Okategoriserade

Gör egna våtservetter med kokosolja

Nu har jag äntligen kommit till skott och provat att göra egna våtservetter med kokosolja. Jag har sagt ganska länge att jag ska göra det, redan under graviditeten faktiskt, men det har inte blivit av eftersom Lucas är pottränad. Men nu har ju Isadora kommit och jag byter typ sjuttioelva bajsblöjor per dygn. Haha! Vi har egentligen inte något behov av våtservetter hemma, eftersom vi använder rinnande vatten och bra babyolja, men när vi är ute på språng så är det skönt med våtservetter i skötväskan tycker jag.

egna våtservetter med kokosolja

Här kommer mitt busenkla recept och instruktioner på hur man gör egna våtservetter:

 1. Tvätta och sprita händerna! När man jobbar med kokosolja är hygien nämligen a och o, eftersom kokosoljan möglar snabbt när den kommer i kontakt med bakterier. Tänk på det när du ska använda våtservetterna – pilla inte på dom som ligger kvar i burken för då börjar snabbt mögla!
 2. Du behöver rinnande vatten, kokosolja (annonslänk), torra tvättlappar och en förvaringsburk. Jag har valt att använda mig av en förvaringslåda för våtservetter (annonslänk). Dom sluter tätt och tack vare den lilla luckan så behöver man inte pilla på våtservetterna i burken om man viker dom så att dom automatiskt ploppar upp efter varandra.
  IMG_3488 Finns både som stor förvaringslåda för hemmabruk och en ”to-go” att ha i skötväskan
 3. Vik våtservetterna på mitten, så här:IMG_3479
 4. Lägg dom omlott, så att dom ploppar upp efter varandra, så här:
  IMG_3480
 5. När du är klar med din bunt så är det dags att koka upp vattnet. Egentligen behöver man inte koka upp vattnet (det räcker att hetta upp det till 24 grader), men jag gör det ändå för att jag vill döda så många bakterier som möjligt. Lägg i kokosolja. Jag la i två stora matskedar, men man får nog prova sig fram vilket man föredrar.
  IMG_3481
 6. Lägg din hög med tvättlappar i förvaringslådan och häll över kokosvattnet så att lapparna blir helt dränkta. Vänta någon minut och häll sedan av eventuellt överflödigt vatten.
  IMG_3482
 7. Peta upp den servetten som ligger längst upp genom hålet och sen ploppar resten av servetterna upp efter varandra.
  IMG_3483

Nu ska det bli spännande att se hur länge dom håller. Jag var tyvärr inte så noga med hygienen när jag vek servetterna (tänkte inte alls på det först), så vi får väl se hur det blir. Jag har hört allt ifrån 1 dags hållbarhetstid till ett par veckor, men dom flesta verkar säga mellan 3-7 dagar så vi får se helt enkelt 🙂 Jag hoppas på 7 dagar för i så fall skulle det inte kännas så jobbigt att göra med jämna mellanrum. Vi har sällan behov för våtservetter så det känns som ett stort projekt att göra om dom blir dåliga hela tiden, men nu ska vi använda dom hemma för att se hur vi tycker dom funkar 🙂 Jag måste säga att dom luktar underbart gott! Isadora kommer lukta kokostopp i rumpan. Haha!

/Inlägget innehåller reklam

14 Comments

 • Mia

  Oj, det var avancerat! Vi blöter bara ner tvättlappar med vatten och lägger i en zippåse för att ha med ut…har haft babyolja på nångång, annars bara vatten.

 • Isabelle

  Jag gör mina med Weledas ekologiska calendula babyolja. Bara blöter ner servetterna i en vatten och oljeblandning, håller i flera veckor utan att mögla och våra barn blir rena och fina av dem och lilla babyrumpan blir inte röd 😕

 • Veronica

  Tack för tipset! Måste bara fråga vad du använder för bra olja hemma? Jag har inte hittat någon som inte innehåller citronsyra…!

