
  • Emma

   Stackars!!! 😢 BVC-läkaren har tittat noga och inte hittat någon skallasymmetri på W även efter att vi påpekade att han har torticollis. Men sjukgymnasten vi var hos kollade så noga hon kunde och tyckte sig ha aningar om olika saker, typ örats position osv, och det kändes så jobbigt så jag ville inte ens ta in det. Vi får se vad Anna säger imorgon (vi fick tid där imorgon). Jag förstår verkligen hur du känner för man blir ledsen när det blir ”fel på ens barn” pga att någon annan missat nåt som hade kunnat fixas. Egentligen spelar det ju ingen roll om barnen inte får men pga det, men det är ändå jobbigt 😢

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här