Förlossning,  Tredje graviditeten

7 sätt att sätta igång förlossningen

– Innehåller annonslänk –

Jag vet att en del läsare går på övertid i sina graviditeter just nu, så jag tänkte att det kanske var passande med ett inlägg med husmorsknep på hur man får igång förlossningen 🙂 Så här kommer en lista med 7 sätt att sätta igång förlossningen!

1. Färdknäppen! Tro det eller ej, detta är faktiskt den metoden som påstås vara allra mest effektiv! När vi har sex så flödar nämligen oxytocinet i våra kroppar och det ger en sammandragande effekt, samma sak när vi onanerar. Störst chans att sätta igång förlossningen blir det om kvinnan får orgasm vilket retar livmodertappen och kan ge sammandragningar om bebisen är mogen att komma ut. Om mannen får utlösning så ökar det också chansen eftersom mannen spermier innehåller en liten mängd prostaglandin som är ett hormon som används av läkare för att sätta igång förlossningen Prostaglandin mjukar upp livmodertappen så den börjar bli tunnare och öppnas. OBS! Gör ej om vattnet har gått.

2. Hallonbladste sätter inte igång förlossningen, men det sägs att hallonbladste påverkar den och gör den kortare när den väl sätter igång. Börja med att dricka en kopp om dagen och öka sedan tills du dricker 3 koppar om dagen. Börja inte med hallonbladste innan vecka 35. Här kan man köpa hallonbladste!

3. Ananas sägs kunna sätta igång förlossningen eftersom den innehåller något som heter bromelain enzym vilket kan mjuka upp livmoderhalsen. Men det är enorma mängder som man måste äta så det som händer är förmodligen att du får kraftig diarré långt innan du får i dig den mängd enzym som behövs.

4. Promenader kan sätta igång förlossningen eftersom upprätt ställning gör att barnets huvud trycker på livmoderhalsen och stimulerar så att den utsöndrar oxytocin. När du promenerar hjälper du även barnets rörelser ner i bäckenet och det kan mycket väl starta förlossningen. Om man har ont pga foglossning etc så kan man även prova att sitta på en pilatesboll och göra cirklar med höfterna.

5. Ricinolja – prova inte detta! Många tror att det hjälper, men det kommer mest troligt bara få dig att må dåligt! Den smakar illa och det som händer är att man får symptom som vid en kraftig maginfluensa. Tarmarna kommer igång eftersom mamman kanske både kräks och har kraftig diarré och det kan i sin tur orsaka kraftiga sammandragningar som oftast är till ingen nytta alls.

6. Stimulera bröstvårtorna så frisätts oxytocin som kan ge sammandragningar. Gör så här: Nyp och rulla bröstvårtorna och vårtgården mellan fingrarna i 15 min för varje bröst i totalt en timme. Upprepa 3 gånger om dagen. Det ska inte göra ont. Du kan även använda bröstpump om det känns lättare 🙂

7. Akupunktur eller akupressur kan stimulera livmodern att dra ihop sig. Akupressur kan man prova hemma, då ska man trycka på några speciella punkter (ingen aning vilka). Väljer man att prova akupunktur så ska man gå till en som är utbildad för att behandla gravida.

Nu är jag sååå nyfiken! Är det någon av er läsare som har provat någon av metoderna? Funkade det för er? Berätta!7 sätt att sätta igång förlossningen

Källa: Douladags, Niomånader

28 Comments

 • Marie Alvas mamma

  Eller så kan man åka bil på en hålig skumpig grusväg haha. Det startade min förlossning 13 dagar över tiden. Vi skulle ta snabbast väg hem efter ett ärende och det var givetvis sämsta vägen men i efterhand var det kanske bra 😀

 • Isabell

  Jag drack hallonblandste och provade färdknäppen ☺️ fick förvärkar/sammandragningar direkt efterråt som höll i sig och bara eskalerade! 1,5 dygn efter drog förlossningen igång på riktigt och 10h senare var han ute ? bf +3! Om det berodde på sexet vet jag inte men det känns som det hjälpte till i alla fall ☺️ Lycka till när det väl är dax!

 • Amanda

  Jag har druckit hallonbladste i 5 veckors tid nu men har inte fått igång någon förlossning. Men kan ju som sagt göra att den går smidigare och att amningen fungerar bättre.
  Har även testat färdknäppen och fått någon sammandragning vid orgasm. Men nu det senaste så jar jag fått rejäl kramp i vaden med vilket förtar njutningen något ?

  • Emma - På Smällen!

   Jag har alltid trott att hallonbladste startar förlossningen så därför har jag inte provat, men nu när jag läste att den inte gör det så hade jag gärna druckit. Fast i och för sig vill jag ju inte ha en kortare förlossning…

   Jobbigt det där med kramp. Jag får också kramp, flera gånger varje natt. Jättejobbigt 😛

 • A-M

  Jag vet inte om jsg råkade sätta igång min förlossning men startade gjorde den 16 dagar innan BF.
  Lördag: sex (efteråt kom slempropp m blodstrimmor ut)
  Söndag: 7 tummar på Ikea
  Måndag: stoooorstädning samt tvätt
  Tisdag: hjälp tänkte bebis bäst att komma ut hon hat blivit galen. 😉 dock inte en ända förvärk utan vattenavgång och sen efter någon timme värkar.

