Okategoriserade

Så här känns befruktningen

Jag har ju berättat förut att jag har känt när jag har blivit gravid. Och eftersom jag precis har fått en läsarfråga som handlade om hur känns befruktningen som jag tänkte svara på. Jag kan såklart bara tala för min egen befruktning, men jag har läst mycket på nätet och förstått att många har känt likadant.

Kan man känna befruktningen?

Det finns ingen vetenskap som säger varken bu eller bä i detta. 1177 skriver att somliga kvinnor säger sig kunna känna när de blir befruktade. Det finns alltså inget bekräftat och det verkar inte finnas metoder att bekräfta om man kan känna eller inte. Jag trodde inte att man kunde känna något så litet innan jag själv hade känt det första gången. Det obefruktade ägget har en diameter på ynka 0,2 mm, men när det obefruktade ägget kommer ut i äggledaren omges det av ett klibbigt moln av celler och den totala storleken av ägget + celler är cirka 2-3 mm i diameter. Äggledarna är två smala rör, som förbinder äggstockarna med livmodern, det är därigenom som ägget ska passera och det är också där ägget blir befruktat. Äggledarna har en diameter på bara cirka 0,5-0,8 mm i diameter och är cirka 10-12 cm långa. Om man tänker så, så är det faktiskt inte jättelitet och det är inte alls konstigt att vi kvinnor har molvärk eller ont när vi har ägglossning!!!

Direkt när ägget blir befruktat förändras äggets yta så att inte fler spermier kan tränga in och ägget börjar dela sig. Om ägget inte blir befruktat så dör det inom 24 timmar. Ägget vandrar ner till livmodern, vägen dit tar cirka 3-5 dagar (eller 2-4 dagar står olika i olika källor).

kan man känna befruktningen

Kan man känna när ägget fäster?

När den lilla cellklumpen kommer till livmodern ska den tränga inoch fästa i livmoderslemhinnan. Detta sker vanligtvis 6 dagar efter befruktningen, men kan också ta upp till 10 dagar. När ägget bäddar in sig och fäster är det vanligt att få en liten blödning som kallas nidblödning (eller nidationsblödning). Det är vanligt, men dom flesta får inte uppleva det!!! (Jag har aldrig fått det!) Många kvinnor hävdar att de har känt när ägget fäster, men inte heller detta verkar finnas någon vetenskaplig fakta som styrker. Jag har inte känt när ägget har fäst.

Tidiga graviditetssymptom

Tre vanliga tidiga gravditetssymptom är mensvärk, illamående och ömma bröst. Alla känner inte detta, men många känner det ena eller det andra. Ömma bröst och illamående brukar dock inte komma så tidigt som vid befruktningen eftersom dessa är kopplade till hormoner och hormonnivåerna har inte hunnit bli så höga ännu. Mensvärk eller molvärk när man blir gravid får man för att livmodern omedelbart börjar växa redan från dag 1. Molvärk (mensvärk) är alltså en form av växtvärk i livmodern.

Källor: 1177, Storkklinik

Min teori om varför jag känna ägget när det befruktas

Jag har varit gravid två gånger och båda gångerna har jag vetat det från den dagen jag blev gravid (alltså samma dag som befruktningen). Jag har alltid haft väldigt ont av mensvärk och därför har jag en teori om att jag har väldigt känslig livmoder. Jag tror att vissa har mer känslig livmoder än andra, precis som en del har känsligare smaklökar. Dessutom så fascinerar kroppen mig väldigt mycket så jag känner ofta efter noga och det gör att jag är uppmärksam. När vi försökte bli gravida med Lucas så kände jag efter i kroppen varenda dag och läste också på väldigt noga om olika händelser i kroppen. Det finns nog inte en enda nätsida om graviditet som jag inte har läst!! Haha! Jag använde Womanlog-appen och loggade om mina känslor i kroppen varenda dag och eftersom det gick så snabbt hann jag väl inte bli skengravid haha! Lätt att bli det tror jag om man känner efter så noga och vill något så gärna!

När jag blev gravid med Lucas

Hur som helst hade jag aldrig tänkt på ägglossning eller graviditet förut så det var ingen känsla jag kände till. Men natten när Lucas blev till hade jag stickningar/ilningar i ena sidan, där äggstocken sitter. Jag kände det när vi hade sex och cirka 2 timmar senare vaknade jag av ett hugg i den äggstocken. Dagen efter hade jag håll i den sidan hela dagen. 1,5 dygn senare var håll-känslan helt borta men jag hade fått mensvärk istället. Jag kände att något hade förändrats och sa det till och med till en kollega på jobbet (som jag hade berättat om bebisverkstan för). Jag vågade inte tro på det, men jag kände såpass tydligt att jag ändå så att ”nu har det hänt något i kroppen.”

