Olika smärtlindring under förlossningen

Det är väl i det senaste laget att börja läsa på om olika smärtlindring under förlossningen bara 3 dagar innan BF, men bättre sent än aldrig 🙂 När jag födde Lucas fick jag lustgas, bada, värmekudde, Tens och epidural. Epiduralen tog tyvärr aldrig. Jag vet inte om jag fick den försent eller om den tog fel, men jag kände i alla fall ingen skillnad. Den här gången tänker jag nog inte ta epidural, men samtidigt så vill jag gå in med ett öppet sinne på förlossningen. Jag vill inte bestämma mig för något innan jag väl ligger där, så därför går jag igenom alla smärtlindringsmetoder som finns nu 🙂

Medicinska smärtlindringsmetoder

1. Lustgas – den vanligaste medicinska smärtlindringsmetoden som används på förlossningar i Sverige. Man kan börja med den när förlossningsvärkarna har startat, men det är oftast bäst att vänta till förlossningen har startat på allvar (aktiv förlossningsfas) eftersom man blir mindre rörlig med lustgas. Lustgas tar inte bort smärtan, men har ofta en positiv inverkan på hjärnan och gör mamman mer avslappnad. Nackdelar: Man blir bunden att hålla sig nära masken, man kan bli dåsig, yr eller må illa. En del kvinnor får minnesluckor.

2. Ryggbedövning – det finns tre olika typer där en narkosläkare för in en nål mellan två ryggkotor i ländryggen och vidare in i ett litet hålrum, epiduralrummet. Detta är den bästa smärtlindringsmetoden som går att få under förlossningen. Dom olika typerna av ryggbedövning är dessa:

 • Epiduralbedövning som innebär att man får bedövningsmedel insprutat utanför ryggmärgsvätskan genom en slang. Det gör att mer bedövningsmedel kan fyllas på om det behövs.
 • Spinalbedövning, som innebär att man får bedövningsmedel insprutat direkt i ryggmärgsvätskan genom en nål i stället för en slang. Då går det inte att fylla på med mer bedövningsmedel men den smärtstillande effekten kommer fortare. Ges oftast bara till omföderskor med förmodat snabbt förlopp.
 • Kombinerad spinal- och epiduralbedövning, som kombinerar fördelarna med de båda metoderna. Det är en ganska ny metod och används ännu bara på ett fåtal förlossningskliniker i Sverige.

Nackdelar: Det är en säker metod med små risker men man kan bland annat få svårt att kissa, klåda, huvudvärk, blodtrycksfall eller känna sig tung i benen. Det finns också en risk att värkarna stannar av. 

3. Lokalbedövning – När barnets huvud ska födas fram kan man få en spruta eller en gelé med lokalbedövningsmedel i slidöppningen och mellangården. Nackdel: Allergisk reaktion. Använd inte om du är allergisk mot lokalbedövning hos tandläkaren.

4. Pudendusblockad, PDB – är en spruta som man får via slidan. Den bedövar bäckenbotten och ger effektiv smärtlindring i utdrivningsskedet. Metoden kan också användas om man måste sys efter förlossningen. Nackdel: Tar bort krystkänslan. 

Icke-medicinska smärtlindringsmerotder

1. Värme i form av dusch, bad eller vetekuddar – Vid ett varmt bad sjunker blodtrycket och det är lättare att slappna av. Den bästa effekten av det varma vattnet får man under den första timmen som man badar. Om man badar just när förlossningen håller på att börja kan värkarna avstanna.

2. Massage – gör att man kan fokusera på något annat än smärtan eftersom hjärnan har svårt att ta emot många impulser på en gång. Därför kan beröring och massage som konkurrerar ut smärtimpulserna ofta ge bra smärtlindring.

3. Sterila kvaddlar – barnmorskan sprutar in sterilt vatten precis under huden eller i underhudsfettet, vanligtvis i ryggslutet eller nedre delen av magen. Det ger en intensiv smärta, ungefär som ett getingstick, i 20-30 sekunder. Sedan har det en smärtlindrande effekt som varar i en till två timmar. Den här metoden är särskilt bra i öppningsskedet då man har ont i ryggen och om man har ont mellan värkarna. Nackdel: Gör ofta väldigt ont att få.

4. Tens – transkutan elektrisk nervstimulering, är en form av smärtlindring som man sköter själv. Det är en apparat med små plattor som fästs över de ställen där det gör ont, oftast på ländryggen eller en bit ned på skinkorna. Apparaten avger små elektriska impulser av olika styrka. Dessa impulser konkurrerar med smärtimpulserna i ryggmärgen och aktiverar kroppens eget morfin, så kallat endorfin, och lindrar på så sätt smärtan. Man styr själv vilken styrka impulserna ska ha. För bästa effekt bör man ha en så hög styrka att man känner att musklerna drar ihop sig och att det nästan gör ont. Fungerar bra under öppningsskedet.

