Fjärde graviditeten

Packlista till BB-väskan – bara det nödvändigaste!

Nu är BB-väskan packad och står redo i bilen när det väl blir dags! Herregud sååååå spännande! Det riktigt pirrar i kroppen när jag tänker på hur nära det är! Det kan verkligen hända när som helst nu 🙂

1. Högtalare precis som jag skrivit tidigare så är högtalare en av dom viktigaste sakerna i BB-väskan, i alla fall under förlossningen. Läs mer om de positiva effekterna som man får genom att lyssna på musik under förlossningen HÄR!

2. Schampoo, balsam, tvål, hårborste, deo, tandborste, tandkräm – efter förlossningen är det dags för livets bästa dusch! Unna dig gärna något extra lyxigt att duscha med, men tänk på att det ska vara skonsamt för bebis så helst inget med stark parfym.

3. Hårsnodd! Superviktigt! Glöm INTE! Du kommer ha mycket glädje av den under förlossningen och under första tiden på BB om du har långt hår 🙂

4. Läppcerat och nässprayLuften på sjukhuset är väldigt torr och lustgasen gör det inte precis bättre. Jag har med mig purelan som är grym, inte bara till bröstvårtorna utan även till läpparna 🙂

5. Egna myskläderJag kommer ta med ett set mjukiskläder och en amningsklänning att åka hem i (beroende på vädret). Om jag måste stanna på BB så kommer jag använda sjukhuskläderna.

6. Amningslinne i en storlek störreJag har med två amningslinnen i större storlek, den ena är reserv om bebis kräks eller kissar på mig 🙂

7. Amningsbhn Fast Food från Boob (annonslänk) – Mjukaste och stretchigaste BHn jag har testat (jag har provat 7 olika). Den kunde jag använda direkt efter FL och ända tills svullnaden från att mjölken hade runnit till hade gått ner. Riktigt bra investering som jag sedan använde resten av amningen. 

8. Vattenflaskan använde jag också mycket. Det är hopplöst att dricka från glas när man ligger ner!

9. Novalucol Om ni har mycket halsbränna, det går nämligen inte över förrän EFTER förlossningen…

10. Proteinbars och pizza-bullar till blivande pappan – Nu under corona-pandemin får man inte nyttja kylskåpet på förlossningen så därför ska vi baka pizzabullar som man kan äta både varma och kalla 🙂

11. Kameror! – Vi hade egentligen planerat att ha med förlossningsfotograf, men eftersom man bara får ha med en person på förlossningen under corona-pandemin så har vi bestämt oss för att filma allt vi kan under förlossningen. Vi har med oss MÅNGA kameror för att inte riskera att missa något! 🙂

12. Godis – Victor har köpt en jättepåse med naturgodis att äta efter förlossningen. Ett tips är att köpa lakrits eftersom det är lite laxerande för det är inte så kul att trycka ut hårda korvar när man precis tryckt ut en bebis ur hållet jämte.

13. Två stycken babyfiltar På BB är det hud-mot-hud som gäller så det bästa är att ha bebis i blöja omsvepen av en filt. Det kan dock vara bra att ha med en extra filt eftersom bebisar gärna spyr eller bajsar igenom blöjan…

14. Två stycken set med bebiskläderPacka helst omlottbodys för då behöver man inte dra bodyn över huvudet på bebisen. Det är både krångligt och jobbigt när man är osäker nybliven mamma och pappa. Välj gärna byxor med fötter på, nyfödda ska helst inte ha strumpor eftersom dom har dålig blodcirkulation. Glöm inte en tunn mössa till bebis att ha direkt efter h*n är född 🙂

15. Babyolja och torra tvättlapparJag använder inte våtservetter till bebisrumpor så därför har jag med torra tvättlappar och babyolja, sååååå mycket skonsammare! Läs mer om det här: Giftiga våtservetter

16. Laddare till telefonen Det här är typiskt en sån sak som man gärna glömmer när det är dags. Ett tips är därför att köpa en extra laddare och packa ner om man inte har någon reservladdare hemma 🙂

