Branäs

Vi planerar barnens första skidresa

Nu i vinter är ju första vintern som Emma och jag har både tillsammans och då givetvis också med barnen. Jag har åkt mycket skidor när jag växte upp, och har många fina minnen från när min familj firade jul i Sälen och spenderade sportloven i alperna. För mig är det en mysig familjeaktivitet att se tillbaka på som jag hade velat föra vidare. Både Emma och jag tycker ju också om att resa och ha kul tillsammans med barnen så vi tänkte att det vore kul för dem att få testa på att åka skidor för första gången i vinter.

Eftersom det är just första gången barnen står på skidor så tänkte vi att det är lagom att åka iväg en långhelg. Vecka 2 har vi därför bokat en resa torsdag till söndag i Branäs, som ligger på lite bekvämare avstånd från Göteborg än till exempel Sälen och Trysil. Prisläget är också lite bättre, vilket inte är så dumt! De anordnar också massor av barnaktiviteter, som t.ex. snowraceråkning, barnens after ski och minidisco vilket gör det perfekt för oss som barnfamilj.

För att göra resan lite mindre påfrestande för barnen och kunna få ut så mycket som möjligt av tiden i Branäs kör vi från Göteborg onsdag eftermiddag och lyxar till det med en hotellnatt i Karlstad, dvs. ungefär halvvägs. På torsdag morgon kör vi sista biten till Branäs och åker lite skidor på dagen innan vi checkar in i vår lägenhet.

Boendet ser jättefint och fräscht ut och ligger bara ett stenkast från både skidbacken och restauranger, vilket blir perfekt när man vill hem och ta en paus från skidåkandet eller ska ut och äta på kvällen. Vi får säkert till någon kul spel- eller myskväll tillsammans här också, och jag tror vi kommer trivas jättebra!

Utöver boende och liftkort har vi redan nu bokat skidskola och skidlekis för Lucas och Isadora, plus skidutrustning för oss allihopa. Det känns skönt att ha allting ordnat så att man kan njuta av semestern, och inte behöva köpa dyr utrustning eftersom barnen aldrig provat skidåkning förut. Dessutom blir det ju mindre packning att släpa på fram och tillbaka!

Just nu ser det vitt och fint ut när man tittar på bilder från webbkameran i backen, och nästan alla backar och liftar är öppna. Det skall bli så kul att barnen får testa på att åka skidor och förhoppningsvis är detta starten på en ny familjetradition!

Är det någon av er läsare som varit i Branäs, eller någon annanstans, för att testa på skidåkning tillsammans med barn? Dela gärna med er av erfarenheter och tips i kommentarsfältet!

10 Comments

 • S

  Vi åkte till sälen – hundfjället första gången i våras, brukar alltid åka kring vecka 12 då vädret är lite mildare, härligt för både vuxna och barn och lite mer chans till solglimtar. Barnen var då knappt 5 och 3 år och gick båda i skidskola. 3 åringen hade lite mindre utbyte av det men 5 åringen tyckte det var kul och lärde sig mycket. Nu åker vi vecka 4 pga att jag är gravid och inte vill åka för långt in i graviditeten. Kommer ändå vara i vecka 21. Blir Tandådalen och har även nu bokat skidskola och boende närmare backen. Här är mina tips
  # Att lägga upp dagarna med lite lägre förväntningar och inte hoppas på att de vuxna ska kunna åka så mycket är bra för sånna fanatiker som mig själv som är uppväxt med att man skyndar ut i backen och kör så det ryker till liften stänger. Förväntningen 1 åk per dag var rimlig för oss och ofta överträffades såklart förväntningarna.
  # Russin och andra mutor är toppen att ha i fickorna, planera också in regelbundna måltider och tid att värma sig i värmestuga
  # Det finns ofta bra grillmöjligheter i nära anslutning till backen så ta med lite enkel grillmat och braständstickor
  # hyr eller köp en sele till barnen, annars måste man åka med dem mellan knäna och hängande på staven och det blir betydligt tyngre tycker jag
  # ta med bra vinterskor om ni behöver hjälpa barnen upp i liften, då är det skönt med schyssta skor istället för pjäxorna att springa upp i backen med
  # ta med det stora tålamodet och se det som ett minne för livet ?

 • Nina

  Har aldrig åkt utför (jo ett åk ner men då låg jag på ett ställe och skidorna på ett annat).
  Skulle gärna testa att åka upp till fjällen men lyckas övertala mannen som hatar snö och vinter är svårt. Kanske kan övertala honom att åka till Ulricehamn, där har de väl en okej backe? (När det väl kommer snö neråt landet)

  • S

   Ulricehamn har bra backar för att vara i södra delen tycker jag ? vi har åkt där en hel del men brukar vara nöjda en halvdag eftersom det blir lite tråkigt efter ett tag. Med barn som man ska lära hade jag kanske kört heldag dock. Hestra har däremot bättre rullband till barnbacken som är lite längre.

