På smällen från A till Ö,  Tips

Hur vet man när man har ägglossning?

Häromveckan så fick jag ett mail av en läsare som precis har startat syskonverksta’ och gick runt och kände efter om det kanske kunde vara så att hon hade blivit gravid redan på första försöket. Gravidtokig som jag är så svarade jag direkt. Just den där tiden när man blir gravid är ju en av dom sakerna som jag är allra mest fascinerad av. Det är så mycket som händer i kroppen och som måste bli rätt för att det ska bli en bebis. En sak som jag minns att jag googlade mest på när jag ville bli gravid var ägglossning. Jag läste allt om ägglossning, tempning och ägglossningstest och när jag kunde allt så fortsatte jag och googla ändå, typ som om det skulle komma upp något nytt och revolutionerande från en dag till en annan haha!

Hur vet man när man har ägglossning?

Ägglossningen sker oftast ca 14 dagar innan mensen kommer, men detta är individuellt så det går inte exakt säga vilken dag som en kvinna har ägglossning utan undersöka det. Det finns några olika sätt att ta reda på vilken dag ägglossningen sker som jag såklart grottade ner mig i när jag ville bli gravid 😉 Nu tänkte jag att jag skulle skriva om dom olika metoderna 🙂

Ägglossningstest

Det enda sättet som man i förväg kan säkerställa ägglossning på är genom att använda ägglossningstest. Då får man veta 100% säkert när det är dags för ägglossning. Ägglossningstester mäter LH-hormon i kroppen som ökar två dagar innan ägglossningen. LH-ökningen är en signal till kroppen att släppa ett ägg. På ägglossningsdagen minskar dessa nivåer igen och dom flesta kvinnor får inte längre utslag på ägglossningstest. Hur snabbt LH-hormonet sjunker kan dock variera från kvinna till kvinna. Ju äldre kvinnan är, ju längre håller sig hormonet kvar.

På bilden här nedanför så ser ni en blå kurva. Den indikerar LH-hormonet och där ser ni tydligt hur den stegrar två dagar innan ägglossningen. Dag 15 i den här cyklen är alltså ägglossningsdagen. Dom gråmarkerade dagarna är alla dagar i den här cykeln som den här kvinnan skulle kunna bli gravid på.

hur vet man när man har ägglossning

Man brukar säga att det finns 6 dagar i en kvinnas cykel som hon kan bli gravid på eftersom spermierna är befruktningsdugliga i ca 5 dagar (men vissa överlever i upp till 7 dagar inuti livmodern!). Bilden nedan visar vilka dagar som är störst chans att bli gravid på 🙂 Här ser ni också vilka två dagar som ägglossningstestet kommer göra utslag på (alltså inte på själva ägglossningsdagen).

hur stor chans att bli gravid olika dagar

Tempning för att ta reda på ägglossning

En annan metod för att ta reda på fertila dagar är att tempa. Tempningsmetoden går ut på att du tar din temp i munnen varje dag innan du stiger upp. Temperaturen stiger direkt efter du har haft din ägglossning, du kan därför inte veta samma morgon att du ska ha ägglossning just den dagen utan att använda ägglossningstest, men det kan bli lättare att hitta rätt i sin menscykel om man tempar. Jag lärde mig t.ex. att jag hade kort, endast 7-10 dagar, lutealfas (tiden mellan ägglossning och mens) och då kan det vara knepigt att veta när i menscykeln som man ska börja med ägglossningstest om man inte tempar. Direkt efter ägglossningen stiger temperaturen med 0,2 – 0,45 grader pga den ökade halten av hormonet progesteron. Temperaturökningen håller i sig ända till nästa mens. Hur tempning kan se ut kan ni se på den första bilden i det här inlägget. Kika på dom gröna och röda prickarna som visar kvinnans temperatur från dag till dag i cykeln.

Slidsekretmetoden

Ytterligare en metod för att försöka ta reda på om man har ägglossning eller inte är att hålla koll på flytningarna. När vi kvinnor har ägglossning ändrar sig sekretet som kommer ut från slidan. Det blir genomskinligt och liknar äggvita. När man inte har ägglossning är sekretet för det mesta ganska lättflytande, men precis före ägglossningen är det mera segt och trådaktigt. Om man tar lite sekret från slidan på pekfingret när man tror att man har ägglossning och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slembro, som kan bli 3-6 centimeter lång innan den brister. Det här är ett tydligt tecken på att sekretet är trådaktigt. Ibland blir det också rikligare. Efter ägglossningen återgår det till att bli mer gulvitt och ogenomskinligt. (Källa)

ÄGGET ÖVERLEVER ENDAST 24 TIMMAR

När ägget väl har lossnat så har man endast 24 timmar på sig att befrukta det, därför är det bra att börja vuxenmysa ett par dagar innan ägglossningen för att garantera att det finns många befruktningsdugliga spermier där inne som letar efter ägget 😉 Lycka till och ha kul under tiden! ❤

4 Comments

 • Daniela

  Jag har den turen att jag känner av när jag har ägglossning. Och när jag blev gravid kände jag även när ägget satte sig, så när jag plussade var det egentligen ingen överraskning plus jag hade haft gravidsymtom också.

  • Emma

   Jag tror också att jag känner ägglossning nu efter att jag fått barn, det kan tydligen bli så att det känns mycket mer efter att man fött barn en gång. Jag kände också befruktningen mina två första graviditeter så jag visste exakt vilken dag jag blev gravid och när jag kunde testa med gravtest, men den tredje gången jag blev gravid (med Isadora) kände jag absolut ingenting. Så himla mysko! Coolt att du också kan känna! https://pasmallen.nu/kan-man-kanna-befruktningen/

 • S

  Ägglossningstest är inte 100% säkert att ett utslag innebär att ett ägg lossnar. Jag fick som sagt utslag men mens bara 5 dagar efter och det var ingen riktig ägglossning trots glad gubbe på clear blue.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.