Omföderskor får inte stanna på BB

I måndags när jag var på sista passet på Magplaskets gravidvattengympa så fick jag veta att det är nya rutiner här i Göteborg! Omföderskor får inte stanna på BB som förut, utan nu gäller någon ny dum regel om att omföderskorna ska lämna sjukhuset inom 6-24 timmar!!! Helt jävla galet!

Alltså jag fattar att förstföderskorna ska ha prio på familjerummen, det är för mig självklart. Men att omföderskorna inte ens ska ha nån jävla rätt till vård alls! Jag blir så förbannad! Jag är glad för att jag fick veta detta nu, för nu kommer jag förbereda mig på att vara på mitt tjurskalligaste humör ifall någon tvingar ut mig därifrån innan jag är redo.

Mitt absolut största misstag som jag gjorde vid förra förlossningen var att åka hem från BB. Jag grät av smärta precis varenda dag i 4 veckor. Min familj kom från Borås bara för att köra mig till Antenatal där jag bönade om att få bli inlagd igen. Hårdaste starten på mammalivet! Jag tänker inte gå igenom detta igen!

Jag tror inte heller att jag kommer behöva gå igenom detta igen. Jag tror verkligen att den här förlossningen kommer gå bättre och jag tror att jag kommer vilja komma hem till Lucas så fort som möjligt. Men jag tänker inte ge mig förrän jag får den vård jag har rätt till. Usch, vad arg jag känner mig just nu! Känner att preggohormonerna har jagat upp mig ordentligt just nu haha!

Läste dessutom att barnmorskorna i Göteborg är oroliga då bebisar kan få gulsot och andra farliga sjukdomar som inte upptäcks i tid om mamman skickas hem för tidigt. Så egentligen så borde mammorna få stanna åtminstone för barnens skull.

omföderskor får inte stanna på bb

Relaterade Inlägg

55 Kommentarer

 1. Mia

  När började dom med det?? Jag födde i somras och jag var kvar i 2 nätter, fick iof inte åka hem pga blodtrycket men ingen sa nåt om tidsbegränsning… Visst, eget rum fick jag ju inte.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag vet inte riktigt, försökte se om jag kunde hitta nån tidningsartikel om det, men det gjorde jag inte. Minns att dom skulle stänga en BB-avdelning i Mölndal detta året så det är kanske efter det som dom skärpte rutinerna för omföderskor? Jag uppfattade det som att dom hade ändrat rutinerna nu, detta året…

   Svara
   • Hanna

    Detta hörde jag om i december, att dom började med det då. Pratade med min BM som berättade att dom också fått den infon från östra plus att det är svårare att få ha sin partner kvar över natten, men att hon inte gick ut med infon till mammorna för att inte stressa upp någon. En BM -student från östra var med och hon berätta att det var en rätt jobbig stämning där pga detta.

    Jag vill föda på Borås/Varberg mycket pga detta.

    Men är säker på att dom inte tvingar hem någon som inte mår helt bra. Så tänk inte för mycket på detta.

   • Emma - På Smällen!

    Hoppas stämningen där är bättre nu och att dom har nån bra rutin på det hela som gör att man slipper känna sig pressad om man inte är redo. Det vore skönt om man kan känna att man får individuell vård och åka hem efter en individuell bedömning och inte bli hemskickad bara för att man är omföderska. Hoppas att du har rätt Hanna!!

 2. Sofia

  Bor i Värmland. Där får man lämna förlossningen efter sex timmar. På bb hamnar man bara om det är något fel på barn eller mamma. Vill man inte åka hem får man checka in på patienthotellet. Inget konstigt tycker jag. Man kan inte ta upp en vårdplats om man inte har behov av vård.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men efter 6 timmar så tänker jag att dom åtminstone hälften av alla mammor har ganska ont. Jag hade då inte kunnat ta mig upp för trappan hemma. Allra mest konstigt måste jag ändå säga att det är att man gör detta mot barnmorskornas inrådan eftersom gulsot inte alltid syns efter 6 timmar och amningen har ju absolut inte kommit igång! Finns det patienthotell på alla sjukhus, jag har aldrig hört nåt om det i gbg?

