Fjärde graviditeten

Obs! Livsmedelsverket ändrar råden för hur mycket kaffe gravida får dricka

Det är inte lätt alla gånger att hålla sig uppdaterad, speciellt inte när man är omföderska för då förlitar man sig gärna på dom råd som fanns när man var gravid sist. Idag uppmärksammade en kollega mig om att det kommit nya rekommendationer för kaffe, så sent som igår. Livsmedelsverket har alltså sänkt det maximala koffeinintaget från 300 milligram till 200 milligram per dag, eftersom nyare forskning har visat att doser över 200 milligram tros påverka barnets födelsevikt. Innan har Livsmedelsverkets rekommendationer varit baserat på att högda doser av koffein, över 300 milligram, kan öka missfallsrisken.

Den nya rekommendationen är nu att man som gravid kan dricka två till tre små koppar kaffe om dagen eller fyra koppar te. Tidigare fick vi preggos dricka tre koppar kaffe och sex koppar te. Tänk också på att cola-drycker, energidrycker, kosttillskott och mörk choklad innehåller koffein.

Det känns på ett sätt som att det inte är för intet som många gravida slutar tycka om kaffe. Jag har haft svårt för kaffe i denna graviditeten och är väldigt specifik med vad för kaffe jag ska ha om jag nu ska dricka. Jobbkaffet och den vanliga kaffebryggaren här hemma funkar inte alls, nej det ska vara finkaffe, annars kan det kvitta! Så jobbigt för jag är så trött fortfarande och jag har inget sätt alls att pigga upp mig på. Vi får hoppas att järntabletterna gör skillnad snart.

One Comment

  • Anna

    Jag tar faktiskt en halv koffeintablett, 50 mg, efter lunch varje dag nu när jag är gravid. Dricker inte kaffe och högst 1 kopp te om dagen. Är så trött och den där halva tabletten gör sån himla skillnad. Såg att Lergigan Comp som många får utskrivna för graviditetsillamående innehåller 50 mg koffein och dessutom efedrin, och de får man ta 3 st om dagen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.