Det är inte ok att känna minskade fosterrörelser

Igår fick vi ett väldigt tragiskt besked från en av mammorna i april-gravid-gruppen som jag är med i. Mamman skrev i förrgår att hon var orolig för att hennes lilla tjej i magen inte rörde sig så mycket, men när hon buffade på magen fick hon några buffar som svar så det kändes ändå ok. Det var fullt upp hela dagen, men hon tyckte sig känna lite buffar ändå. På kvällen rörde sig bebis mer och stack ut lite kroppsdelar osv, men i efterhand var det kanske inte riktigt som vanligt ändå. Den kvällen var sista gången hon kände sin lilla dotter vid liv inne i magen… Dagen därpå fick hon beskedet att hennes dotter hade somnat in.

Jag blev så tagen att jag var tvungen att stanna upp när jag läste vad som hade hänt! Det känns osant, overkligt och jag hittar inte ens ord för vad jag vill säga. Jag känner stor sorg för denna fina mammans skull. Det är så fruktansvärt det som har hänt! Mammas magkänsla sa att nåt var fel, men när hon kände rörelser  och buffar så kändes det ok, så hon åkte inte in samma kväll. Det hade jag förmodligen inte heller gjort och det är just därför jag skriver om detta nu.

Är magkänslan fel, ÅK IN! Det är inte ok att känna minskade fosterrörelser efter vecka 25! Jag vet att det kan vara jobbigt att åka in i “onödan”, jag tyckte också det när jag var inne trots att jag inte kände ett enda livstecken från bebis innan vi åkte in. Jag kände det som att jag störde personalen genom att var orolig mamma. Men tänk inte så! Åk in!

Varje dag efter vecka 25 ska du tänka på dessa tre saker – detta kan rädda ditt barns liv!
1. Försök att räkna bebisens rörelser varje dag. Dom flesta känner 10 rörelser på mindre än 30 minuter då bebisen normalt sätt brukar röra sig. Tar det mer än två timmar ska du söka vård samma dag.
2. Om du inte känt några rörelser under en hel dag ska du söka vård samma dag.
3. Om du är orolig för att du upplever att ditt barn rör sig mindre än vanligt, ska du kontakta din vårdgivare eller förlossningsavdelning samma dag.

Jag har inte själv tänkt på dom här 3 sakerna, men nu kommer jag definitivt vara mer vaken och uppmärksam. Ett av dom stora problem i Sverige idag är att gravida får oftast ingen information från MVC alls om minskade fosterrörelser. Jag har aldrig fått någon information från MVC. Men Barnupproret som startade 2013, både informerar och jobbar aktivt för att denna information ska finnas för gravida på Sveriges mödravårdscentraler. Här krävs en stor förändring! Stötta genom att gilla Barnupprorets facebooksida HÄR, sprid deras facebooksida så att fler blir korrekt informerade och bär vitt den 20:e mars.

barnupproret bär vitt

Alla mina tankar går nu till mamman som förlorade sin lilla dotter i magen, en månad innan hon skulle kommit till världen ❤

Relaterade Inlägg

13 Kommentarer

 1. E

  Så fruktansvärt att läsa! Jag blir helt tom. Ligger här och ammar min som bara är några veckor. Kärleken är ju helt obeskrivlig så jag vågar inte tänka på hur det känns för den mamman just nu! Skickar all styrka!

  Svara
 2. Marie Alvas mamma

  Obeskrivligt hemskt. Fint av dej att skriva om det och upplysa andra. Håller med om att det inte är någon info alls om detta på MVC.

  Svara
 3. Ida

  Så himla tragiskt 🙁 finns inga ord!! Jag var själv inne och kollade upp minskade fosterrörelser i v 37, man känner sig löjlig men jag var så orolig! Har hänt flera gånger under graviditeten att det varit ovanligt lugnt, men när man har ett stort barn är det lätt att man glömmer bort att känna efter! Nu kom min älskade tjej för 5 dagar sen, fullt frisk men med en väldigt konstig navelsträng, så det hade kunnat sluta på ett annat sätt..

