Varför kollar barnmorskan om huvudet är fixerat?

Ni vet ju hur fascinerad jag är av förlossningar, graviditeter m.m. Jag vill veta allt! Det enda som jag inte vill höra så mycket om just nu är när det går fel med bebis, men annars vill jag veta allt och jag suger till mig information likt en svamp haha! Min favorit-BM som jag lärde känna på gynmottagningen när jag låg inne där i höstas berättar hela tiden intressanta saker för mig, en del viktiga och en del saker som bara är häftigt att veta – t.ex. att bebisens hår känns som blöt svinto när barnmorskan känner på bebisens huvud under förlossningen 🙂 Igår berättade hon en jätteviktig sak för mig som jag VERKLIGEN tycker att MVC borde informera gravida mammor om! Och det är den superviktiga anledningen till varför barnmorskan kollar om huvudet är fixerat eller inte. Vet ni det?

Varför kollar barnmorskan om huvudet är fixerat?

Jo, så här är det! Om vattnet skulle gå och huvudet inte är fixerat så finns det en risk för navelsträngsprolaps vilket är livshotande för bebis. Navelsträngsprolaps innebär att navelsträngen lirkar sig förbi huvudet och hamnar framför bebis huvud och trycks ut först. Det blir alltid omedelbart snitt vid navelsträngsprolaps. Risken för navelsträngsprolaps är störst när huvudet är helt rörligt när vattnet går. Händer det så är rådet att ligga ner med kuddar under rumpan och invänta ambulans. Det kan hända om huvudet är ruckbart också, men risken är inte alls lika stor. Om vattnet går när huvudet är ruckbart ska man alltid ringa till förlossningen på en gång.

huvudet fixerat

Visste ni detta? Någon läsare som har varit med om detta kanske?

 

 

Relaterade Inlägg

32 Kommentarer

 1. Sandra

  Men hjälp ? Känns som rätt viktig information mycket märkligt att man inte får veta det ? Min bebis ligger i säte är det ännu värre och större risk då för navelsträngsprolaps? ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, visst är det viktigt info!! Ja, det är större risk eftersom det är mer plats för navelsträngen att smita emellan. Så om ditt vatten går så ska du ligga med rumpan högt och invänta ambulans. Så himla konstigt att dom inte informerar om detta tycker jag. Jag hade nog inte tänkt att jag måste ringa förlossningen på en gång om vattnet gick innan min bebis huvud var fixerat! Vilken vecka är du i?

   Svara
   • Sandra

    Hua, tack ska du ha för den informationen ?? Ska skriva till min Bm om detta! Jag är i vecka 37, var o gjorde vändningsförsök i fre som tyvärr misslyckades ? Jag hade ju knappast tänkt att nag måste ligga stilla o med rmpan högt heller bara för att vattnet gått ?

   • Emma - På Smällen!

    Varsågod! Nä eller hur! Sån info borde dom alltid gå ut med! Ja gör det så kanske dom bättrar sig 🙂 Synd att vändningsförsöket misslyckades 🙁 Blir det kejsarsnitt nu då?

   • Emma - På Smällen!

    Viss info är man glad att man inte vet innan, men viss info känns också som att man borde få. Om du hade vetat att Ebba låg i säte så kunde du ju ha undvikit en risk om MVC talat om för dig hur du skulle göra om vattnet går. Jag tänker att bara för att risken finns så betyder det inte att det kommer hända, men om man inte vet så kanske man tänker att man ska passa på att duscha m.m. innan man åker in på kontroll, det hade kanske inte varit så bra.

 2. Solin

  Min bm har varit tydlig med detta denna gång. Det var inte min bm vid min första graviditet. Nu sa hon när huvudet var rörligt sa hon att det var viktigt att ligga ner med kudde och åka in fort men senast när det var ruckbart då skulle det mycket till att navelsträng eller t.ex. en hand skulle komma emellan men att ringa in för kontroll om det hände.

