Fjärde graviditeten

Gravidvecka 7 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Nu går det undan. I den här veckan växer embryot ungefär en millimeter om dagen från att vara 4 till 5 millimeter långt, ungefär lika stor som en ärta. Nu växer bebisen ungefär 1 mm om dagen och i slutet av sjunde graviditetsveckan har din bebis blivit ca 11-13 mm. Hela 100 000 nya nervceller bildas varje minut! Fingrar och tår börjar växa fram och ser ut som små paddlar. Armarna sticker redan fram, man kan se benens utveckling, hjärtat slår, hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor och ögon och näsa håller på att bildas nu. Bebisen kan nu utföra flera reflexrörelser såsom att vrida sig och höja samt sänka armen.

Du
Det syns inte, men många gravida kvinnor känner det redan tydligt. Vikten kan ha gått upp eller ner, men det är inget att oroa sig för. Din matsmältning fungerar långsammare nu, vilket kan göra att du känner dig gasig och obehagligt mätt. Det är väldigt vanligt att gravida kvinnor mår illa på morgonen nu, ha en skorpa eller frukt bredvid sängen när du vaknar. Din ämnesomsättning ökar med upp till 25% och din hjärtfrekvens ökar på grund av den ökade blodvolymen. Du kan känna dig trött och yr och det beror på gravidhormonet som nu ökar snabbt i kroppen. Bröstvårtorna kan bli mer framträdande och vårtgårdarna mörknar.

Så här känner jag
Den här veckan kom illamåendet och dom ömma bröstvårtorna, så nu känns det att jag är gravid på riktigt! Det är sååå skönt eftersom jag inte alls oroar mig längre, men samtidigt så är det jobbigt att må illa konstant. Det känns precis som att vara åksjuk. Jag har svårt att äta söta saker och blir jätteillamående av godis, pistagenötter är min räddning. Victor är i alla fall söt som ser till att köpa mat som jag gillar, idag blir det thaimat.

Så här känner Victor
Vi känner oss lugna i väntan på vårt tidiga ultraljud efter att Emma nu fått ordentliga gravidsymptom, även om dem också ger mig väldigt dåligt samvete! Oavsett hur mycket jag vill ta på mig av det fysiska Emma behöver stå ut med, så kan jag ju inte. Istället försöker jag fokusera på det jag kan göra för Emma och se till att hon får vad hon behöver, och hur jag kan stötta henne i både stort och smått. Den kanske största utmaningen just nu är att klura ut vad som smakar gott för henne så hon får äta ordentligt!

20150908-233748-85068087.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.