Förlossning,  Tredje graviditeten

När ska man åka in till förlossningen?

När man är förstföderska så är väl en av dom vanligaste undringarna ”När ska man åka in till förlossningen?”. När man är omföderska och redan har gjort det en gång så känns det som att man borde veta, men nej då, inte jag i alla fall. Jag undrar till och med mer denna gången! Denna gången känns det till och med så här NÄR SJUTTON SKA JAG ÅKA IN TILL FÖRLOSSNINGEN!! Haha!

Jag är rädd för att bli hemskickad. Förra gången var jag rädd för att vi skulle bli ruinerade på kuppen för då kände vi ingen i Göteborg och resan med taxi in till förlossningen kostade över 600 kr så om vi skulle bli hemskickade och åka in igen så hade hela kalaset gått på 2400 kr. Inte så kul när vi bara hade en inkomst och det var en föräldrapenning… 😛 Denna gången är jag rädd för en massa saker. Jag är rädd för att inte hinna in till förlossningen, jag är är rädd för att få krystvärkar här hemma och skrika som en stucken gris så att Lucas blir vettskrämd och jag är rädd för att komma in till förlossningen och bli hemskickad och inte våga åka in igen när det är dags på riktigt.

Det bästa sättet för mig att dämpa rädsla är att läsa på, så jag har tagit reda på massa om snabba förlossningar och jag har även läst på om när man bör åka in enligt förlossningens egna rekommendationer.

Förstföderska: Värkar med 3-4 minuters mellanrum (3-4 värkar på 10 minuter)
Omföderska: Värkar med 5-6 minuters mellanrum
Eller när man är så tagen av värkarna att man inte längre kan prata sig igenom en värk. 

Ring alltid förlossningen om vattnet går eller om du börjar blöda.

Om man är omföderska och väntar sig en snabb förlossning kan det dock vare värt att åka in till förlossningen lite tidigare. Jag har fått rekommendationen att åka in på första onda värken så det är min plan som det ser ut just nu 🙂 Jag ryser av spänning när jag tänker på att detta kan ju ske NÄR SOM HELST!

när ska man åka in till förlossningen

Passar på att påminna om gissningstävlingen! Just nu kan ni gissa på bebis kön, ankomstdatum, klockslag, vikt och längd och vinna fina priser från Jollyroom! Ni hittar tävlingen HÄR!

24 Comments

 • Sofi

  Ja det är ju en jättesvår fråga. Jag var helt inställd på att åka in sent denna gång då jag tyckte 10 h på förlossningen första gången kanske var onödigt länge. Jag är ju en sån som har väldigt täta värkar från börja som ibörjan är korta men ökar i längd och intensitet. Vi ringde för att kolla om det fanns plats och då var det värkar på 30-50 sec med 1,5 min mellan men jag kunde enkelt prata mig igenom. Men vi var väldigt välkomna in och tur var ju det ? Dock bara öppen 5 vid ankomst men var öppen 9 cm vid andra kollen efter mindre än en timme så det gick ju undan och lustgasen var välkommen. Tänker att det där med hur tuffa värkar man har kan vara en bra måttstock?

  • Emma - På Smällen!

   Jag hade också täta värkar i början, 3-4 på 10 minuter men bara 30 sekunder långa och gjorde inte alls så ont. När jag blev undersökt så var jag bara 2 cm öppen, men efter undersökningen tog det fart på riktigt, fyyyy faaan vad ont det gjorde då! Det är inte kul att ha så ont, men om jag har såna där svaga värkar kommer jag nog inte tycka att det är lönt att åka in så jag hoppas att dom tar fart när det är dags 🙂 Men dina värkar, blev dom starkare sen när ni kom in?

 • Sara

  Jag hade 6-7 minuters intervaller när jag åkte in med första barnet. Då hade jag 2 minuters värkar och så ont att jag höll på att bryta ihop. Då tyckte dom att vi kunde komma in på kontroll, var öppen 7 cm när vi kom in. Men det där med att kunna prata sig igenom en värk har jag inte hört förut, i så fall hade jag åkt in mycket tidigare vilket kanske vore rimligt. Den här gången lär åka in så fort det börjar göra ganska ont, är också orolig för att föda hemma annars.

 • zarah

  Det är jättesvårt att avgöra tycker jag! Med första åkte vi in när jag hade värkar var 3e minut. Hade haft värkar 18 timmar men var bara öppen 2 cm när vi kom in. Fick som tur var stanna kvar för jag hade så ont. Fick morfin och kunde vila lite. Var öppen 4 cm vid nästa kontroll.
  Med andra så började det med vanliga förvärkar som knappt kändes och kom var 8e minut, men som eskalerade fort i både täthet och regelbundenhet. Ringde fl 2 timmar efter första känning och dom bad mig komma in direkt. Var öppen 9 cm efter 3 timmar från fösta lilla känning. Men hade dom inte bett mig komma in så hade jag väntat lite till, just för att slippa bli hemskickad. Och eftersom första tog så lång tid så var jag inte beredd på att det skulle gå så fort. Så det är väldigt lurigt det där tycker jag. Nu denna gången har jag också fått order om att åka in direkt för att förra gången gick så fort. Och säger dom till mig att åka hem så stannar jag kvar på sjukhuset och vankar av och an i korridorerna där. Så åker alltså inte hem när jag kommit dit oavsett vad dom säger.

