Fjärde graviditeten

Musik till förlossningen

En av dom allra viktigaste sakerna till BB-väskan, om ni frågar mig, är en portabel högtalare och en playlist med musik att lyssna till under förlossningen. Min erfarenhet är att bra musik kan vara just det som får mig att orka när det är som allra jobbigast och jag tror inte att jag är ensam om det 🙂

Jag födde med enbart lustgas som smärtlindring och under krystfasen fick jag så kallade ”kopplade värkar” vilket innebär att allt bara känns som en enda lång värk. Det var fruktansvärt! Jag glömde bort andningen och bara skrek panikartat ”HJÄLP MIG”. Det gjorde så förbannat ont att jag flera gånger höll på att förlora mig själv. Alla i rummet försökte hjälpa mig att hitta tillbaka och börja andas igen och mitt i all tumult hörde jag Justin Bieber sjunga låten ”Love Yourself”. Det var det som hjälpte mig tillbaka. Jag minns hur jag fokuserade på texten och lät mig själv ”gå in i låten” precis som jag gör när jag tränar spinning och mjölksyran sprutar i benen. Musiken gav mig en chans att återhämta mig och hämta kraft ”mellan värkarna” trots att det kändes som jag bara hade en enda lång värk. Med andra ord, se till att ha BRA musik på era förlossningar, se förlossningen som ett träningspass och när det är som allra jobbigast, tappa inte dig själv utan gå in i musiken! Det ger så mycket mer kraft!

Dessutom frigör musik massor av bra hormoner som oxytocin och endorfiner som inte bara påverkar förlossningsförloppet positivt utan även lindrar smärta! Källa Det finns alltså många bra anledningar att ha med musik på förlossningen 🙂 Och självklart ska du välja den typen av musik som passar dig bäst, det kan vara allt från lugn spa-musik till dunkande techno om du känner att det är din grej. För mig är det musik som jag ”känner något för” som är stärker mig under förlossningen. Musik som tar mig till en bra och lycklig plats, ett fint minne helt enkelt. I fallet med Justin Bieber-låten så förknippade jag låten med nedvarvningen på gravidvattengympan med Magplasket. Det var en lycklig plats för mig som gjorde mig lugn.

I min BB-väska har jag packat ner den trådlösa högtalaren som jag fick från Jays Headphones på ett event under våren.

Hade du musik på din förlossning och minns du i så fall vilken låt som ditt barn föddes till?

9 Comments

 • Therese

  För mig är det tvärtom. Jag trodde jag ville ha musik till förlossningen. Men det var tvärtom. Jag upplevde att musiken störde min koncentration på andningen under värkarna. Jag ville ha lugn och ro så jag kunde fokusera.

 • Malin

  Hade ingen musik till någon av mina två förlossningar. Hade inte känt mig hjälpt av det heller är jag nästan säker på. Förlossning nr 2 var över på 30 min från att vi kom in till förlossningen. 3 min krystvärkar och sen va han ute min lille pöjk.

 • S

  Skulle faktiskt inte kunna tänka mig att ha musik under förlossningen. Jag fokuserar väldigt mycket inåt som det är och går in i mig själv, skulle jag ha musik samtidigt skulle det nog ske på bekostnad av kommunikationen med barnmorska och min man, och det är ju viktigt att man hör vad de säger för att få till ett bra samarbete. Men det är nog pga att jag är en person som blir lite stressad av att göra något viktigt samtidigt som det spelar musik och samtidigt kommunicera med andra. Det är som att jag snarare blir mer stressad av musik än tvärtom, är rätt ljuskänslig generellt.

  Mina två senaste förlossningar har dessutom gått väldigt snabbt och vi har varit inne va 1,5 h på förlossningen innan barnen varit ute, tack vare att det gått framåt så fort(från 5 cm till 10 på 30-60 minuter) så har jag funnit positiv energi i det och aldrig känt att jag tappat greppet.

  Men det är intressant att jag precis som du kan använda musik när jag tränar för att få mer energi men liksom inte får ihop det med förlossning för just mig. Kul att man är så olika!

  • Emma

   Jag är så förundrad över hur det kan vara så olika och precis som du säger så har du det när du tränar och då funkar det för dig. Jag är också en person som blir lugnare av musik generellt, ett exempel på det är när jag separerade, jag har nog aldrig lyssnat så mycket på musik som jag gjorde under det halvåret. 🙂

 • Mia

  På min första förlossning stod radion på i rummet under hela tiden, ca 19 timmar. Kommer inte ihåg alls nån enda låt…musik har ingen sån betydelse för mig att det hade gjort varken från eller till, tänk så olika det kan vara? Under min andra förlossning var jag bara inne i 20 min sen var han född så då hanns det inte med vare sig smärtlindring av nåt slag eller musik, haha!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.