  Svara
 3. sabina

  Hej! Har inte fått den infon från mvc utan från en kollega som var med om det! Hon fick lägga sig ner och ringa ambulans 🙁 Allt gick dock bra! Men lite chockartat!

  Svara
 4. C

  Även jätteviktigt att åka in omedelbart om värkarna drar igång och bebisen inte lagt sig med huvudet neråtännu utan ligger diagonalt. Då blir det akutsnitt blev jag informerad om när min son låg så i v37. Fick en vecka på sig att vända sig annars skulle det blivit planerat snitt i v38 men jag hade turen att han vände sig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Just det! Jag tror du skrev det en gång tidigare till mig när jag trodde att min bebis låg diagonalt? MVC behöver jag inte bombadera alla med info, men dom borde informera dom som är berörda av olika scenarion tycker jag.

   Svara
   • C

    Ja just det, det gjorde jag!! Hade helt glömt bort det, sorry! Hoppas bebisen kommer snart, är så nyfiken på hur den kommer se ut. Min man har nästan svart hår (sydeuropeiskt) och första barnet har kastanjefärgat hår med ljusa slingor av solen och den lille är jätteblond fortfarande (han är 2 år). Dock har båda fått pappans bruna ögon. Kämpa på nu det sista, snart är bebisen här!

   • Emma - På Smällen!

    Åh vilken fin blandning dom har fått av sin mamma och pappa ❤ Lucas var mörkblond tills han fyllde 1 år och vi klippte honom första gången. Efter det blev han bara mörkare och mörkare, men han fick också mycket tjockare hår 🙂 Jag hade gärna haft hans tjocka hår 🙂

 5. Emma

  Det där är viktig info! Vår BM sade då min dotter i vår tredje graviditet låg ruckbart att det inte var så väldigt bråttom med att lägga sig ned och att man i lugn och ro kunde ta sig in till förlossningen för en koll. Eftersom vi fått annan info under våra första två graviditeter var jag rätt nojig ändå och var tom inne för misstänkt vattenavgång en gång. När jag sedan gått 17 dagar över tiden blev jag igångsatt med håltagning av hinnorna trots att huvudet ff var ruckbart. Tjugo minuter senare märkte de (av lite av en slump som jag upplevde det) att bebisens hjärtljud sjönk vid varje värk. En minut senare hade jag en översköterska som pressade tillbaka lillans huvud i förlossningskanalen (aj) och fem minuter senare låg jag på operationsbordet. Brrrr.. Insåg senare att de tappade kontakten med hennes puls och var rädda för det värsta. Hon kom dock ut med 9, 9, 9 på apgar och mådde med andra ord fint trots allt. Så otroligt tacksam att förlossningen inte startade spontant med vattenavgång hemma och att allt tillslut gick bra! Så mitt råd är absolut att ta det säkra före det osäkra!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad läskigt! Men vad tur att allt gick så bra!!! Tack för att du delade med dig, jag tycker att det är väldigt intressant att höra om olika förlossningar och vilka återgäder dom gör vid olika fall. 🙂

   Svara
 6. Lina

  Våran barnmorska, som vi hade på våra föräldragruppsträffar, gav oss massor med information som jag är jätteglad över att vi fick, bland annat detta om varför huvudet helst bör vara fixerat när vattnet går.

