Fjärde graviditeten

Vecka 23 – nu kan bebis överleva utanför magen!

Idag gick vi in i vecka 23 som ändå är en jättemilstolpe för alla gravida eftersom det är från och med denna veckan som bebis kan överleva i fall den skulle födas. Det går att rädda barn som är födda tidigare också, 1177 skriver kring vecka 22, men det är nu statistiken är på bebisens sida eftersom cirka 60% av alla bebisar födda i vecka 23 överlever 🙂

Jag tror inte vår bebis kommer tidigt, men det känns ändå tryggt att veta att vi har oddsen på vår sida. Jag tycker också att det känns bra att vi numera tillhör specialförlossningen om det skulle vara något. I mina tidigare graviditeter så har jag fått åka in akut till gynmottagningen i vecka 7 och vecka 16 för akuta magsmärtor som troligen berott på blindtarmsinflammation. Bemötandet där har inte varit det bästa precis, inte förrän jag svimmat eller börjat spy i väntrummet, då har dom tagit mig på allvar. Det har gjort att jag är väldigt rädd för att behöva åka till gynmottagningen, det känns som en lättnad varje gång som jag gått så lång tid av graviditeten att jag tillhör specialförlossningen istället. Men i denna graviditeten har jag inte behövt oroa mig lika mycket eftersom jag opererade bort blindtarmen för ett par år sedan 🙂

Jag har funderat lite kring det där med prematurer. Både Lucas och Isadora är födda ett par dagar över tiden så jag tänker att vår bebbe också kommer stanna kvar i magen tills den är helt redo. Men Victor är prematur, han föddes fem veckor tidigt. Kan det ha betydelse för när vår bebis kommer?

Fotograf: https://www.wanderings.se

2 Comments

  • Sofie

    Hej
    Alla mina syskon ink mig själv, jag varit födda minst 1 vecka över tiden eller mer.
    Däremot min sambo och hans bror har kommit innan och var snabba på att komma ut. Det har båda våra barn varit med. Mycket spännande.

  • Emma

    Skulle inte säga att ärftlighet för prematurfödsel finns hos pappan (bebisarna) om de inte är en bakomliggande sjukdom. De ligger främst hos den gravida ? eller omständigheter kring graviditeten

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.