5. Akupunktur – ökar genomblödningen där nålen sitter så att muskeln slappnar av och smärtimpulserna hindras från att nå upp till hjärnan. Akupunktur leder också till att kroppens eget morfin, så kallat endorfin, frigörs i kroppen. Endorfin är smärtlindrande, lugnande och ökar välbefinnandet.

 

Jag kan säga på en gång att jag inte vill prova sterila kvaddlar och förmodligen inte akupunktur heller. Jag får lite panikkänsla av att ha massa små nålar på mig när jag kanske inte vill stå eller ligga stilla. Tens-maskin hade jag tills jag var öppen 4 cm men jag använde den fel så den gav nog inte full effekt så den här gången tänker jag att jag ska använda värmekudde, bad och lustgas. Men vi får se. Jag har ett öppet sinne.

Vilka smärtlindringsmetoder har ni provat? Vad tyckte ni var bra och vad tyckte ni var dåligt? Dela gärna med er av era erfarenheter 🙂

förlossning varberg

Alltså vadå lyx! Kolla in förlossningsbadet i Varberg! Jag är avundsjuk!

Relaterade Inlägg

39 Kommentarer

 1. Lina

  Jag hann ju inte tests nåt! Min förlossning var så snabb… Men har en tens apparat hemma nu för min rygg smärta och hoppas kunna hinns ta lustgas oxå! Kramar

  Svara
 2. Nina

  Jag fick epidural första gången jag födde barn och det var jättebra. Visst gjorde värkarna fortfarande ont men inte lika ont, smärtan blev mer hanterbar och det behövde jag. Nackdelen var att det tog nog tog lite längre tid för att förloppet blev lite långsammare (det är vad jag tror i alla fall) att krystvärkarna inte blev så tydliga så att det var svårt att känna hur jag skulle göra för att krysta. Det var stor skillnad i just krystfasen andra gången när jag inte hann få någon epidural. Då var det väldigt tydligt så då förstod jag det där som alla säger att man känner att krystvärkarna är annorlunda och att det är självklart hur man ska göra för att krysta.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad bra att du har fått prova båda varianterna! Krystvärkarna är ju väldigt speciella så jag kan förstå att det blir lite märkligt utan dom eller om dom inte känns så mycket. Jag tycker det kändes som min kropp skulle krysta ut Lucas med eller utan min hjälp haha!

   Svara
 3. Linda L

  Inför båda mina förlossningar har jag gått in med inställningen att jag tar det som det kommer där och då.
  Första gången blev det bad som smärtlindring, lustgasen mådde jag så illa av så efter badet körde jag helt utan smärtlindring.
  Nu andra gången gick det mycket bättre med lustgasen, så jag nöjde mig med den ☺
  Stort lycka till när det är dags ?❤

  Svara
 4. zarah

  Med första: morfin när jag kom in så jag skulle kunna vila lite efter en lång latensfas. Sen lustgas och eda, den med en slang så man kunde fylla på dosen. Dock stack narkosläkaren fel så efteråt fick jag världens huvudvärk, nackvärk och ryggvärk. Kunde inte sitta upp på 4 dygn. Dvs kunde inte ta hand om mitt nyfödda barn. Låg kvar 4 nätter och hade turen så att sambon också fick ligga kvar. Risken för denna komplikation är väldigt stor men det pratas inte så mycket om den. Den är såpass vanlig att den delas in i olika stadier. Jag fick stadie 3 av 4 om jag inte minns helt fel.

  Med andra; hade öppet sinne inför förlossningen och just smärtstillande. Hann bara med lustgas för det gick så fort men det funkade fint för mig.

  Bf+5 med trean nu, och går in med samma plan som med tvåan. Tar det som det kommer. Men sterila kvaddlar är inget jag är intresserad av. Inte heller PDB, vill inte riskera att inte känna av krystvärkarna.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj!!! Herregud så dåligt att dom inte informerar om det! Jag hade inte tagit eda om jag hade vetat, så ont hade jag inte, jag var mer rädd att jag skulle få ondare så jag frågade efter den för det.

   Nej, jag vill inte heller riskera att inte känna krystvärkarna. Hoppas på att klara mig med lustgas 🙂

   Svara
 5. Casssandra

  Har inga erfarenheter men planerar att gå in i det med ett öppet sinne. Har skrivit i förlossningsbrevet att jag helst vill klara mig utan epidural. Är dock öppen för den om jag inte kan hantera mig själv eller om det blir långdraget och jag behöver vila.

