Okategoriserade

Giftiga våtservetter

En sak som jag reagerar på är när föräldrar säger/skriver ”Vi har alltid använt våtservetter och mitt barn har aldrig blivit röd i rumpan eller reagerat på dom”. Det är ren okunskap om man tror att allt är frid och fröjd bara för att barnet inte blir röd, sårig eller får utslag. Faktum är att kemikalierna från giftiga våtservetter går in i ALLA barns hud, mitt barn, ditt barn, ja, allas barn! Alla barn reagerar inte, men kemikalierna tas upp av huden och blodet – glöm aldrig det! Alla väljer själva hur dom vill göra, men läs detta först!

Här kommer en snabb guide för giftiga kemikalier som är vanligt förekommande i våtservetter och andra babyvårdprodukter:

MI (metylisotiazolon) starkt allergiframkallande vid hudkontakt – stor varning!! – detta ämne är som tur är inte lika vanligt i våtservetter längre, men vanligt i kosmetika.
PHMB (polyhexame-tylenbiguanid) som klassificeras som cancerogent, mutagent (kan skada arvsmassan) och reproduktionsstörande.
Benzylalkohol
 är allergiframkallande och det är dokumenterat att det orsakar kontaktallergi. Ämnet är förbjudet i bl.a. leksaker pga detta!
Benzoesyra är frätande i ren form. Mängden i våtservetter är måttligt irriterande för hud och ögon. Kan orsaka kontaktallergi hos känsliga personer.
Citronsyra är irriterande och farligt vid ögonkontakt. Det finns studier som tyder på att användning av produkter som innehåller citronsyra kan ge ökad känslighet för solljus.
Natriumhydroxid är frätande
Phenoxyethanol är ett konserveringsmedel som är reproduktionsstörande och hudirriterande. Detta ämne är just nu är under utredning av EU.
Alkyl Dimethyl Benzyl Ammonium Chloride är allergiframkallande
N-alkyl Dimethyl Benzyl Ammonium Chloride är astmaframkallande
Iodopropynyl butylcarbamate förbjudet att använda i produkter som är avsedda för ansiktet men förekommer ändå i våtservetter.
Limonene har påvisad effekt för ökad känslighet, irritation och kontaktallergi och är klassat som ett miljöfarligt ämne
Butylparaben kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem av långvarig eller ofta upprepad kontakt
Cetrimonium bromide kan orsaka hudirritationer och irritationer i ögon. Har visats sig kunna ha missbildande och förgiftande effekt på foster.
Etylparaben kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem av långvarig eller ofta upprepad kontakt.
Methylparaben (MHB) kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem av långvarig eller ofta upprepad kontakt.
Parfymer misstänks generellt kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och vara allergiframkallande.
2-Fenoxietanol har medelhög giftighet vid förtäring, irriterande för ögonen.
Propylparaben (PHB) kan i enstaka fall orsaka överkänslighet med allergiskt kontakteksem av långvarig eller ofta upprepad kontakt.
Natriumbensoat misstänks kunna vara allergiframkallande och orsaka nässelutslag

Test av våtservetter

Norska användarrådet gjorde ett test i september 2015 där dom testade halterna av hormonstörande, allergiframkallande ämnen. Här nedan ser ni vilka som har testats och testresultatet. OBS! Detta testet innebär inte att dessa våtservetter är helt fria från ämnena ovan. Norska användarrådet har testat efter vissa kemikalier och undersökt halten av dessa. Många innehåller ändå citronsyra m.m.

test av våtservetter

Testet klara förlorare är Pampers Sensitive Baby Wipes som innehåller mest av de allergiframkallande parfymämnena som tillåts användning i kosmetika – trots att paketet är märkt med «parfymfri»! 🙁

Prova att städa med våtservetter

Visste ni att våtservetter är sjukt bra att städa med?! Testa att använda våtservetter på fläckar efter spritpennor eller på en svår smutsfläck på barnens kläder. Om ni inte redan är övertygade om att sluta med våtservetter så lär ni bli det då 😉

Varför bör jag välja andra alternativ än våtservetter eller åtminstone se över vilka våtservetter som jag använder?