När jag blev gravid andra gången

Andra gången jag blev gravid var nästan för bra för att vara sant… ja, det var för bra för att vara sant. Det sket ju sig… 🙁 Då hade vi iaf bara sex en endaste gång!!! Helt otroligt! Vi hade precis kommit hem från Brasilien och var trötta och hade massor att packa upp. Jag upptäckte att jag hade ägglossningsekret och hade det i två dagar innan vi på den tredje dagen fick en liten stund för en snabbis när Lucas sov. Jag kände ilningar i ena äggstocken under samlaget, men jag trodde att det var för att jag låg i en konstig ställning och att jag typ sträckte mig eller nåt 😛 haha! 2 timmar senare när jag stod och packade upp våra väskor kände jag ett hugg/stick i samma sida som under sexet. Det var såpass tydligt och intensivt att jag sa till Jair: ”Jag tror jag blev gravid” Men sen försvann den intensiva känslan nästan så plötsligt som den kom och mensvärk började smyga sig på. Efter det hade jag mensvärk nästan hela tiden i två veckor. Vissa dagar kom den och gick, men det var såpass intensivt att jag var säker på att jag var gravid eller att jag skulle ha mens. Den här gången litade jag på känslan om att jag var gravid och sa det till flera vänner att jag var typ säker på att jag var gravid. Och det var jag ju 🙂 När jag fick blindtarmsinflammationen så gjordes ett ultraljud på gynmottagningen där läkaren bekräftade att graviditeten kom från den äggstocken som jag hade känt ilningarna i. Läkaren kan ju se vilken äggstock som gulkroppen finns i.

Jag har misstagit mig en gång

Jag har misstagit mig en gång och varit nästan bombsäker på att jag hade blivit gravid, men nu efteråt så tror jag att ägget kanske blev befruktat men inte fäste eller så kände jag ägglossningen extra tydligt just den gången… svårt att veta! Det kan också ha varit så att jag så gärna ville bli gravid efter missfallet att jag helt enkelt inbillade mig en skengraviditet.

Hur vet jag att det var befruktningen jag kände?

Det stämde med tiden. Tiden för ägglossning i menscykeln och när jag testade cirka 1 vecka efter känslan jag hade så visade testet fortfarande negativt, alltså kunde det inte varit infästningen av ägget jag kände. Andra gravditeten då vi bara hade sex en enda gång vet jag ju helt säkert att det var befruktningen och inte infästningen av ägget jag kände. Båda graviditeterna har jag plussat först efter cirka 10-11 dagar efter befruktningen.

Hoppas detta svaret hjälpte dig som frågade om hur befruktningen kändes, fortsätt gärna fråga om det är något mer du undrar.

Är det någon av er läsare som har känt befruktningen eller infästningen av ägget? Vad tror ni läsare? Kan man känna när man blir gravid? Befruktning, infästningen etc?

11 Comments

 • Josephine

  Jag brukar oxå känna den känslan. Men har alltid kopplat ihop det med själva ägglossningstillfället. För jag känner så nästan varje månad utan att jag varit/blivit gravid. Men det är svårt att jämföra känslor så med någon annan ju!

 • Hanna

  När jag blev gravid med vår dotter så kände jag just när ägget fäste. Jag vaknade av att det gjorde ont på höger sida livmodern. Kändes som att det stack/knöts åt. Påmindes inte alls som mensvärk el ägglossning. Häftig känsla och hoppas att jag får känna den igen när nr två blir till 🙂

 • Madeleine

  Jag har varit gravid 5 gånger, 4 missfall innan dottern kom den femte gången!
  Alla gångerna kändes befruktningen lika: ett rejält stick på antingen höger eller vänster sida av magen. Sedan kommer den där övertygelsen omgående ”jag är gravid”. Så det tar en evighet att sedan vänta på att få testa flera dagar senare på BIM! Vidare blir jag tidigt väldigt frusen och haft en allmän sjukdomskänsla med molvärk, så när man väl testar så vet man egentligen redan svaret. 🙂

 • Ella

  Tack så mycket för att du delar med dig om din upplevelse!

  Lite av det du delar med dig om i texten är sådant som jag känner nu.
  Har hört väldigt mycket om det här, många teorier mm, men det är skönt att få läsa en hel historia!

 • Anna

  Befruktningen sker väl ca 4-7 dagar efter samlag. Kanske missförstod men oavsett om man känner något direkt så kan det inte vara befruktningen eftersom den sker några dagar senare. Ilningar efter samlag påverkas nog av något annat. Man kan säkert känna befruktningen sen, när den väl sker.

  • Emma - På Smällen igen!

   Hej Anna! Nej, nej! Absolut inte!!! Det här har jag stenkoll på! Simturen för spermierna till ägget är cirka 18 cm och spermierna simmar 1-5 mm/minut. Det kan alltså gå så fort som en halvtimme! Upp till en timme brukar man säga men det är ingen garanti för att man ska bli gravid såklart. Det är mycket som ska klaffa! Det som du tänker på är förmodligen det befruktade äggets vandring till livmodern och tills att ägget har fäst i livmodern, innan dess är man ju inte gravid. Det brukar ta mellan 3-4 dagar för det befruktade ägget att komma till livmodern och sen brukar det fästa livmodern på dag 6 eller dag 7. 🙂

   http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Kroppen/Fortplantning/Konsorgan-och-fortplantning/

  • Emma - På Smällen igen!

   Tänkte att det var så du menade 🙂 Jag kan såklart inte veta säkert vad det var jag kände. Men det är en känsla som jag bara har registrerat två gånger och dom två gångerna har jag blivit gravid och sen har det datumet stämt exakt med ultraljuden. Nu är jag gravid en tredje gång och kände absolut ingenting trots att jag kände efter. Jag var tvärsäker på att jag inte hade blivit gravid trots att vi hade prickat ägglossning och allt. Kroppen är ett mysterium, det är inte lätt att veta vad som är vad 🙂

 • sandra

  Hm, förra gången jag blev gravid hade jag ont i brösten i 3 veckor innan det visade plus! Och nu har jag haft ont i brösten i en vecka med negativt test. Undrar om jag får ont i brösten när jag blir befruktad? fast det kanske är helt osannolikt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.