   Svara
   • Mia

    Jag hade iof kunnat åka hem efter 6 timmar andra gången men jag fick inte. Men jag tycker inte BB är en vårdplats, det är ju där man ska få lugn och ro och lära känna sin bebis ett litet tag, inte nödvändigtvis få vård. Förr fick man minsann inte åka hem förrän efter en vecka. Hade min mamma tex åkt hem efter 6 timmar så hade min lillebror inte levt idag. Har dom personalbrist, platsbrist eller vad kommer detta ifrån? En kompis åkte direkt till Varberg med sitt andra, där fick både pappa och syskon sova över.

   • Emma - På Smällen!

    Det är synd att BB inte fungerar som det gjorde förr tycker jag. Alla borde få känna sig trygga med att deras barn är friska och att dom själva mår bra eller har sin smärta under kontroll innan dom åker hem. Ingen borde bli lämnad åt sitt öde liksom.

 3. Mikaela

  Låter ju inte helt jävla klokt. Är väl inte säkert att mamma och barn mår bättre bara för det inte är första barnet. Skulle aldrig åka hem innan jag kände mig redo. Framför allt kan det nog vara bra som omföderska att stanna för att ”slippa” lite av belastningen av syskonen hemma. Man behöver ju trots allt lite extra vila efter en förlossning.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, alltså egentligen så borde vården åtminstone se till barnets bästa och se till att det börjar gå upp i vikt innan mamman skickas hem. Jag kommer säkert vilja åka hem tidigt om förlossningen går bra, men om den inte går bra så tänker jag kräva att få stanna och få rätt vård innan jag åker hem.

   Svara
   • Mikaela

    Jo precis. Det låter sunt. Det är dock synd att man ska behöva stå på sig så när man ”söker” vård o när man är som skörast. Det måste ju kännas stabilt för barnet först.

   • Emma - På Smällen!

    Ja det är verkligen synd! Jag kände inte alls att jag fick nån hjälp förra gången. Fast alla läkare led med mig och tyckte synd om mig så jag fick bra bemötande, men ingen bra hjälp 🙁

  • Emma - På Smällen!

   Tänker faktiskt mycket på det nu när det är så dåligt här, men jag kommer aldrig hinna så långt när förlossningen väl drar igång. Isf får vi göra mycket utflykter till Borås och hoppas på att det startar när vi är borta 😛

   Svara
   • Mia

    Man vet ju aldrig hur lång tid det tar, vanligast är väl att det går snabbare andra gången men inte för alla. Jag hade heller aldrig hunnit dit, jag bor i Kungälv och hann fram till Östra med 25 min till godo! Och min sambo körde fooort! Sen fick vi veta att man kan ringa om poliseskort när man har så bråttom ? Ja, du får åka runt lite så du är nära nån annanstans än Gbg. Ha alltid väskan med dig!

 4. E

  Jag är förstföderska med BF 8 juni och bosatt i Göteborg. Min barnmorska mer eller minde rekommenderar att föda utanför Göteborg om det är möjligt.. Helt jäkla galet! Vi siktar på att föda i Varberg, sen får vi väl se när det är skarpt läge.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Alltså sååå sjukt! Jag är riktigt besviken måste jag säga. Bävar verkligen för att bli hemskickad från BB i förtid. 🙁 Vi kommer nog inte hinna så långt som till Borås eller Varberg tyvärr…

   Svara
 5. Petra

  Nu födde jag ju första barnet men vi blev ju i princip utkastade efter 1,5 dygn i Trollhättan. Även fast Selma gick ner alldeles för mycket i vikt pågrund av gulsot. Stå på dig! <3

  Svara
 6. Siranee - Thaimorsan.se

  Hamnade ju på special förlossningen och BB, visste inte själv varför. Begärde ju också en tidig hemgång men de var noga med att inte släppa hem oss om allting inte stod rätt till. De kom flera gånger och kolla om jag verkligen ska ha tidig hemgång. Var hemma 15 tim efter att vi kom in.

