Femte graviditeten

Varför ska man dricka hallonbladste när man är gravid?

– Innehåller annonslänk –

Det är många som pratar om hallonbladste under senare delen av graviditeten, men varför ska man dricka hallonbladste när man är gravid? Finns det några positiva effekter eller är det mest myter? Detta är något jag själv är väldigt nyfiken på men jag vet inte riktigt vad jag ska tro, kanske är det värt att testa 🙂

När jag var gravid med William gjorde jag ett desperat försök att kicka igång förlossningen genom dricka hallonbladste. Jag hade redan gått en vecka över tiden men inget hände. Det är tydligen en myt att man kan starta förlossningen med hallonbladste, däremot kan man få massor av falska förvärkar som inte gör nån nytta. Jag drack ändå, men det hände verkligen ingenting. Jag var öppen 4 cm och hade buktande hinnor, men det slutade ändå med igångsättning på BF+12. Här finns 7 sätt att sätta igång förlossningen, jag testade det mesta och det funkade inte, men du kanske har bättre tur än mig 🙂

hallonbladsiste

Okej, men varför ska man dricka hallonbladste när man är gravid då? Jo, det sägs att hallonbladste har massor av bra effekter för gravida och ammande! Här är några saker som hallonbladste ska vara extra bra för:

1. Gör din förlossning kortare/enklareHallonblad innehåller ämnet fragarin som sägs vara bra för att stärka musklerna, speciellt bäckenbotten och livmodern.

2. Snabbare läkning efter förlossning, mindre smärta från eftervärkar och mindre risk för postpartumblödning

3. Underlättar amningen och stimulerar mjölkproduktionen Hallonbladste innehåller en massor av bra vitaminer så det är inte helt osannolikt.

Många påstår också att hallonbladste INNEHÅLLER oxytocin som är ett hormon som produceras i kroppen vid beröring, massage, orgasm eller en kram. Det stämmer såklart inte att hallonblad innehåller ett mänskligt hormon trots att nätapoteken gärna skriver det. Däremot finns det teorier/studier som visar på att ämnen i hallonbladste skulle kunna ge samma respons på livmoderceller som oxytocin. Om det är oxytocin du vill åt så är det förmodligen mer effektivt med en kram 🙂

När ska man börja dricka hallonbladste och hur mycket ska man dricka?
Det är lite olika vad olika källor säger, men som jag förstår det så borde det vara okej att börja vid vecka 32 om man inte har hotad förtidsbörd för då är det bättre att vänta till vecka 35 för att vara på den säkra sidan. Börja med en kopp om dagen och trappa upp till tre koppar om dagen. Jag dricker hallonbladsiste både för att jag hoppas på nån slags effekt och för att det är gott.

Var hittar man hallonbladste?
Jag köpte mitt i en tehandel i stan, men det finns att på nätet också: HÄR kan du köpa hallonbladste

hallonbladste när man är gravid

Recept på hallonbladsiste
Det är busenkelt! Koka upp vatten, lägg i en teskopa med hallonbladste i en stor kopp och blanda med vatten och honung efter smak. Låt kallna och lägg sedan i is och frysta hallon. Njut!

Kan hallonbladste vara farligt när man är gravid?
OBS! För säkerhets skull bör du undvika dricka teet innan vecka 32 eller om du har problem med blödningar eller mycket förvärkar. Viktigt att veta är också att Livsmedelsverket i nuläget inte rekommendera några örtteer överhuvudtaget då det inte finns tillräckligt med studier som visar på om det är farligt eller inte för gravida och ammande. Man har kommit längre med kaffe där det nu finns ordentliga rekommenderationer. Läs Livsmedelsverkets svar angående hallonbladste HÄR!

Jag känner mig inte orolig för att det skulle vara farligt. Kvinnor har druckit och trott på hallonbladste hur länge som helst så det är inget nytt, däremot förstår jag att Livsmedelsverket inte vill uttala sig, särskilt med tanke på myten om att förlossningen skulle kunna dra igång. Livsmedelsverket säger ju även samma sak om Roobios-te numera, så man får helt enkelt göra sitt egna val om man vill dricka det eller inte 🙂

Varför ska man dricka hallonbladste när man är gravid?

4 Comments

 • Gittan

  Spännande med de där ändå. Jag har aldrig druckit det och har gått över alla gånger, bf +10, +15 🙄 (igångsättning) + 13 och sista +8 ( igångsättning) Dock har jag läkt snabbt och fint varje gång. Och två av förlossningarna har jag inte ens behövt sy. När min fyra föddes så fick jag endast en ytlig rift som ej behövdes sy, blödde jag minimalt efter, inga eftervärkar, mjölken kom snabbt och tydligen bra kvalitet med tanke på hennes viktuppgång ☺️ Min syster däremot drack hallonbladsste, hon har fött båda sina för tidigt bf – 22 och -7. Dock blödde hon massor efter båda, efter andra såpass att de va nära operation, problem med mjölken osv. Känns som att det mest är myter kring allt sånt där när det kommer till graviditet och förlossning. Är nog mest andra saker som påverkar förlopp, blödning osv. Men man kan ju alltid dricka för det är gott 😊

  • Emma

   Haha! Ja, jag tror också mest att det är myter och om det har nån påverkan så är den säkert marginell. Men det är lite kul att testa ändå 😊 Jag gillar inte mitt kaffe längre men hallonbladsteet slinker gärna ner som iste så då kan jag ju lika gärna testa 😊 Jag skulle såååå gärna vilja få en spontan förlossning denna gången 🙏🏻

   • Gittan

    Förstår dig! Jag önskade oxå spontan men måste ändå säga att mina igångsättningar vart bättre förlossningar. Snabbare förlopp ( ont endast 1 h och 40 min med båda), inga bristningar, inga eftervärkar och man är på plats och får stöd från början. Denna gången hade jag inget val då CTG inte blev godkänt på kontrollen i v. 41+0. Hon var även stressad och bajsade i vattnet så va väldigt skönt att vara på plats så de övervakade henne noga.

    Hoppas du ändå får den förlossningen du önskar 🥰

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.