Fjärde graviditeten,  På smällen från A till Ö

Så här räknar man graviditetsvecka

Det där med att räkna graviditetsvecka är faktiskt inte helt lätt! Jag hann aldrig få tillbaka mensen när jag slutade med p-piller så jag har dålig koll på exakt när jag blev gravid och räknade därför fel. Jag trodde fram till igår vi går in i ny vecka på måndagar när vi i själva verket går in i ny vecka på tisdagar! Victor påpekade det häromdagen men då var jag envis och insisterade på att vi byter på måndagar. Hur som helst har jag justerat så att det blev rätt 🙂 Jag tror inte jag är den enda som har svårt att räkna ut vilken vecka och dag man är i så därför tänkte jag reda ut detta i ett inlägg.

Hur kan vecka 26+0 vara samma sak som att jag är i vecka 27?
Först och främst tänkte jag reda ut barnmorskans språk med det vi säger i dagligt tal. När man i folkmun säger: “Idag går jag in i vecka 27” så betyder det i en barnmorskas bok att man är i vecka 26+0, man har alltså varit gravid i 26 veckor och 0 dagar och är därmed inne i vecka 27. Du är inne i vecka 27 ända till vecka 26+6, därefter betyder du vecka till 27+0 som i folkmun är vecka 28.

Räkna ut graviditetsvecka med hjälpa sista mensen
Barnmorskorna räknar ut graviditetsvecka från första dagen i sista mensen. Dom räknar då med att du är vecka 0+0, vilket i folkmun är första dagen i vecka 1. Men för att detta ska bli helt rätt måste du ha en menscykel på exakt 28 dagar, annars stämmer inte detta riktigt.

Räkna ut graviditetsvecka när befruktningen är känd
Om du vet vilken dag som befruktningen skedde så kan du räkna att du är i 2+0 den dagen, vilket betyder att du just gått in i vecka 3.

Räkna ut graviditetsvecka genom att använda dagen då du skulle haft mens om du inte blivit gravid
Om du har en regelbunden mens som är kortare eller längre än 28 dagar så blir det mer exakt att räkna med dagen du skulle haft mens istället. Då räknas dagen som du skulle haft mens som vecka 3+6. Vecka 4+0 är alltså dagen då din mens är en dag sen och du har just gått in i graviditetsvecka 5.

Räkna ut graviditetsvecka med hjälp av beräknad födsel
Det var så här jag fick göra för att räkna ut graviditetsvecka eftersom jag inte hade haft någon sista mens och inte heller visste när befruktningen skedde. Beräknad födsel för vår bebis fastställdes till 10:e augusti genom ultraljud. Beräknad födsel i Sverige räknas som gravidvecka 39+6 (enligt 1177). Detta kan dock skilja sig i olika appar och då får man justera manuellt genom att ange ett annat datum som BF för att hamna på rätt vecka och dag enligt det svenska sättet att räkna. Jag använder WomanLog Pregnancy och i den behöver jag inte justera.

Fråga gärna om något är otydligt 🙂 Det är inte helt lätt detta 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.