  Annars har jag planerat att klara mig på yogaandning/avslappning, Tens (har en gjord för förlossning hemma), akupunktur, lustgas och bad.

  Tycker också sterila kvaddlar låter läskigt men har hört det är effektivt får se om man vågar testa…

  Svara
 6. Carina

  Hej jag tog epudral med första barnet. Enda som jag tyckte hjälpte var att jag fick en timmes sov paus. För jag kände inte av värkarna lika starkt. Men med dom andra fyra har jag bara haft lustgas och det har räckt. Fast med nr 3 fick jag faktiskt gravid massage och det var det bästa jag gjort. Helt underbart och efteråt födde jag direkt för det snabbade på hela processen. Fast jag blev igångsatt då. Jag har aldrig gillat massa bedövningar för jag vill ha kontroll och känna värkarna så jag kan fokusera på målet. För mig har tankeverksamheten varit min hjälp. Jag har blivit glad för varenda värk jag haft för då vet jag att det snart är över. Men sen är jag också lite knäpp och älskar verkligen att föda barn och vara gravid.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag blir också glad för varje värk jag får. Först ville jag ha värkar för att få stanna på sjukhuset och sen för att bebis skulle ut. Jag älskar också att vara gravid och älskade förlossningen med Lucas! Hoppas på en fin upplevelse denna gången också 🙂

   Svara
 7. Pilla

  Visst är det fint! Jag blev nästan besviken när jag kom in till FL och gärna ville bada denna sista gång, men bm sa att jag inte fick eftersom jag var öppen 9 cm ? Direkt efter blev jag skraj eftersom jag insåg att jag inte skulle få spinalen! EDA på första barnet. Spinalen på andra och ville ha det nu på trean. Fick dock klara mig med lustgasen i 20 min innan bebis kom. Gick jättebra. Alla mina förlossningar har varit bra, den sista var nog den bästa. Fast det tog ju iofs bara 45 min så jag hann inte tröttna eller bli för trött hihihi

  Svara
 8. Sofi ellebellebus

  Med första lustgas,Eda, och bad
  Med andra två panodil fast de var mot min tandvärk hahaha sjukt nog
  Tredje morfin och lustgas detta var det allra bästa enligt mig!

  Svara
 9. Amanda

  Jag närmar mig ju min första förlossning med bf imorgon. Men har ingen erfarenhet utav det än. Jag försöker också hålla ett öppet sinne. Tänker köra lite tens och dusch hemma sen på förlossningen får jag väl testa mig fram. Jag har med hört mycket illa om kvaddlar men min mamma tyckte att det var det bästa mot ryggvärken (hon tog dock ingen eda) så jag kan nog ändå tänka mig att testa men inte som förstahandsval.

  Svara
 10. Sofit r

  Första sonen föddes med lustgas, tens, akupunktur och bad som smärtlindring under olika skeden. Andra gången blev det lustgas, tens(- bör börja användas tidigt för bästa effekt, höjer stegvis!) och värmedyna på nedre delen av magen. Älskar tensen så ge den en chans ? Apropå smärta kändes inte ring of fire andra gången som jag bävade för innan!

  Svara
 11. Eva-Leena

  Hej!
  När jag födde mitt första barn så använde jag lustgas och så fick jag PDB spruta! 🙂
  PDB- sprutan va ja grymmt nöjd me, verkligen! Jag var 7cm öppen, nästan 8. Värkana va ganska så intensiva och jag hadde väldigt ont. Jag fick PDB sprutan så gott som direkt och vilken lättnad! 🙂 Blev av med all smärta och visste knappt av när värkana kom! 😀 Kände bara att hela magen blev spänd och så såg ja ju på skärmen jag va ikopplad i nör värkana kom, men kände ingen smärta och de va ju skönt för jag han ju vila upp mig lite 🙂 Första PDB sprutan höll i två timmar, när de började av ta fick jag ytterligare en spruta eftersom de fanns lite kant kvar. Den hade inte lika stor effekt men så fick ja ju ta lite extra hjälp av lustgasen. 🙂
  Jag va jätte nöjd med min smärtlindring! 🙂
  Om man ska komma me någon nackdel så va de ju att hela processen sakta ju i. Så de tog en aning längre men ja tyckte helt klart att de va värt de! 🙂
  Kram!

  Svara
 12. Malin

  Jag har bara använt lustgas vid mina tre förlossningar. Med första barnet önskar jag att jag haft något mer och sen fick jag nog inte heller lustgasen att fungera. Med tvåan och trean var lustgasen toppen ( bara jag höll det på en lagom nivå, annars blev jag alldeles snurrig).

