Fjärde graviditeten

Jag mår pyton

Nu är jag i vecka vecka 8 (7+4) och jag mår verkligen pyton. Det började redan samma dag som jag gick in i vecka 7 och sedan dess har det blivit gradvis värre. Det var som tur var helt okej på julafton, men efter det har jag mer eller mindre legat utslagen den större delen av dagen. Jag är jättetrött och konstant illamående. Det är hemskt! Det enda som tröstar just nu är att graviditetsillamående är ett gott tecken och antagligen mår bebisen (eller bebisarna!) bra därinne 🙂

Det är en kamp att försöka komma på något att äta utan att det känns som jag ska kräkas när jag tänker på mat. Jag klarar inte sötsliskiga saker som godis, glass och knappt min frukostgranola heller. Det som funkar just nu är salta saker och sur/syrlig frukt. Misosoppan på sushi är guld och även gul kiwi. Pistagenötterna har jag redan förätit mig på. Jag hoppas verkligen det här illamåendet ger med sig snart!

Ni som också har eller har haft det jobbigt med graviditetsillamående, vad funkade för er? Dela gärna med er av era bästa knep.

25 Comments

 • Sara K

  Rara Emma!
  Te… skorpor….. jag spydde ca 15 av 40 veckor med mitt första barn! Skorpornas inte förhindra illamåendet men du får i sig ngt!
  Kämpa på! ❤️

 • Lisa

  Usch för gravidillamående! ☹☹ Bästa tipset är nästan att äta utanför hemmet. Inte behöva tänka på VAD som ska låtsas och slippa känna matoset, utan bara bli serverad! ? Överlag tycker jag illamåendet blir bättre när man är hemifrån. Annars är det nog bara att äta det som man är sugen på i stunden ?

 • Helena

  Jag var illamående under båda mina graviditeter men bara de ”klassiska” veckorna innan vecka 12. Var så tacksam att det inte blev längre som vissa går det. Min man skar tunna äppelskivor och ställde salta kex på mitt nattduksbord innan hann gick till jobbet (jag var sjukskriven). På så sätt fick jag i mig lite i alla fall.

 • Tittie

  Jag hade kraftigt illamående och det enda som hjälpte var tabletterna propavan som läkaren gav mig. Inte mycket till tips men det räddade mig under tredje graviditeten.
  Lycka till nu och hoppas det ger med sig snart

 • Liselotte

  Blä, lider med dig! Det enda som funkade okej för mig när jag väntade Oliver (mådde illa under båda graviditeterna, men allra värst under andra) var salta kex. När det var som jäkligast tog jag Postafen, som funkade helt okej!

 • Kickii

  Salta kex typ Tuc. Funkade ibland med philadelphia på. Soppor typ nudlar. Oliver, cornichons.. salta chips. Hmm minns inte mer faktiskt men tror mest salta saker. Har för mig äggröra gick ett tag ?

 • Daniéla

  Spydde varje dag från vecka 7 fram till min första föddes 39+1, med nr 2 spydde jag bara fram till vecka 18 och det som hjälpte mig mest var att dricka bubbelvatten

 • Sabina

  Spydde 5ggr med första barnet, med andra spydde jag morgon/kväll till v 25. Mådde bra ett par veckor därefter satte det fart igen och fram till förlossningen! Det som hjälpte vara att små äta lite allt möjligt! 🙂

 • Gittan

  Mådde illa med både sonen och dottern och det enda jag kunde äta vissa dagar var filmjölk. Nu med nr tre mådde jag ännu sämre de första 16-18 veckorna. Låg helt utslagen vissa dagar, spydde dock inte. Men hela semestern låg jag ute på altanen i soffan och sov eller försökte tackla illamåendet. De enda jag va sugen på va isglass, iskall vattenmelon och vatten med is. Kalla saker med andra ord. Mår fortfarande illa vissa dagar v 34 (33+1). Men då hjälper de oftast med vila. Trodde faktiskt att det var två där inne ett tag på grund av de kraftiga illamåendet.

  Hoppas de blir bättre snart ?

 • Sofie

  Så jäkla jobbigt med illamående! Har mått illa med båda barnen till v. 16 ungefär. Första barnet bara jag uthärdade, med andra barnet pratade jag med mvc och fick tabletter utskrivet. De hette lergigan comp. Då resonerade jag som så att varför må dåligt när det finns hjälp att få, även om det ”hör till”? Dessutom ännu värre när man redan har ett barn att ta hand om.. Bästa jag gjort! Hjälpte!

 • Amanda

  Har varit sjukskriven vid båda graviditeterna pga illamående och kräkningar! Det är fruktansvärt! Har provat Lergigan comp, åksjuketabletter, småäta mm. Men det enda som fungerade för mig var akupunktur! Kolla med fysioterapeuterna på din hälsocentral om de kan hjälpa dig! Kram

  • Johanna

   Ris/majskakor i olika varianter och salta kez typ Tuc räddade mig!! Tuggade på detta konstant för hunger gjorde mig illamående samtidigt som jag inte ville äta, detta gjorde att jag ändå häll mig i schack. Förhoppningsvis går det över om några veckor, håll ut!

 • Cissi

  Fick tabletter utskrivna, lerigan Como, primperan och omeprazol att ta tillsammans. En barnmorska på akuten gav mig rådet att försöka äta kräm, och det och matskedar av coca cola vad var jag fick i mig de första 19 veckorna. Sen gick illamåendet över och kvar var kräkningarna. Tur att man får något fint i slutändan…

 • Tina

  Åksjukearmband på handlederna. Fanta citron och Extra drops med citronsmak var det som hjälpte mig och som flera andra skrivit kex.. För att inte behöva spy och må dåligt hela tiden.
  Jag mådde illa fram till RUL med bebis nr 2.

 • Angelica

  Citronfil, citron yoghurt, surt godis, citronklyftor??? och oatley choklad dryck. Tipsar om samma som en annan har skrivit om att äta ute inte inte ha matoset. Därav var det nog därför fil/yoghurt funkade ?

 • Sara

  Känner med dig. Kan tyvärr inte komma med några tips vad gäller mat… min förra graviditet mådde jag pyton ända tills min lille pojke låg varm och blöt på mitt bröst (underbara känsla)… men den målbilden kan ändå hjälpa i allt det elände man går igenom före.

 • Lotta

  verkar som det är vi som haft tuffa graviditeter med illamående som kommenterar här. 🙂 Vi lider nog alla med dig. Jag mådde fruktansvärt dåligt till ca v 25 med kräkningar och illamående och det var lite olika vad jag kunde äta. Inget av det som jag kunde/försökte äta då kan jag äta nu, för då kommer illamåendet tillbaka (fortfarande gravid). Men typ jordgubbskräm, sushi, spagetti, piroger, Marie kex gick ner. Usch nu blir jag illamående bara av att skriva detta.

 • M

  Usch jag lider verkligen med dig. Graviditetsillamående är skit. Har haft hyperemesis med båda mina barn. Spydde ca 25 ggr/dag från vecka 4 till födsel. Det fanns inte mycket som bet av diverse tilltugg eller läkemedel men jag vet att det brukade vara väldigt gott med varmt att dricka. Jag drack mycket ingefärste. Ingefära kan också om man har tur dämpa illamående. Om du har provat postafen mm och inget hjälper, ta kontakt med läkare. Många tycker att Lergigan comp är bra (funkade inte på mig men vi är ju olika). Är dessutom lite uppiggande. Hoppas du slipper lida så länge till.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.