 • Tania

  Tredje graviditeten på 3 år nu, BF 28:e april. Gick över 15 dagar med första och provade då ALLT! Var till och med ute och körde fyrhjuling på skumpig terräng! Inget fungerade. Kan inte låta bli att tro att det är ett sammanträffande för de som uppger att det fungerat…..

  • Emma - På Smällen!

   WOOOW! Du försökte verkligen vräka din bebbe!!! Förstår att du tänker så. Jag tror att vissa saker kan påverka som t.ex. sex och promenader. Anledningen till att jag tror det är för att om det är risk för förtidsbörd så får man ju inte sexa och kan bli beordrad sängliggande. Men då är väl livmodertappen redan lite påverkad tänker jag…

 • Emma

  Min andra förlossning startade efter att jag drack en enooorm ananasmilkshake (innehöll 2 färska ananas) . 2 dagar innan bf , drack den på eftermiddagen och på kvällen började värkarna och dagen efter föddes min son 🙂

 • Emelie

  Svårt att veta vad som var hönan och vad som var ägget men dagen innan min son föddes (4v för tidigt) fick jag någon ryck och skulle möblera om hela vardagsrummet. Vad som var lustigt var att jag varit hemma 6 veckor från jobbet och inte haft fysisk eller mental ork att ens diska. Så jag lyfte och kasade möbler, mattor och småskit (hann aldrig färdigt innan vi fick åka till BB så mannen fick åka hem och fixa till det innan hela familjen åkte hem), sen tog jag ett bad, vi sexade loss och på morgonen gick vattnet, några timmar senare var bebisen ute. Jag tror bebis var redo att komma men att jag kanske hjälpte på traven med sexet. Möbleringen tror jag var mitt sätt att boa, som att kroppen visste att det var på g. Jag älskar hela min ”historia” kring förlossning och tiden innan. Känns så häftigt!

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad spännande att läsa! Jag tror också på det där med sexet, men möbleringen kanske också satte fart på det hela 🙂 Knäppt det där med att man inte orkar nånting på jättelänge och sen orkar man plötsligt hur mycket som helst! Går jag över tiden så tänker jag med färdknäppa lite för att se vad som händer hehe 🙂

 • Bella

  Dricker 1 liten hallonblads te om dagen nu. Och jag kan säga er att de har sin effekt. Allt handlar om hur mottaglig kroppen är. Om du är hög stressad så märker du inte av effekten. Men är de bar ”förlossnings oro” Allt allt detta med att fixa eventuell barnvakt eller djurvakt. Man vill komma hur lång tid de tar att komma in. Var man ska ta vägen. Att packa ner allt man behöver i sin förlossningsväska. Vissa vill skriva förlossningsbrev.
  Andra kan ha som jag. Förlossningsrädsla fast jag har fött barn för 2 år sen som inte gick så bra. Då kan man träffa Aurora BM. Där man kan snacka om sin tidigare förlossning. Lägga upp en förlossningsplan och skriva ett kontrakt. Då kanske man inte känner av Hallonblads teets fina effekt.

  Men för mig hjälper hallonblads te jätte bra inom mycket.
  * Sammandragningar/ förvärkar
  * Bättre sömn
  * Mer avslappnad

  Så helt klart värt de 😀

 • Agnes

  Haha , så roligt att läsa! Och alla kommentarer haha!!
  Tyvärr så är ALLT bara myter. Jag sprang flera km, tränade crossfit och gjorde allt en vanlig människa gör även som höggravid (med första barnet). Ändå så blev jag igångsatt 2 veckor efter bf. Haha
  Det är myt också att man går över tiden som förstföderska. Och lättare andra gången. Det är helt från person till person (kropp till kropp). Min mamma gick över någon dag när hon väntade mig. Men med min syster blev hon igångsatt 2 veckor efter bf. 🙂

 • Anna

  Dottern va beräknad att komma 21/3 2015 strax efter 06.00 5/2 2015 (6 veckor före bf) hade jag och sambon sex han for på jobbet, jag lekte med valpen som vi fick hem 9 dagar innan, vi va ut så han fick kissa, la oss och vilade. Vaknade 09.00 av att jag kissade på mig, helvete vad pinsamt, 28 bast å kissar på sig (!!!!) in på toa, kissa mera å byta trosor å byxor, ut med valpen, på väg in så kissar jag på mig igen.. Paniken börjar infinna sig, 15 minuter senare ringer jag förlossningen å sambon som kommer hem och hämtar mig, svärfar kommer och tar hand om valpen.. 10.50 blev vi inskrivna på förlossningen, 11.54 föddes dottern.. Färdknäppen eller bara brottom ut? Ingen som vet svaret

 • Erika

  Dottern föddes 19dagar innan BF (28 aug 2016) Tror att färdknäppen och EPO (evening primrose oil) hade sina effekter på mig ? nu väntar vi nr2 med BF om 35dagar och jag är snart redo att påbörja vräkningsförsök ?

 • Sara

  Gud var roligt att läsa???.
  Jag väntar min fjärde och har gått över 7 dagar nu och är på hugget att prova allt.
  Har druckit hallonbladste för npgra dagar och promenad det som kvar är ananasjuice och färdigknappen???

 • Jennie

  Har bf imorgon 1 april ?, har kraftiga smärtor fram till i magen & bebis är jätte sprattlig i magen och trycker sig neråt! Men detta har ändå varit de segaste jag varit med om har fått 4 svepningat pga stor bebis nr3, nu testar vi färdknäppen.. för de funkar väll även om slemmisen gått?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.