  Svara
 13. Johanna

  Kvaddar hjälpte mig enormt. Jo, det tar sjukt att ta dem men efteråt kändes inte värkarna nästan något (nu kan jag ju bara säga hur det var för mig!). Värt att testa.
  Direkt jag sade till att nu tar det för sjukt så slutade sköterskan att spruta. Kontrollen gjorde att jag vågade ta kvaddarna.

  Svara
 14. Linda

  Med båda mina tidigare förlossningar så har jag duschat… Jätteskönt och avslappnande.
  Första förlossningen testade jag även akupunktur men det gjorde absolut ingen skillnad i smärtlindring.

  Jag har inte tagit några medicinska smärtlindringsmetoder utan det har hjälpt med dusch, upp och gå, och rätt andning.

  Jag har haft två normala förlossningar, den första tog 12 timmar från första värken, den andra tog 10 timmar så de har inte gått speciellt fort…
  Det viktigaste är absolut att man känner sig trygg och att man LYSSNAR på vad BM säger och att givetvis lyssna på sin kropp, den talar om för en hur man skall möta värkarna

  Om två månader är det dags igen och jag hoppas få samma positiva upplevelse

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag provade också att duscha, men tyckte bara att det var jobbigt så det kommer jag nog inte prova den här gången 😛 Bad däremot tycker jag är skönt och avslappnande 🙂

   Åhh lycka till och jag hoppas verkligen att du får en lika bra tredje förlossning ❤

   Svara
 15. Johanna

  Jag fick PDB under min första förlossning. Önskade epidural, men när BM kom in på rummet meddelade hon att narkosläkarna tyvärr stod upptagna i allvarliga operationer inte kunde komma på en stund, men jag hade helt vansinnigt ont och hon gjorde en undersökning. Visade sig att jag var öppen 10cm och att jag redan hade krystvärkar (men det visste jag ju inte vad det var då). Hon föreslog en PDB och jag var inte sen att tacka nej.
  Gjorde inte att jag förlorade kontroll över krystningen och tog inte heller bort smärtan, men varannan värk var betydligt lugnare vilket gjorde att jag fick åtminstånde lite återhämtning. Nu, inför min andra förlossning om 3v hoppas jag kunna avstå epidural oc ta PDB, men beror så klart på hur lång tid förlossningen tar. Lycka till när det är dags!!

  Svara
 16. Johanna

  Jag fick förra veckan efter en undersökning reda på att jag inte bör ta epidural, pga tidigare ryggoperation. Jag hade misstänkt att det kunde vara så och jag vet inte riktigt hur jag ska reagera på det – jag har ju aldrig fött barn tidigare. Jag hade ändå tänkt värme, bad, massage, tens, akupunktur och lustgas i första hand. Men det är klart lite läskigt att valet epidural inte finns. De andra medicinska smärtlindringarna har jag inte så stor koll på. Men jag försöker verkligen tänka att jag ska ta det som det kommer, och jag litar på att barnmorskorna hjälper mig med vad som är bäst om jag behöver något mer än de ickemedicinska.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh typiskt! Men jag är säker på att du kommer klara dig finfint utan epidural också. Men jag kan förstå att det känns lite sådär när man har sett det som en möjlig smärtlindring. Men PDB kanske kan vara ett alternativ för dig?

   Svara
 17. Mia

  Första gången hade jag lustgas och epidural, andra gången hann jag inte med något, inte ens lustgas, helt ärligt så tycker jag det gick bättre!

  Svara
 18. Malin

  Jag var 6cm öppen när vi kom in kl 22.00 o sen använde jag bara lustgas. Däremot så satte vi en epidural utan att bm kände efter hur mycket öppen jag var då. Så när sprutan satt i så kom första krystvärkarna så då var jag fullt öppen. Sen tar det ju en stund innan den börjar verka så det var lite klantigt av bm faktiskt! Men det gick ju bra för ut kom hon! Denna gång har jag sån foglossning att jag går på akupunktur o det funkar faktiskt så jag kan tänka mig det och likaså kommer jag att använda tens då jag var en på lån sedan igår o kan lära mig att använda! Ska bli spännande nu med andra o uppleva skillnaden!
  Lycka till nu när det är dags Emma!!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj ja, då gick det undan! Ja, det var klantigt! Epiduralen gör ju ingen verkan när man är öppen 10 cm. Jag hade också velat ha en TENS på lån, men så vitt jag vet så är det inte helt lätt att få tag på det om man inte är beredd att betala. Jag tror det blir en väldigt snabb förlossning denna gången så jag kände att det inte var nån idé att hyra… Tack så mycket! Lycka till själv! ❤

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här