 • Johanna

  Vi ska till Brynäs efter nyår. Blir första gången där med barn. Innan har Vi varit i Sälen. Vårt ena barn åker sedan innan men minsta ska nu lära sig. Tips är varma kläder och ombyten i fall nåt blir blött. Ha med nåt med energi i backen vi brukar köra russin och kex choklad. Ha kul så att vill testa igen och som vuxen tålamod.

 • Sandra

  Välkommna till Värmland! Jag lärde mig åka skidor i Branäs och vi har varit där flera gånger med barnen. Våra tre barn (idag 4, 5 och 8 år) har stått på skidor sedan de var dryga två. Nu åker de alla själva. Hoppas era barn tycker det är roligt! Vi har lärt barnen åka själva och aldrig haft dem i skidskola. Men tänk på att inte klä barnen för varmt i skidbacken om det inte är jättekallt ute, fyll på ofta med ny energi (jag har alltid choklad och russin i fickan.) Sen har vi köpt hjälmkamera och monterat på barnens hjälmar så vi kan filma i backen. Mycket uppskattat av alla i soffan på kvällen. ?

 • M

  Vi var i branäs i mars i år med våra barn då 5 och 3 år gamla. Jättetrevligt ställe. Bra variation på backarna även till barnen. Vi fick åka med sonen en hel gång i liften innan han ville sköta det själv. Han föll många gånger men efter en dag i backen åkte han slalom utan problem i backarna och klarade liften själv. Fem dagar senare åkte han röda och blåa backar och även någon ”snällare” svart backe. 3-åringen var inte riktigt lika road. Var nog för liten helt enkelt. Men kan verkligen rekommendera Branäs.

 • Sofi

  Är just nu påväg hem från Branäs efter att firat jul där! Supermysigt ställe och verkligen barnvänligt! Perfekt för barnen att lära sig åka skidor på! Glöm inte boka skidskola i tid, vi hade svårt att få grupper på samma tid för båda barnen. Barnen tyckte det var toppen, åkte själva med barnen, skidskola, lunch, sen lekte dem i björnidet på eftermiddagen, lite som barnpassningen på Ikea, 2 timmar får dem vara där och sedan afterski/minidisco på kvällen innan middag. Lovar att dem kommer sova gott! Vår 5 åring åkte själv i blåa backar redan efter 2 dagar, men rekommenderar sele i de större backarna, otroligt smidigt! Ha en underbar resa!

 • Betty

  Hej och god fortsättning! Det här med barn och skidåkning känner jag mycket för! 🙂 Har själv åkt skidor sedan treårsåldern och för maken och mig har det alltid varit en förhoppning att våra två barn (nu sju och fem) skall trivas och njuta av utförsåkning och vistelse i snömiljö. Själv har jag inte missat en skidsäsong någonsin tror jag, trots ett avslitet korsband (skidolycka!) och två graviditeter (första v30 och andra i v28). Dottern var nio månader första gången i alperna och fick då gå på franskt dagis/barnpassning på förmiddagarna (härlig åkning för föräldrarna) och sedan familjetid på em. Sedan har det bara fortsatt. Lillebror har varit inskriven på samma barnpassning. Dottern flyttade över till skidskola när hon fyllde tre (allt på franska) och det har gått hur bra som helst. Samma väg för lillebror även om han fick vänta ytterligare ett år. Kändes inte som han var riktigt redo för skidskolan vid tre år. 🙂 Nu går båda busarna i skidskola på förmiddagar (2.5h) och har hur kul som helst. Härligt att se att barn egentligen inte behöver kunna språket, de hittar varandra ändå. Vi föräldrar får ut väldigt mkt av våra förmiddagstimmar och sedan åker hela familjen tillsammans på eftermiddagarna. Nu vid sju och fem är det en behaglig tillvaro i backen. Båda är jätteduktiga och klarar det mesta i pistväg. 🙂 Såg i kommentarerna ovan att någon nämnde sele och det är jättebra! Vi har haft det till båda barnen. Kanon i pist, men även när barnen skall dras hem efter en dag i backarna. Vi har köpt våra på XXL(tror att de kommer från Rossignol/Powah och kan rekommendera den modellen. Helst skall selen vara av den modell som monteras som ett bälte/midjeväska med rem mellan benen. Detta ger den bästa åkställningen m.a.p. tyngdpunkt mm (lätt att åka med lagom böj i ben och lutning ned i backen). Selar som sitter över bröst/rygg ger en litet bakåtlutad åkställning som kan ta tid att arbeta bort.
  Vad gäller resmål är Branäs ett perfekt familjeställe! Men på sikt skall ni absolut inte vara rädda för alperna! Fantastiskt barnvänligt och fullt med bra backar och liftar för familjer, liksom aktiviteter efter skidtid. Liftkort för barn är gratis på många orter i Sverige, medan det i alperna kostar en slant. Men då får man ju oxå mkt mer av, well, allt…. 🙂
  Önskar er en finfin resa till fjällen och ett gott nytt 2020!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.