  Svara
 4. Sandra

  Usch så hemskt och tragiskt för denna mamman <3
  Är själv i vecka 34 och börjar nästan känna mer och mer noja över att något hemskt ska hända än i början…
  Men ska absolut inte fega ur för att verka vara den "tjatiga" om det känns som mindre fosterrörelser än vanligt, det är ett som är säkert efter att ha läst detta.
  Tack för en bra upplysning om hur man ska tänka och känna !

  Svara
 5. Sandra - Gravid med första barnet

  Många tankar gick till mamman igår kväll och även under dagen. Så orättvist, och så oväntat. Finns inga ord i världen som kan göra det bättre för henne och hennes familj.
  Bra att upplysa om minskade fosterrörelser. Jag tror aldrig jag hade ålt in och kollat själv för två veckor sedan om det inte var för all pepp från april gruppen!

  Svara
 6. Solin

  Nej, nej!! Så fruktansvärt! Jag gick in i v 33 idag. Sen 1,5 vecka tillbaka har oron kommit över mig. Har jag behandlat barnet rätt? Jag kanske inte skulle äta den där korven? Hur mår jag?? Är det här konstigt? Jag minns att det var samma förra graviditeten men jag är orolig ändå! Vissa dagar är det disco i magen, andra dagar är det inte det. Ibland går det flera timmar som jag inte tänker på det och då får jag panik att jag missat om det slutat röra sig. Just den där känslan att man skulle falla på målsnöret nu gör att jag mår dåligt. Känns detta igen av någon mer?

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jag känner också så, särskilt nu när jag fick höra detta hemska 🙁 Men jag är inte så orolig och mår dåligt, för chansen är så himla liten. Fast jag blir ändå orolig om jag inte känner nåt på ett tag. Min bebis är ofta ganska lugn när jag är i rörelse mitt på dagen och det är då jag blir orolig, så idag har jag buffat på rumpan på bebis ett par gånger bara för att få några rörelser som bekräftelse. Nu, så här på kvällen så brukar bebis komma igång ordentligt så jag väntar på det. Än så länge följer bebis sitt rörelsemönster i alla fall och då ska man inte behöva oroa sig. Svårt att inte oroa sig, men försök att inte oroa dig i onödan åtminstone. Kram <3

   Svara
  • Johanna

   Jag vet!! Jag går in i vecka 33 i övermorgon och jag tänker precis lika. Stundtals värsta hålligånget i magen och vissa dagar mycket lugnare. Blir ibland jätterädd för det och undrar hur lite det ska vara för att man ska åka in… Dessutom är jag ju så upptagen på jobbet att jag inte hinner tänka på fosterrörelser (förutom när det inte går att undvika :)).
   Just det där att falla på målsnöret så här sent… puh.

   Svara
   • Solin

    Tack tjejer Skönt att ventilera och få respons på hur man känner. Är glad att denna graviditeten är väldigt lik den förra så jag har nåt att jämföra med. När min son kom ut förstod jag precis varför det varit ganska lugnt i magen för det mesta. Han sov jämt!! Kramar till er

 7. Michaela

  Så hemskt! Beklagar så hemskt mycket till mamman som förlorat sin lilla. 🙁

  Fantastiskt att du uppmärksammar detta kring minskade fosterrörelser, det är guld värt och många fler borde göra lika. Det ska du ha massor med beröm för! <3

  Däremot måste jag tillägga att det gäller inte från en specifik vecka (25 som du skriver) som många säger, utan när du känt ditt barn regelbundet ett tag oavsett om du är i vecka 18,20,25 eller 30 så gäller samma riktlinjer som du uppger.

  <3

  Svara
 8. jennie

  Jag åker alltid in om jag inte känner något. Höll på att förlora min dotter när vi va i vecka 40. Akut snitt blev de. Nu är ja gravid med min 3e å få åka in varannan vecka för att se så allt står rätt till.

  Lycka till sen bär det är dags för dej 🙂 kram

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här