Förlossning,  Tredje graviditeten

Eftervärkar

När jag väntade Lucas så fick jag reda på det där med eftervärkar av en läsare precis innan min förlossning. Läsaren berättade att hon hade blivit rädd för att hon inte visste var det var och ville därför förvarna mig. Jag tycker det är skönt att känna till olika saker även om jag inte väljer att läsa på om vissa saker. En sak som jag inte alls har läst om är kejsarsnitt. Jag tror inte att förlossningen kommer sluta med snitt, men om den gör det så får jag helt enkelt ta det då, det känns som ett alldeles för långt kapitel att läsa 2 dagar innan BF hehe 🙂

Vad är eftervärkar?

Efter att moderkakan har kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig, detta kallas eftervärkar. Sammandragningarna gör att sårytan i livmodern där moderkakan suttit blir mindre och att blödningen minskar. Eftervärkarna är starkast i början och särskilt vid amning. Om man fött sitt första barn så känns eftervärkarna oftast som mensvärk. Har man fött flera barn så kan det göra lite mer ont. När eftervärkarna känns obehagliga och gör ont kan man lindra smärtan med smärtstillande läkemedel. Källa 1177

Visst är det lite konstigt att man knappt får höra något om det från MVC? Vi fick inte ens höra om det på föräldragruppen! Jag förstår att barnmorskorna inte kan ta upp allt för vissa saker kanske är skrämmande i onödan, men som förstföderska så brukar inte eftervärkarna vara så kraftiga men det är klart att man blir rädd om man plötsligt får ont i magen utan att veta varför! Jag minns att jag hade lite eftervärkar, men jag minns inte alls det som en kraftig smärta. Men jag var ju ganska kraftigt smärtlindrad också så det kanske dämpade lite också.

Den här gången känner jag mig lite mer nervös över eftervärkarna för jag har hört att eftervärkarna som omföderska kan vara överjävliga! Berätta gärna hur era eftervärkar var, både som förstföderska och som omföderska. Hur länge varade dom? Hur många dagar? Det finns säkert många som har det färskare i minnet än vad jag har 🙂

eftervärkar

42 Comments

 • Mikaela

  Jag kommer knappt ihåg hur eftervärkarna kändes med första barnet så de gjorde nog inte så ont. Blev ju förlöst med kejsarsnitt nu i fredags med andra barnet och kände så fort amningen kom igång eftervärkar utan dess like. Snittet gjorde inte ont alls men eftervärkarna trodde jag att jag skulle dö av. Har aldrig känt av sådan smärta o då ska man sitta o amma o slappna av o ha en mysig stund. Till slut fick jag be om smärtlindring och fick morfin. Nu har det gått fyra dygn sedan dottern kom till världen och känner inte av eftervärkar längre. Vet dock de som känt av dem i flera veckor.

 • pannan

  Gjorde knappt ont med första. Andra gjorde superont. Jag undrade tom om jag hade åkt på ngn infektion men sen lugnade det sig. Ju mer jag ammade desto värre blev det.

 • Sofi

  Med andra sonen var det värst första 10 timmarna efter förlossningen men då ville han amma nästan hela tiden så det var orsaken. Men fick både 2 alvedon och diclofenac direkt efter – standard tror jag. Sen fick jag en morfintablett när det gjorde ont några timmar senare. Sen var det mer som mensvärk vid amningarna fram tills typ dag 3 kanske. Räckte med alvedon och oftast ingenting.

 • Tessan

  Första gjorde rätt ont minns jag. Nu efter andra förlossningen så hade jag riktigt ont! Kändes som jag skulle föda ett till barn. Var värst vid amning men även annars med, det kom & gick. Satt väl i i kanske 3-4 dagar, då hade jag riktigt ont. Sen avtog det efter hand 😉

 • Malin Lindvall

  Hade bara lustgas med första och kände ändå aldrig av några eftervärkar. Gravid med andra nu så i augusti får vi se hur det går 🙂

 • C

  Första barnet minns jag inte att jag hade eftervärkar men med andra var eftervärkarna nästan mer smärtsamma en själva förlossningen (jag blev igångsatt men behövde inte någon smärtlindring och de ger inte lustgas här, tydligen många länder där de inte gör det). Men första dagen när jag ammade var smärtan av eftervärkarna enorm så då gav de mig någon spruta med smärtstillande. Sen räckte det med alvedon de 3-4 dagar det varade och värst var det vid amning.

 • Sofie

  Hade super kraftiga med ettan så jag inte visste vad jag skulle ta vägen. Eller kunde gå, för mig gjorde dom nästan mer ont än krystvärkarna.
  Med tvåan visste jag att dom skulle göra ont, så jag bad om smärtlindring på BB så jag kunde ta direkt när jag kände, dom var också jättesnälla och jag mig så jag slapp säga till eller be om mer.
  Men med tvåan tyckte jag att dom la sig snabbare, hade kanske ont 4-5 dagar med ettan och kanske bara 2-3 med andra.

  Tycker med det är dåligt att dom inte alls säger hur det är efter man fött på mvc. Vi fick alla fall inte reda på något. Man vill ju veta allt.