  • Emma - På Smällen!

   Just nu har via Maria Åkerberg, men jag tycker också att Libero är ganska ok fast den innehåller ju tyvärr citronsyra. När jag var barnmorskemsässa så rekommenderade en av banrmorskorna Weleda. Hon sa att viktigast att undvika paraffin i oljorna och använda oljor som är baserade på naturliga saker som rapsolja, tex. Libero).

 • zarah

  Varför kokosolja? Vad tillför den, förutom god doft? ☺ och kokosolja vs babyolja? Jag har vanlig babyolja på mina och det funkar bra ☺ har sett i tidigare inlägg att du tipsat om vanlig babyolja på tvättlapparna.

  • Emma - På Smällen!

   Jag gillar egentligen babyoljan från Libero väldigt mycket, men den innehåller en dålig sak – citronsyra. Jag är inte superpåläst om just citronsyra så jag vet inte hur dåligt det är, men jag har bestämt mig för att om jag med enkla medel kan undvika det som är dåligt så ska jag göra det. Jag har en dyrare babyolja som är bra från Maria Åkerberg, men eftersom den är dyr och jag gillar att ösa på med olja när jag byter blöja, så provar jag med kokosolja nu så får vi se om det passar mig 🙂

 • Jennifer

  Väldigt bra tips 🙂 Något jag är väldigt lost över är det här med salva – vi har alltid använt Helosan när sonen har torra fläckar och sånt men det innehåller ett ämne som är förbjudet i Sverige, och Idomin innehåller paraffin så jag vet inte vad jag ska använda som inte är svindyrt! Sedan är min son lite torr i huden ibland och då har jag använt Cura Apotekets parfymfria salva, men jag såg att även den innehåller paraffin vilket det mesta verka göra. Vad använder ni till Lucas när han blir torr?

  • Emma - På Smällen!

   BVC säger babyolja till oss så det har vi använt på både Lucas och Isadora. Lucas har aldrig varit torr men Isadora var det lite för nån vecka sen. Sen smörjer vi in Lucas med mini derm efter simmet fast mest för att det är mysigt 🙂 måste kolla om den också innehåller paraffin.

   Som rumpkräm har vi Inotyol, den är så bra så den hoppas jag verkligen inte innehåller nåt dumt! Känner att jag måste kolla innehållsförteckningarna bättre.

   • Jennifer

    Tack för snabbt svar 😀 Jag såg nu att försvarets är väldigt bra så den kommer jag använda istället för Helosan 🙂 Använder den själv på läpparna.

    Inotyol innehåller dock flytande paraffin läste jag förut :/ Men jag tänker som så att den ska ju faktiskt lägga sig som en hinna för att skydda rumpan när den är sårig så att den får läka ifred (spec när blöja används), så jag kommer använda den ändå när det behövs (vilket inte alls är ofta) då det är det enda som faktiskt har fungerat.

 • Sara

  Hej! Jag har just testat detta för första gången. Om de möglar, hur ser en det? Är det mörkt mögel som mörka prickar då?
  Jag har använt en kokosolja som jag tidigare doppat fingrarna i och funderar på hur fräsch den är med tanke på att den är känslig för bakterier…
  Har du fortsatt med att göra dessa?
  Bra blogg, hälsar Sara, nybliven mamma!

  • Emma - På Smällen!

   När det möglar så blir det gröna och svarta prickar så det syns jättetydligt, du kommer inte missa det 🙂 Jag tycker det tog tid innan det började mögla och jag är inte alltid supernoga med hygienen. Jag tvättar händerna, men jag viker ju servetterna för hand så jag pillar ju på dom och sen pillar jag ofta på dom när jag tar upp en också. Jag fortsätter göra dessa, men ibland så glömmer jag så jag har våtservetter som reserv om kokosservetterna skulle vara slut nån gång. Tack vad gullig du är! Kram! ❤

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.