Förlossning: Vad är ”ring of fire”?

Första gången jag hörde talas om ”ring of fire” var exakt 1 vecka innan min förlossning med Lucas. Först trodde jag att det var ett skämt eller typ en myt, men sen blev jag förvånad över att jag aldrig har hört eller läst om det förut! Informationen man kan hitta på svenska är mycket sparsam. Jag har inte ens lyckats hittat det svenska ordet för ”ring of fire”. Någon som vet vad det heter på svenska?

Vad är ”ring of fire”?

”Ring of fire” är en sensation som pågår under cirka 30 sek – 1 min under förlossningen. Den uppkommer under slutet av krystfasen när toppen på bebisens huvud syns även mellan krystvärkarna. Innan dess så åker bebisens huvud in mellan krystvärkarna, så det här är alltså så nära slutet att bebisens huvud syns även mellan krystvärkarna. Det som kallas ring of fire är då den brännande sensationen som känns i huden därnere när den stretchar sig snabbt för att huvudet ska kunna komma ut. Det känns ungefär som Thaimorsan så fint beskrev det, som att någon har gnuggat in fiffi med het chili!

Smärtan kan kännas under ett par enstaka värkar eller under en värk. Den har ett syfte och det är att signalera till mamman att undvika att krysta så att huden hinner töjas. Barnmorskan brukar säger till att man inte ska krysta när detta sker och då ska mamman andas igenom det – bäst är att flåsa som en hund, enligt fb doulan.

Jag kände ”ring of fire” vid ett tillfälle under min förlossning och jag tror det varade cirka 30 sekunder, max 1 minut. Jag minns att jag flåsade som en hund för det var det enda jag kunde göra samtidigt som jag stirrade på sekundvisaren på klockan och försökte tänka ”när visaren är där så är det över”. Just då hade jag ingen aning om hur lång tid man kunde känna ring of fire, men enligt dom amerikanska sidorna jag har hittat så är det cirka 30-60 sekunder. Barnmorskan sa till när jag inte skulle krysta och när jag kunde börja krysta igen. Jag sprack ingenting utvändigt (förutom 1 stygn vid klitoris men det hände tidigare under förlossningen).

Så här skriver fb doulan om ”ring of fire”:
Tar man bort denna smärta med bedövningsgel eller epidural (tar bort känslan till viss del) så är risken stor att mamma krystar för mycket och får en allvarlig bristning.  Man kan minska smärtan genom att föda i annan ställning än på rygg, exempelvis på alla fyra. Man kan också be barnmorskan hålla varma/kalla handdukar mot perineum.

Källor: Fb doulan, Trimestertalk.com

Gör det mycket ont?

Jag tyckte att det brände som satan, men det var så himla kort tid så jag tyckte inte att det var så farligt. Jag behövde absolut ingen bedövningsgel eller nåt sånt och min barnmorska höll emot med varma handdukar som lindrade mycket 🙂

Nu vill jag gärna veta från er som redan har fött barn. Kände ni ”ring of fire”? Hur upplevde ni det? Minns ni hur det kändes och ungefär hur länge det gjorde ont?

ring of fire

Relaterade Inlägg

20 Kommentarer

 1. Pilla

  Första barnet, född med EDA, kände inget. Kände inget alls förutom trycket när värken kom.

  Andra barnet, född med spinal, kände pyttelite. Inte alls så att det gjorde ont, kände att det brände till. Var inte ens obehagligt. Samma vid denna förlossning. Hade ingen smärta alls. Kände bara trycket vid en värk.

  Tredje, född utan någon bedövning. Kände ingen ring of fire. Borde ju känt denna gång eftersom det var en ”naturlig” FL?! Kände när bebis var precis i läge innan den skulle ut, men det var mer känslan , mitt bäcken går av känslan. Det var enda gången under FL jag sa att det gjorde ont. Fast jag är väl uttänjd nu ????

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! Skön du är! Det kanske är så att det oftast bränner mest på första förlossningen? Att huden töjer sig lättare dom andra gångerna? Jag uppfattade det också som att det kan göra ondare huden tvingas töjas snabbt, om man trycker på ändå och om man inte slappnar av. Du kanske var bra på att slappna av? Eller barnmorskan höll bra med perinealskydd? Ingen aning, det är bara spännande hur det fungerar för olika kvinnor 🙂

   Svara
 2. Sofi

  Jag minns precis ring of fire och det är nog den enda del av förlossningen jag är lite nervös över. Jag hade bara lustgas och hade skrikit en hel del in i masken innan, men när huvudet trängde fram så tittade jag upp på dem och sa sammanbitet ”Nu gör det jävligt ont!” ? Det var nog den smärtan som jag upplevde som värst. Sen hade sonen också ett huvudomfång på 39 cm som inte gjorde upplevelsen skönare heller. Haha. Men det var säkert inte länge än någon minut som du skriver så bör överleva även denna gång.

  Svara
 3. lin

  Kände av ring of fire, men tyckte mest att det sved lite. Hade eda. Men en grej som jag själv upptäckt (genom att kolla på massa förlossningsklipp och program) är: när man krystar efter uppehållet vid ring of fire – så kom i alla fall jag till en punkt när jag kände att nu gör det lite för ont. Då vet man att ett ordentligt tryck från en själv resulterar i att huvudet kommer ut. Det tar jag med mig till en eventuell nästa förlossning: när det känns som värst tryck till ändå, så ploppar huvudet! Så var det för kvinnorna i klippen och för mig. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh Lin! Tack för att du delade med dig! Det hade jag ingen aning om, men det ska jag absolut lägga på minnet. Med Lucas minns jag inte just hur det kändes när hans huvud kom ut. Jag minns bara att Jair sa att jag skulle trycka mer hela tiden 🙂 Jag ska komma ihåg detta när jag väl ligger där och krystar 🙂 Tack!