  Svara
 7. Elsa Andersson

  Vi blev inte prioriterade, men det förstår jag. Blev erbjuden en plats i en 4a-sal men min man kunde inte sova över. Valde därimot att få åka samma dag för att vi ville det och för att vi mådde så bra att vi kunde det. Dom hade inte låtit oss åka hem om jag eller dottern hade visat andra tecken.
  Kände inte att vi blev hemskickade. Födde på östra nu i februari.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det låter bra 🙂 Ja, men en plats i en 4:a-sal är vad man får räkna med när man är omföderska och det är jag helt ok med. Jag kommer också vilja åka hem om jag mår bra och magkänslan kring hur bebis mår känns bra också 🙂 Hoppas att dom är lika bra när det är dags för oss 🙂

   Svara
 8. Nettan

  Jag bor ju i Stockholm och tänkt föda på samma sjukhus som med andra barnet, där har de ett stort patienthotell man kan få plats på om allt är ok. Det gör också att det finns större chans att få bli kvar, är något ”fel” så hamnar man på någon BB avdelning på sjukhuset. Men även patienthotellet har barnmorskor och sköterskor anställda, så de finns alltid nära till hands.
  Själv har jag sjukhusskräck och vill gärna komma hem snabbt, alt spendera en kortare period på patienthotellet. Med andra barnet så blev vi kvar 1 natt, sonen föddes på eftermiddagen. Så allt hänger ju på hur bebis mår, hur jag mår och vilken tid på dygnet bebis föds.
  Men be om att få med i journalen hos din BM att du önskar få prioriterad plats på BB. Och har du skrivit ett förlossningsbrev så ta även med det där också så ser personalen på förlossningen att du önskar stanna kvar. Sen kan det ju hända att du känner dig jättebra och vill hem, men då är det ju bara till att tacka nej till plats om dom fixat en till dig.
  Lycka till!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag bad barnmorskan skriva in i min journal att jag är rädd för att bli hemskickad för tidigt om jag har fått någon komplikation vid förlossningen. Hon såg inte riktigt ut som att hon trodde dom skulle prioritera mig ändå, men hon skrev det i alla fall. Förhoppningsvis blir det inte som sist, men jag vill känna trygghet att jag får vård om jag inte mår bra. Det fick jag inte sist. Tack så mycket ❤

   Svara
 9. Joanna

  Godkväll! När vi var på infot på östra så sa de att omföderskor helst skulle hem inom 12 timmar efter förlossningen, om allt har gått bra givetvis. Även om man är omföderska kan det ju vara skönt att få andas ut på sjukhuset någon dag iaf. Jag vill gärna ha min sambo vid min sida första natten men hamnar vi på Mölndal är det ju tyvärr inte säkert att det går ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch! Jag blir stressad av bara tanken! Fy! Hoppas dom inte skickar hem någon som inte mår bra. Hoppas att ni får komma till Östra så att din sambo kan stanna, det känns ju extra viktigt när man precis har blivit en liten familj 🙂 ❤

   Svara
   • Joanna

    Min kompis har fött båda sina barn på Mölndal dock och hon har varit väldigt nöjd. Det enda hon inte gillade nu sist (andra knodden kom för 1 månad sedan) var att återbesöket var på östra, hon hade gärna åkt till Mölndal för det.
    Det verkar vara väldigt olika från landsting till landsting. Min syrra fick sin son för två veckor sedan (5 veckor tidig) men just kontroller hos bm har sett väldigt olika ut om man jämför Kronobergs landsting och här. Man tycker att sjukvården borde vara densamma på ett nationellt plan.

   • Emma - På Smällen!

    Visst borde det vara samma! Men det skiljer sig jättemycket för graviditet har jag märkt. Till exempel finns det län där KUB är tillgängligt för alla och dessutom gratis!

   • Joanna

    Ja precis som mycket annat borde vara likvärdigt landet över men inte är det… Jag och min bm har pratat en del om det just för att syrran och jag har följt varandra och det har varit väldigt intressant.
    Ha en skön helg nu när solen lyser på oss! Så får vi se om det kommer några bebbar eller om de trivs för bra på insidan!