  Personligen behövde jag, nu i efterhand, inte oroa mig då barnmorskan på förlossningen fick ta hål på mina hinnor. Lycka till med barnafödandet 🙂

  Svara
 7. Linda

  Jag trodde nog att alla visste det. Men sen kom jag på att jag nog vet det för att min syster kom ut med navelsträngen runt halsen. Hon var inte fixerad och mamma fick bli hämtad med ambulans för att hon inte fick resa sig upp.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag har aldrig hört om navelsträngsprolaps förut faktiskt 🙂 Men du förstod att navelstränsprolaps inte är när navelsträngen är runt barnets hals va? Oftast är det ju inget farligt när den är det. Var tredje barn föds med navelsträngen runt halsen, BM brukar bara lirka bort den när huvudet är ute. Men jag förstår av din mammas historia att det var lite mer kritiskt så därför blev hon hämtad av ambulans. Tur att det gick bra i alla fall ❤

   Svara
 8. Rosa

  Jag hade hört talas om detta och frågade min mvc-barnmorska om det då min bebis huvud var ruckbart om inte t.om med rörligt i v. 38. Men hon sa då att de inte rekommenderade att man skulle ligga stilla längre om vattnet går, verkade som att dessa råd var ganska nya och hon motiverade det med att det var liten risk tror jag. Jag hade bf den 9 april, tredje barnet, och har likt dig Emma haft massvis med förvärkar och falsklarm. Trodde med att det skulle börja varje natt och vaknade varje morgon besviken. Men sen så tillslut kom den dag då värkarna tilltog istället för att avta, även om det tog hela dagen innan de blev riktigt onda och ändå kom de inte med mer än 6 mins mellanrum. Vi åkte in till BB ändå, och 4 timmar senare var han ute vår tredje son. Han kom på bf + 4 och nu är han snart en vecka gammal. Lycka till med allt! Snart är det din tur.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jaha, vården ändras ju hela tiden, men lustigt med så olika bud… Jag kan förstå rådet om det gäller en bebis med ruckbart huvud, men en med rörligt huvud så hade jag nog lyssnat på det andra rådet. Bara för att risken är liten så skulle jag inte våga riskera något.

   Åh vad jag längtar när du skriver så!! Snart min tur!! Och stort grattis till er tredje pojke 🙂 ❤

   Svara
 9. Josse

  Det visste jag! Visste ni att navelsträngen ett halvt varv virat runt halsen är en normalitet bland de flesta förlossningar även om bm snabbt måste vira rätt det när huvudet är ute? Rotationen i bäcken gör att det blir så för att bebis ska kunna komma ut. Inte sagt att det kan bli farligt om navelsträngen är väldigt kort och klämmer åt under en längre tid/fel sätt men de flesta verkar tro att detta är nåt unikt och direkt livsfarligt men egentligen är vanligare och kan avhjälpas lättare än de flesta tror. Roligt med info om fl!! 😀

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nä det visste jag inte, men jag visste att var tredje barn föds med navelsträngen runt halsen och att det är normalt inte livshotande. Många pratar ju om navelsträngen runt halsen som att bebis höll på att dö, fast egentligen är det inte så. Det var ganska nyligen som jag insåg att det oftast inte är kritiskt alls och så läste jag till min förvåning i min journal att Lucas föddes med navelsträngen runt halsen 🙂

   Svara
 10. Ereeka

  Jag var med om det när jag väntade mitt andra barn. Hon låg långt upp ganska länge, och när det närmade sig så blev hon fixerad, sen ruckbar igen och då fick jag höra om det. Men till slut fixerad igen. När hon föddes hade hon ändå navelsträngen ett par varv runt halsen, men det gick bra! 🙂

  Svara
 11. Cecilia

  Min första bm berättade det, men sen blev det extra viktigt nu med Iris som låg i tvärläge dagen innan vattnet gick… Gick dock bra att åka in själva (eftersom det var förtidigt och inga som helst värkar) och hon hade redan åkt ner och var bara ruckbar när vi kom in…

  Svara
 12. Anna

  Det visste jag inte. Är i v39 nu och min bebis har inte fixerat sig. Det kommer bli planerat kejsarsnitt. Men skulle nu vattnet gå före det kommer jag se mer allvarligt på det. Absolut att vi ändå hade åkt akut in till BB men nu vet jag att man ska hålla rumpan högt så att navelsträngen inte kommer i kläm..

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här