   Svara
 4. Josse

  Jag älskar hur du frossar i förlossningar för jag älskar allt som har med det själv att göra. Kände inte ring of fire första gången då jag var lokalbedövad och de tog med sugklocka. Märklig känsla när bäckenet var maxat, så himla coolt och sen sved och brände det väl lite illa när känseln väl kom tillbaka men det var inte jobbigt med tanke på att jag ändå precis fött barn. Andra gången födde jag helt naturligt och det blev lite krisigt på slutet, stod faktiskt på alla fyra (tänker på ditt inlägg om ”utsatta” ställningar du skrev för en tid sedan) och där fick jag sån kraft att det kändes som han bara slank ut hur enkelt som helst! Haha.. Härlig känsla där också och ingen ring of fire där heller. Inga sensationer under någon och blir det fler barn blir det säkert inget sånt, som Pilla uttryckte här ovan, jag är nog också uttänjd! Haha.. Eller sjukt jävla avslappnad när det är förlossning på g. Badade senast fram t om krystskedet, det bästa jag gjort nånsin och tack vare den upplevelsen känner jag att jag skulle kunna skaffa hur många barn som helst! Haha.. Önskade av hela mitt hjärta att alla kvinnor fick uppleva en så fin, lugn och harmonisk förlossning. <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhh låter verkligen som en helt fantastisk förlossning ju! Jag tyckte också att min förlossning var väldigt bra om man räknar bort tiden efter. När jag kom till BB-rummet efter att jag hade varit på op så sa jag till Jair ”det här vill jag göra snart igen!”. Vem säger nåt sånt precis efter dom har tryckt ut en hörnsoffa liksom! Haha! Jag upplevde också min förlossning som lugn och harmonisk och glädjefylld trots smärta. Hoppas jag får uppleva samma denna gången. Pirrar i magen bara jag tänker på att det är dags snart 🙂

   Svara
 5. Mia

  Första barnet föddes med både epidural och sugklocka i slutet, kände ingen ring of fire. Andra barnet föddes helt utan någon form av bedövning men kände ingen sån då heller.

  Svara
 6. Sara

  Födde dottern med bara lustgas (det sattes in för Eda men det var för sent så fick ingen). Minns ring of direkt väldigt väl, barnmorskan sa krysta inte nu och jag skrek ”men ni fattar inte hur ont den gör det gör så jääävla ont!” Det gjorde verkligen ont och var en annan slags smärta än den smärtan man haft tidigare. Men så föddes ju dottern några sekunder senare och då kändes ingen smärta alls längre 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag fick också EDA väldigt sent, men jag vet inte om det var för att jag fick den försent eller om den inte tog för att den hamnade lite fel. Hur som helst så fick jag ingen så jag hade bara lustgas. Håller med, den kändes helt annorlunda från allt annat och det är absolut ingen smärta som man hade klarat nån längre tid!

   Svara
 7. Sabina

  Jag kände the ring of fire! ingen aning om hur länge men när värken kom igensätt födda dottern med ett splash! Tyckte mest att det sved som fan! Hade ingen bedövning!

  Svara
 8. Åsa

  Jag minns att det sved. Och att jag lät bli att krysta just när det sved ☺️ Innan och efter minns jag inte mycket då ja va svinhög på lustgas men hade läst just om detta så ja låg och kände efter när dom sa att huvudet började synas. Sen minns jag att jag inte ville slappna av när huvudet va påväg ut för att ja trodde bebisen skulle åka hela vägen in igen så ja försökte knipa för att hålla fast huvudet ?

  Svara
 9. Emelie

  Japp det kändes verkligen! Men det är ju snabbt över som tur är. Minns också att jag sa ”nu gör det oooont!”

  Svara
 10. Karin

  Ja jag kände det båda mina förlossningar. Första gången kände jag det och de sa att jag inte skulle krysta och jag skrek ”aj aj aj aj det gör så ont” och det var typ en brännande känsla. Sedan hade jag ganska glesa värkar så de fick slänga i något (i medicingrejen man har på handen) som gjorde att jag fick en värk till som gjorde att jag kunde krysta ut honom snabbare. Jag hade lustgas.
  Nu andra gången (för 2v sedan) gick allt så himla snabbt så när jag började krysta tyckte jag det började svida mer direkt och när bm ropade att jag inte fick krysta skrek jag tillbaka att jag inte kunde hjälpa det och nu kommer han! ? Då sa bm att okej då men då får du krysta tills han är ute och jag krystade en låååång kryst och han kom ut direkt.
  Hade ingen aning om varför man inte skulle krysta men det gick ju bra ändå. Jag hade lustgas denna gång med men båda gångerna fick jag lägga bort lustgasen när krystvärkarna började.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad skönt att allt gick bra 🙂 Visst är kroppen finurlig, men det kanske fanns nån mer anledning till att BM sa att du inte fick krysta? Eftersom sen gick med på det om du bara krystade tills hela han var ute. Kul att du delade med dig av dina förlossningar 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här