 10. Solin

  Jag förstår din oro. Jag födde visserligen i Skövde. Jag ångrar lite att jag åkte hem för tidigt med första. Jag var väl i nåt rus. Blev sen bortglömd av BB-vård i hemmet och inte betrodd när jag blev sämre och sämre någon dag senare. Visade sig att epiduralen gjort att jag läckte ryggmärgsvätska. Personalen brydde sig vara om barnet. Han mådde som en prins men jag då? Tillslut tvingade jag mig in. Då var jag som en grönsak. Fram till 80-talet låg väl alla kvar en vecka… Fanns nog en god tanke med det!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men fy vilken hemsk start 🙁 Hemskt när du dessutom inte blev betrodd! Varför skulle du hitta på att du mådde dåligt liksom? Jag tror också det fanns en god tanke med att alla låg kvar i en vecka. Tycker det är synd att man prioriterar bort förlossningseftervården nuförtiden 🙁

   Svara
 11. sabina

  Ja blev utskriven från BB efter ca 10h med min dotter eftersom min dotter mådde dåligt och behövde byta sjukhus för att få rätt vård! På nya sjukhuset blev endast min dotter inskriven och inte jag! Ingen som brydde sig om mig, de hade inte ens värktabletter för vuxna, min man fick gå till apoteket och köpa mot eftervärkar fick tjata till min blöjor till avslaget 🙁 På grund av detta missades att ja hade en extra moderkaka samt hinnrester kvar i livmoder, dessa ramlade ut efter en vecka hemma (samma dag dom vi kom hem från sjukhuset med vår dotter) när ja skulle gå på toaletten! Snacka om chock. Fick åka in akut och sövas ner och opereras! Detta var 2013 och mitt första barn! Hade önskar mig en bättre start med min dotter 😉

  Svara
 12. Carro

  De frågade om jag ville åka hem några timmar efter Collin kommit, men det ville jag inte. Åkte hem innan mjölken rann till förra gången och fick infektion i brösten så jag ville stanna längre denna gången. I två dagar frågade de om jag ville boka in läkartid (lämna BB) haha, men jag var så bestämd! Sen var de en sköterska som sa att de aldrig tvingar någon hem. Men de kanske är ändrat på en månad nu då. För mig var de jätteskönt att få en lugn början, åkte hem när Collin var 4 dagar men på flerpatientsrum. Jag tyckte att de funkade över förväntan!
  Stå på dig när du väl är på BB och stort lycka till! Kram

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh men det låter bra Carro! Så sa dom till oss också när vi skrevs ut från BB med Lucas, så hoppas att dom fortfarande har samma inställning. Jag vill inte åka hem och må kasst 🙁 Skönt att höra från dig som är omföderska och stannade 4 dagar 🙂

   Svara
 13. zarah

  Jag förstår om dom inte vill att man tar upp platser i ”onödan”. Men alla sjukhus borde ha patienthotell! Med min första fick jag komplikationer efter edan och blev kvar på eftervården 4 nätter. Efter andra mådde både jag och bebis bra men valde att stanna en natt på hotellet och göra läkarundersökningen på bebisen dagen efter, samma dag vi åkte hem. Då har man hunnit landat lite och ev höga halter för gulsot är lätt att se. Men att stanna tills amningen kommit igång blir ju lite svårt, det kan ju ta en vecka om det vill sig så.
  Blir man hemskickad tidigt, som du verkar kunna bli, så har du ju alltid återbesöket efter ett par dagar. Ni blir ju inte lämnade i sticket så ❤ försök inte tänka så mycket på det, du stressar bara upp dig. Ta det som det kommer.

  Bor i Värmland ska tilläggas. Vi måste stanna minst 6 timmar innan läkarundersökningen på bebis kan göras. Är allt bra med bebben och om mamman mår bra så får man åka hem. Med återbesöket efter 48 h också då såklart.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja men det kan jag köpa, att man får bo på patienthotell, men jag har aldrig hört att dom har det i Göteborg.
   Jag kände dock att jag blev lämnad i sticket förra gången. Jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv och jag var själv hemma då min sambo skulle förlora sin plats i skolan om han vara hemma längre. Jag hade ingen släkt i göteborg och jag hade så ont att jag inte kunde stå upp längre än 5 minuter. Jag var på Antenatal 3 ggr och fick till och med morfinpreparat utskrivet som läkaren sa ”ta inte så många så är det nog ok”. Jag var livrädd och så ledsen. Fy!