Våtservetter används på barnens allra tunnaste och känsligaste hud. Allt som du lägger på den här känsliga huden tas upp av kroppen så detta är lika viktigt som det du ger ditt barn att äta. Alla dom vanliga märken innehåller ett eller flera ämnen som inte borde läggas på ett barns rumpa. Det är helt koko att Läkemedelsverket inte sätter upp hårdare regler omedelbums för detta har uppmärksammats gång på sen år 2001. Enda sättet att göra skillnad nu är:

 1. Sluta köpa giftiga produkter
 2. Skapa ramaskri och tvinga Läkemedelsverket att sätta högre krav (det är nämligen dom som är ansvariga för babyvårdsprodukter)

Prova på dig själv

Det går inte riktigt att jämföra en bebis hud med en vuxen. Ett barns hud är mycket tunnare, men om man nu väljer att använda våtservetter så bör man testa på sig själv under en tid. Testa i underlivet, rumpan och i ansiktet. Prova att ta bort ditt smink med våtservetter. Många mammor i diskussionsgrupper på facebook vittnar om irriterade underliv, sveda, klåda och rinnande ögon.

Jag ska tillägga att jag är inte heller perfekt. Vi har använt våtservetter när vi är ute, men ALDRIG hemma. Men efter allt jag har lärt mig nu så känner jag att jag faktiskt inte vill fortsätta med våtservetter när vi är ute. Mina barn kan inte välja vad som ska användas på deras hud, men om dom hade fått välja så hade dom nog valt ett giftfritt alternativ, så för deras skull så kommer jag sluta med våtservetter även när vi är ute.

Finns det giftfria våtservetter?

Jag har inte hittat några som är fria från alla dessa ämnen här ovan. Men om någon av er känner till ett märke så tar jag gärna emot tips! Mitt bästa tips är istället att göra egna våtservetter med kokosolja! Det är busenkelt och behöver inte ta mer än 2 minuter om du vill göra det snabbt och enkelt!

Vad ska jag använda istället för våtservetter?

Använd torra tvättlappar, blöt ner dom och lägg på lite babyolja! Det är lätt som en plätt att göra rent. Bajset bokstavligen fastnar på babyoljan! OBS! Kolla innehållsförteckningen på babyoljan eller välj kokosolja istället.

Om ni ändå använder våtservetter, tänk på att det då är rekommenderat att tvätta av barnens rumpor med vatten efteråt. Det lämnas nämligen kvar tvålrester på huden när man använder våtservetter så därför rekommenderas det att man tvättar barnens rumpa med vatten.

Källor: Mammasidan.se, Läkartidningen, Vi Föräldrar, Forbrukerradet.no, Kemikaliedektektiven 

25 Comments

 • Marie Alvas mamma

  Använder du solskydds kräm/salva på Lucas isåfall vilken? Jag försöker vara medveten om vad jag använder och har bara använt våtservetter ytterst få gånger när vi inte varit hemma. Men många solskyddskrämer är inte direkt hälsosamt heller. En del är hormonstörande, allergiframkallande mm.

 • lin

  Har läst på lite om solkräm. Jag har köpt det bästa alternativet jag kunde hitta. Men för att få ett fullgott skydd mot solen så innebär det att vissa kemikalier behövs. Så antar att det blir en avvägning som man får köra. Skulle man köpa en av de där ”giftfria” solkrämerna sä är tydligen skyddet betydligt sämre.

  Så intressant att läsa tabellen för de olika våtservetterna. Den absolut sämsta för min son har varit Natusan, som ändå fick bara glada gubbar i testet. De servetterna frätte upp hans rumpa så snabbt! Hemsk produkt.

  • Emma - På Smällen!

   Det låter väldigt vettigt, tänkte själv på det faktiskt. Vilken solkräm hittade du?

   Ja, det tycker jag också om Natusan. Jag har bara hört dåligt om det märket tidigare och år 2013 fick Natusan sämst betyg gällande sina våtservetter och babyolja så jag köper inte ens det märket längre.

 • Emma

  Vi använder oss också bara av tvätt lappar med olja hemma och kommer så göra till nästa bebis som kommer snart ? men jag undrar om du har något tips på vad man lägger sina egengjorda ”våtservetter ” om man lägger i olja och blöter upp hemma? Något smart tips? Det är typ enda anledningen till att vi dragit med oss våtsetvetter när vi varit ute… vi kommer åka omkring lite på semester i sommar när bebben kommit så det skulle vara bra att ha någon förpackning eller liknande redan nu att testa ??