 • sabina

  Ja har fått order att åka in på minsta känning denna gången nr 2! Ska även gå kurs i hur man förlöser hemma i värsta fall! Var fullt öppen när ja kom in med ettan, detta var ca 3h efter första värk! Hann ringa fl 2 gånger båda gångerna sa de ta en panodil och gå och lägg dig, då går vi se om de kommit igång imorgon bitti! Andra gången tvingade ja mig in på en kontroll med lite krokodiltårar 🙂 Tur var väl de! Kommer åka minsta känning. Det är svårt att ge råd då detta är så olika för alla!

  • Emma - På Smällen!

   Åh visste inte ens att det fanns såna kurser! Vi fick en grundlig genomgång av barnmorskan på min begäran. Jag ville att min sambo skulle vara förberedd så att han inte får panik 🙂 Herregud så snabbt det gick för dig!!! Krokodiltårar är dock ett väldigt bra tips 🙂

 • E

  Värkar med 5-6 minuters mellanrum verkar inte gälla i Göteborg… Jag var nyligen omföderska och trots att jag informerade koordinatorn om att jag bara hann vara inne 2 h när första barnet kom så fick jag inte åka in förrän jag hade tre värkar på 10 min!

  • Emma - På Smällen!

   HELKNÄPPT JU!!! Min kompis Siranee (aka Thaimorsan) var faktiskt med om samma sak så här i Göteborg! Jag har skrivit in i journalen att jag vill komma in i god tid till förlossningen så hoppas att det ger verkan i alla fall 🙂

 • Nina

  Jag blev väldigt olika bemött av förlossningskoordinatorn (den man ringer till när man har värkar här i göteborg). Med ettan var det en rätt snorkig typ som sa att vi skulle stanna hemma trots att jag hade haft 3min-intervaller mellan värkarna i en halvtimne. När jag hade väntat hemma ytterligare två timmar fick vi komma in på nåder. Med tvåan ville jag inte ringa för tidigt och bli tillsagd att vänta hemma igen men när jag väk ringde blev jag väl bemött och fick komma in direkt. När vi väl kom till sjukhuset och ringde på dörren till förlossningen fick vi vänta en stund innan nån kom och öppnade men det är en annan historia. Vi slapp föda barn i trapphuset i alla fall 😉

  • Emma - På Smällen!

   Usch, det är jag lite rädd för. Jag är sån som lättare står på mig när det gäller nån annan än när det gäller mig själv… Jag fick ett bra bemötande när vi skulle in första gången. Jag hade 3-4 värkar på 10 minuter men bara 30 sekunder långa. Koordinatorn sa att jag förmodligen inte hade hunnit öppna mig så mycket och jag hade inte så ont heller och det sa jag till henne. Men hon sa att det vore nog bra att vi kom in på koll ändå. Så man får ju hoppas på att det är en bra koordinator när man väl ringer. Knäppt att ni fick stå och vänta på att dom skulle öppna! Tänk om du hade fött i trappuppgången liksom!

 • Sandra - Gravid med första barnet

  Känns lite lurigt det där med hur många värkar man ska ha inom en viss tid. För vissa går det ju helt enkelt fortare än för andra.
  Jag är ju förstföderska och jag räknar inte alls med att min förlossning kommer att gå snabbt, snarare tvärtom. Men där vi bor är det ju lite längre till BB.
  Enkel väg för mig är 16 mil och det tar ju ett tag att åka om man ska köra enligt hastighetsbegränsningarna.

  • Emma - På Smällen!

   Aaa det är lite lurigt. Ni kanske skulle åka in lite tidigare för säkerhets skull. Enligt det jag har läst så är man ofta öppen 4 cm när man har 3-4 värkar på 10 minuter om man är förstföderska. Men då ändrar ju också värkarna karaktär och kan göra ondare än tidigare, jobbigt att åka långt i bil då…

 • Sofie

  Man känner de i kroppen. Förra gången åkte vi in lite för sent enligt mig, kände ”bowlingklotet” åka ner när vi kom in på rummet. Denna gången åkte vi in tidigare, då hade jag pratat med dom på förlossningen och dom sa till mig att komma när jag ville eftersom det va andra barnet, när jag bara för öppen 3 cm där inne sa dom samma sak och 1 timme efter dom sa de va hon ute.

 • Angelica

  Jag undrade också mycket över när man skulle åka in som omföderska, så jag frågade läkaren på MVC. När värkarna är regelbundna var hans tips, oberoende av hur långt mellan dem. Mina värkar blev smärtsamma (men hanterbara) och regelbundna nästan direkt när de satte igång (det var som att trycka på en startknapp). Så vi åkte in efter en timme med värkar (för att kolla om de var regelbundna). Smärtmässigt hade jag kunnat stanna hemma längre, för det var ok. Men när jag kom in och blev undersökt var jag redan öppen 6 cm! Så vi åkte in i rätt tid (även fast det kändes tidigt då)! Sen föddes dottern 3 timmar senare, så det var ingen störtförlossning, men skönt att komma in i god tid.

  Lycka till!

  • Emma - På Smällen!

   Åh vilket bra tips! Det ska jag definitivt ta till mig 🙂 Hoppas det är en vettig förlossningskoordinator när jag ringer 🙂 Häftigt att man kan öppna sig såpass mycket utan att ha sådär superont 🙂 Låter som förlossningen gick väldigt bra <3 Minns inte om jag redan har gratulerat till dottern. Annars skriver jag grattis nu <3 Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.