17. Padda och hörlurarDet är tråkigt på BB, i alla fall i Göteborg där det inte finns nån TV på rummet och alla mammor sitter isolerade på sina rum pga corona-pandemin. Netflix är väldigt bra när tiden går långsamt 🙂

18. Babyskydd – Glöm inte babyskyddet om ni tar taxi till och från BB!

Några saker som jag inte kommer packa ner, men som jag kommer ta med när det väl är dags:

19. TENS-maskinJag kommer börja använda TENS-maskinen hemma under latensfasen och när det är dags att åka in så kommer jag troligtvis ha den på mig 🙂

20. Vetekudde (annonslänk) – Jag tycker att värmekudde är väldigt effektivt på förvärkar och i början av förlossningen så jag kommer antagligen börja med den redan hemma.

21. Tofflor – typ foppatofflor som går bra att gå utomhus, men annars funkar flipflop eller spa-tofflor också. Jag kommer ha på mig flipflop till förlossningen och har därför valt att inte packa några i väskan. Viktigt att tänka på är att ha rymliga skor att åka hem från BB med! Det är nämligen inte alla som har lyxen att åka hem med små nätta fötter, mina såg ut så här:

IMG_3971.PNG

22. Extra kudde  Även om man inte har någon foglossning under graviditeten så kan man drabbas av det efter förlossningen. Det gjorde jag när jag hade fött Lucas och det var FRUKTANSVÄRT! Jag kunde inte ligga på sidan utan en kudde mellan knäna och BB sa dom att det inte fanns några mer kuddar. Jag grät av smärta så mitt ex fick ta bussen hem och hämta en kudde. Ett tips om man vill ha med en egen kudde men om den inte får ta så mycket plats, köp en kudde på IKEA! Nya kuddar där kommer i en kompakt liten rulle. 

4 Comments

 • Lisa

  Håller med om det mesta utom högtalare och kamera! Har inte alls haft någon önskan att lyssna på musik och vill definitivt inte filma mig själv när jag föder barn! ??? Skulle däremot ta med mig en egen säng om det var praktiskt möjligt, fy tusan vad obekväma dom är på BB! Men kanske får testa med extra kuddar nästa gång ?

  • Emma

   Hehe! Det där med filma förstår jag helt och hållet 🙂 Det ville jag absolut inte första gången heller och hade väl inte velat det inför min andra förlossning heller om det inte var för alla fina bilder jag fick från förlossningsfotografen med Isadora 🙂 Ja, fy BB-sängarna är verkligen inget att hänga i granen, inte kuddarna heller.

 • S

  Haha alltså livets bästa dusch håller jag nog inte med om, nog för att man gärna vill skölja av sig all svett+blod men jag har aldrig gillat duschen efter förlossningen av flera anledningar. Dels pga just allt blod som fortfarande mer eller mindre strömmar ur en ? men framförallt pga att mina två senaste barn har varit klarvakna och skrikit under hela tiden som jag duschat. Snabbdusch deluxe har det med andra ord blivit där balsam knappt blivit ursköljt innan jag fortfarande blöt skuttat in i förlossningsrummet igen till bebisen. Och dilemmat – hur fan ska man torka sig nedtill när det bara finns vit handduk att tillgå och man fortfarande blöder ? det bär mig liksom emot att använda vit handduk till det ?

  • Emma

   Haha! Då förstår jag att du inte för det 🙂 Jag tyckte det var så skönt att tvätta bort blod och svett och fräscha till mig. Jag minns inte så mycket av duschen från när jag fött Isadora, men den med Lucas var fantastiskt. Jag duschade i ett annat rum i korridoren så inte närheten av mitt BB-rum. Jag hade svinont så jag njöt inte av det, men jag hade legat ett dygn med kateter och kände mig riktigt snuskig, därav livets dusch 🙂 Förstår vad du menar med vita handdukar och blod. Jag brukar tvätta rent och sen torkar jag inte just där med handduk utan sätter på mig binda direkt. Haha!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.