   Svara
 14. Angelica

  Jag är omföderska och födde på Östra i februari. Allt gick bra på förlossningen (dvs jag och bebis mådde bra efteråt) så då frågade de om jag ville ha tidig hemgång. Jag sa att jag gärna ville stanna på BB och det var inga problem. Fick ett familjerum och mannen kunde också sova över. Vi lämnade BB dagen efter, när läkarkontrollen var gjord. Så, vi var på BB lite mindre än 24 tim. Kände att det var ok att lämna då, eftersom allt gått bra. Men, om man inte mår bra tycker jag absolut att tjurskallen ska fram och man ska tjata sig till att få stanna kvar! Den som skriker högst får oftast mest 🙂

  Svara
  • Angelica

   Kan däremot tillägga att mannen fick tjata rejält på koordinatorn för att vi skulle få komma till Östra. På Östras BB finns bara ett 4-rum, resten är enkelrum. På Mölndals BB finns bara dubbelrum, så där kan inte partnern stanna.

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Ja det är så jag tänker att den som skriker högst får mest 🙂

    Det där med rummen hade jag ingen aning om! Vi behöver absolut inte ett familjerum, Jair kan ändå inte stanna. Men jag vill helst till Östra ändå för det är närmast oss och jag har hört så mycket dåligt om BB-personalen på Mölndals sjukhus…. :-/

 15. Linda K Wikström

  Självklart kommer de ju inte att skicka hem dig om du får komplikationer efter förlossningen även om det är barn nr 2. det får de inte göra. Men om allt löper på normalt och du inte har besvär kommer de anse att ni alla läker/mår bättre av att vistas hemma och med tanke på att RS-viruset fortfarande härjar så är det säkrare att vara hemma än på sjukhus.

  Vår 2.a föddes 21,30 och vid 13-tiden dagen efter var vi mer än redo att åka hem till väntande storebror. Fanns liksom ingen anledning att stanna kvar efter att barnläkaren sagt ok.

  Sedan kommer du att känna dig så mkt tryggare efter andra förlossningen, även om det kanske är svårt att känna så nu när du inte vet hur allt kommer att fortlöpa, så att väl där kommer en hemgång inom 24 timmar kännas mer än tillräckligt.

  Kram

  Svara
  • Mia

   Ja, det håller jag med om, det känns helt annorlunda efter andra, dessutom vill man hem till syskonet relativt snart ?

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Du har säkert helt rätt! Jag hoppas det i alla fall 🙂 Det är svårt att se hur man mår efter en bra förlossning när man bara har upplevt en som gav en stor komplikation och mycket smärta. Men det går säkert mycket bättre den här gången 🙂

   Svara
 16. Andrea

  bor inte i Göteborg men i gävle och då är det också 6h för omföderskor och har varit i många år men bara om allt ser bra ut med både mamma och barn. min barnmorska sa att tidig hemgång är egentligen fel uttryck, hemgång vid rätt tid är bättre. Vill man verkligen inte åka hem så kommer man inte bli utskickad. Men det verkar ju skifta otroligt från region till region. jag tyckte i alla fall att synsättet med hemgång vid rätt tid kändes bra! hoppas det blir för dej som du vill och behöver!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hemgång vid rätt tid låter helt ok för mig 🙂 Finns såklart ingen anledning att stanna om alla mår bra. Men jag tycker ändå det är konstigt att barnmorskor går ut i artiklar i tidningar om att dom är orolig för bebisen när man går hem så tidigt som efter 6 timmar. Känns tyvärr som förlossningsvården i Sverige bara blir sämre och sämre 🙁

   Svara
 17. Anneli

  I Malmö får även förstföderskorna lämna sjukhuset efter 6h, alternativt bege sig till patienthotellet i Lund med egen bil där man blir instängd på ett grått rum. Dock var det för oss bara mysigt att komma hem snabbt, då jag redan från början kände mig stark i kroppen och trygg i min nya roll som mamma.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här