Fjärde graviditeten

Gravida kan överföra corona till foster – nu finns ett bekräftat fall!

Nu har det som jag varit som allra oroligast för under nästan hela graviditeten bekräftats. Gravida som får corona kan smitta sin bebis i magen så att bebis blir riktigt sjuk! Det är redan flera nyfödda som drabbats av corona som har dött, men man har inte kunnat bekräfta om bebisarna har fått smittan i magen eller efter födelsen. Nu har man alltså lyckats bekräfta ett fall där bebisen utan tvekan drabbats av Covid-19 i livmodern. Läs artikeln HÄR! Mamman var höggravid och sökte sjukhusvård. Kontroller visade att bebisen i magen inte mådde bra och plockades därför ut med kejsarsnitt. Det visade sig att infektionen hade spridit sig till hjärnan, men som tur var tillfrisknade bebisen och är idag helt återställd.

Jag känner att jag har lite svårt att skriva sakligt om detta för jag känner mig ganska upprörd. Jag tycker att det känns som att det är just detta jag har sagt hela tiden, men Folkhälsomyndigheten har valt att ta det OSÄKRA före det säkra genom att gång på gång tala om för oss gravida att våra barn är säkra i magen och att den största anledningen till att vi bör isolera oss är för att slippa en corona-förlossning där vår partner inte får vara med. Jag anser att Folkhälsomyndigheten inte har tagit Covid-19 på allvar och utsatt gravida och deras ofödda barn för risker genom att ”lugna oss” med vad som visade sig vara felaktig information. Dessutom har det varit svårare för gravida som jobbar på utsatta arbetsplatser där dom riskerar att smittas av corona att bli omplacerade. ”Vi vet för lite för att säga att gravida är i riskgrupp.” Nu i efterhand undrar jag om dom verkligen tycker att det var rätt beslut att chansa?

Jag tycker att Folkhälsomyndigheten borde gå ut med ny information för att stötta gravida så att dom kan vidta dom återfärder som behövs för att undvika att bli smittade. Jag tycker också att Folkhälsomyndigheten borde gå ut med ny information angående nyfödda eftersom det är fler och fler nyfödda dör i Covid-19. Jag har försökt att inte oroa mig så jag har hållt dålig koll på läget för gravida och nyfödda nu det sista och blev chockad av att läsa alla artiklar om nyfödda som dött. Jag trodde liksom att faran var över när bebis var ute…

Jag skriver inte detta inlägget för att jag vill oroa någon, utan snarare för att upplysa alla som gjort som jag det sista, satt på skygglapparna. Jag orkade inte oroa mig längre och slutade leta information och det resulterade i att jag blev mer och mer oförsiktig. Varför ska man vara så himla försiktig när man ändå inte ingår i någon riskgrupp? Jag behövde den här informationen för att inte glömma bort allvaret och bli mer försiktig.

2 Comments

 • Victoria

  Jag förstår din oro men hur många har inte varit gravida och fött barn under denna pandemi? Hundratusentals!
  Hur många har fört över smittan till sitt barn?
  Förmodligen större risk att dö i en bilolycka fram till förlossningen.

  • Emma

   Jo det är sant, men jag tror ändå att det är ganska många (om inte alla sjuka mammor) som fört över smittan till sina bebisar, åtminstone efter förlossningen. Däremot är det säkert, som du säger, mycket större risk att dö i en bilolycka innan förlossningen än att bebis dör i corona. Tur det ändå 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.