 • Sofi

  Här kör vi faktiskt bara torra tvättlappar som jag blöter och lägger i plastpåse med klämma kring påsen. Tycker det blir rent även utan olja i faktiskt. Framförallt på lillebror som bara bajsar amningsbajs.

 • Cissi

  Till min lilla knodd som är inne i ugnen än, har jag köpt våtservetter från ett märke som jag tror heter Beaming baby organic. Allt är organiskt och verkar vara ett bra märke. Inge alkohol i heller! Har själv provat dem och känns bra, men som sagt det är svårt att veta vad våra barn känner och inte känner.
  Tack för en superbra lista! Det behövs verkligen 🙂

 • Josefin

  Vi bodde i England förut och använde där bara ett märke som heter waterwipes – består av 99,9% vatten 0,1% limeextrakt ellet nåt liknande. De var helt giftfria och jättebra! Alla andra märken gjorde vår son alldeles röd i rumpan, och inte konstigt med tanke på vad de innehåller. Waterwipes är nog nästan det enda jag saknar med England sedan vi flyttade tillbaka till Sverige 😉 http://www.waterwipes.co.uk tror jag det är om du vill kika. Vi funderade till och med ett tag på att försöka importera dem till Sverige och få in i affärer/apotek här men då vi i princip inte kan någonting om distribution så la vi ner det ganska snabbt 🙁 Men du som har en stor blogg kanske kan hitta nån här som vet hur man går till väga 😉

 • Mikaela

  Jag använder våtservetter till mina barn och även på mig själv när vi är ute på språng. Visst att de våtservetter jag använder innehåller citronsyra men samtidigt känner jag att varför ska man vara så noga med vad man använder på huden om man inte tänker i samma utsträckning inom livsmedel. Jag menar bara tänk hur mycket gifter vi äter upp. Jag är iaf inte en förälder som har tid o t.ex safta o sylta osv för att undvika citronsyran där.
  Men absolut ett viktigt ämne att ta upp och sen får alla göra som de vill men då har man iaf vetskapen.

 • Sanna

  Jättebra inlägg! Hoppas att fler kan få upp ögonen för detta nu efter att du igen skrivit om det 🙂 apropå solskydd, kolla in Eco cosmetics – de är ett märke som gör giftfria solskydd! Finns både för vuxna och barn!

 • Josephine

  Våtservetter på språng är lätt fixar egentligen. Som någon ovan skrev. En plastpåse med uppblötta/oljade servetter i. Får göras nya varje dag dock då de kan mögla om man pillat på dem och de får ligga ett par dagar. Men det är ju lätt fixat! 🙂

 • Angelica

  En väldigt viktig fråga att ta upp. Dock inte bara gällande våtservetter. Det finns så otroligt mycket i vår och barnens vardag i dag som är giftiga. Allt från livsmedel till leksaker. Det sägs att ett barns rum är värre att sova/vara i än i ett garage. P.g.a all plast som oftast finns i barnens rum.

  Det är också viktigt att kolla varit citric acid (citronsyra) framställs av. Det finns nämligen två sätt att framställa den av. En är från svartmögel och en är från citrusfrukter, men då detta inte är någon råvara där man har direktkontakt med en odlare, så är det vanskligt att gå i god för källan.

  Men jag skulle använda en produkt med citronsyra framställd av citrusfrukter än svartmögel. Än om man helst ska undvika citronsyra. Det är otroligt svårt, det spelar ingen roll om produkterna är eko så finns det ändå där.

  Bäst att tillverka egna produkter då det är svårt att hitta bra produkter utan kemikalier

  Något som man ska tänkta på när man köper produkter är att den ska innehålla så lite produkter som möjligt.

 • Caroline

  Tycker det är bra om man kan använda ”egna” våtservetter..alltså sådana som man blöter själv och så. Men nu har vi inte en kran precis bredvid skötbordet hemma utan i annat rum. Någon annan som har det så och hur har ni löst det då??

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.