Fjärde graviditeten

Gravidvecka 9 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna. Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du
Din livmoder är lika stor som ett gåsägg. Dina byxor kanske sitt lite tajtare i midjan även om du inte ser gravid ut än. Hormoner kan förändra din hy, några får finnar och några märker att rynkor slätas ut. Slemhinnorna blir skörare och då kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Även tandköttet blir känsligare och blöder lättare. Nästäppa är också vanligt men man ska helst undvika näsdroppar. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar, det är helt normalt. Du kanske känner dig orolig och om det är jobbigt, prata med din BM.

Så här känner jag
Jag mår fortfarande pyton. Jag är illamående nästan hela dagarna och det enda som funkar nu är sötsura frukter som kiwi, vindruvor och mango. Jag är också obotligt trött vilket är frustrerande för det är inte många knop jag får gjorda per dag. Jag är så glad att det är jullov just nu så att jag faktiskt kan vila så mycket som jag gör, men jag är orolig för hur det ska bli när jag börjar jobba. Hoppas illamåendet börjar avta till dess. Jag tycker att magen växer snabbt, mycket snabbare än dom andra graviditeterna. Jag är lite mera hungrig och behöver oftast något mättande innan läggdags. Mina bröstvårtor är fortfarande ömma och har blivit mörkare. Jag får ofta hugg i ligamenten när jag gör plötsliga rörelser och ibland gör det ordentligt ont. Jag måste upp och kissa två gånger, ibland 3 gånger per natt. Det känns tydligt att jag är gravid nu 🙂

Så här känner Victor
Min stackars älskade Emma! Det är fortfarande tufft att se henne må så dåligt och inte hitta något verkligt bot på det. Det som verkar funka bäst för henne är att aldrig sluta äta (rätt) saker och att sova. Det bästa jag kan göra just nu är att försöka se till att hon har allt hon behöver och att hon kan ta ledigt från alla bestyr här hemma. En väldigt positiv nyhet denna veckan var det efterlängtade tidiga ultraljudet. Allting såg bra ut och även om det var en lugn liten ”korv” som låg där inne så slog hjärtat på precis som det skulle! Vi tjuvlyssnade faktiskt på hjärtat redan dagen innan och det känns om möjligt ännu mer speciellt att ligga och hålla om magen nu. På tal om det är jag väldigt förväntansfull inför att känna de första sparkarna, kan inte hålla mig!

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.