 • Linda L

  Med första hade jag inga eftervärkar alls, nu andra gången kändes det som man skulle föda igen, alltså krystvärkar typ. Jag som aldrig ens haft vanlig mensvärk tidigare, jag upplevde verkligen detta som jobbigt. Höll i sig några dagar, var mest jobbigt vid amning?

 • Mari B

  Jag har bara en son och hade inga eftervärkar. Men det beror troligtvis på att jag blev snittad och var allmänt öm ändå. Plus att jag första dygnet åt smärtstillande, som jag sedan slutade självmant med.

 • Mamma i Rom

  Jag hade inga eftervärkar varken med Myriam (ettan) eller Mattias (tvåan) kanske lite mensvärkar under amningen de första dagarna men absolut inget ont. Här i Italien blir man inte heller informerad om detta och de är väldigt konstigt tycker jag! Lycka tilll nu med allt!

 • maria

  Hej! Mina barn är vuxna nu men kommer ihåg det som om det var igår 🙂
  Med första o andra barnet hade jag väldigt lite känning, kanske som svag mensvärk, men efter tredje så var det riktigt, riktigt ont, fick ordentlig smärtlindring o det behövdes, kunde fått ännu tätare dosering tyckte jag 🙂
  Så det stämmer att det känns lite mera efter varje förlossning, men du är ju på barn två så det blir nog inte så farligt 🙂
  Kram o lycka till
  Maria i Skåne

 • Laura

  Hej!
  Jag har fyra barn ?
  Med första kände jag ingenting. Kanske lite mensvärk i början men inget som störde mig direkt.

  När andra kom var det en STOR chock. Alltså det var MYCKET värre än mensvärk och jag hade så ont och de kom varje gång jag ammade så jag till sist faktist blev lite rädd för att amma när jag visste att jag varje gång skulle få dessa eftervärkar.

  Mitt tips är att ladda på med smärtstillande nu så ni slipper hämta det sem när bebis kommit om ni inte redan gjort det. Man kan ju även behöva smärtstillande om man skulle få mjölkstockning, eller att stygnen gör illa eller att man annars har ont nånstans.

  Med tredje var det samma sak som med andra.
  Fjärde barnet slutade i snitt(föreliggande moderkaka) och då kände jag knappt några eftervärkar alls eller så var det pga jag hade så ont i snittet.

  Nä men som sagt jag blev jätte chockad över hur kraftiga dessa eftervärkar kan vara. Så jag knaprade smärtstillande de första dagarna för att dämpa smärtan.

  Hur man ska förklara värkarna? Ja de är som mensvärk och när man ammar så känner man eller iaf jag kände hur livmodern verkligen började arbeta. Det var som värkar kan man säga. Jag kände hur det drog ihop sig i magen och jag började även blöda under varje amning så var beredd på blödning.

  Lycka till med förlossningen!
  Så spännande! Du kommer klara det galant. Du har en så positiv syn på förlossningen fast du förra gången var med om en stor bristning som skapade mycket smärta och problem efteråt. Du ser denna förlossning som något helt nytt istället för att oroa dig för ex bristning(vilket är helt normalt att oroa sig för om man varit med om det) men känner när jag läser att du verkligen ser varje förlossning som unik och du har lyckats komma över det som hände när Lucas föddes. Du är stark!

  Spännande läsning just nu varje kväll/morgon när man kollar bloggen om du åkt in eller inte ?

  • Emma - På Smällen!

   Åhh supertack för ett så långt och utförligt svar med massa bra tips!! Jag har bunkrat rejält med alvedon och diklofenac 🙂 Känns skönt att inte behöva tänka på det så fort vi kommer hem 🙂 Visst hade det varit enklare att tackla eftervärkarna om man fått informationen! Jag har liksom aldrig någon nämna detta och jag hade förmodligen blivit otroligt chockad om ingen hade sagt detta till mig.

   Tack så himla mycket för lyckoönskningarna ❤ Ja, jag ser verkligen den här förlossningen som unik och jag tror och hoppas att den kommer gå ännu bättre än med Lucas. Jag tyckte att förlossningen med Lucas gick bra egentligen. Jag har inget att klaga på under själva förlossningen förutom smärtan som bristningen förde med sig efteråt. Men jag tror verkligen att det kommer gå bättre denna gången 🙂 Jag känner mig superpepp inför denna förlossningen!

   Kram!!! ❤

 • Cia

  Hade eftervärkar med Linn, tyvärr slutade dom aldrig och kom lite då o då fram tills jag blev gravid igen. Det kändes precis som värkar och jag var tvungen att vagga fram o tillbaka med höfterna och profylax-andas igenom dom. Hade även ”fantomen”-sparkar i magen, precis som när bebis sparkar när man är gravid fast jag var inte gravid. min bm har ingen aning varför jag haft ihållande sparkar o eftervärkar så länge efter förlossningen men ska bli spännande att se ifall det äntligen slutar efter man poppat ut denna unge haha

  • Emma - På Smällen!

   Men gud så konstigt! Jag har också haft fantomen-sparkar hela tiden från och till, men det är för att tarmarna hoppar till har jag fått det förklarat. I början ska tarmarna hoppa till rätt plats, men mina hittade väl aldrig helt rätt haha! Men det där med eftervärkar så länge är ju helknäppt! Hoppas verkligen att det slutar nu när du får ditt andra barn!

 • zarah

  Hade ytterst lite med första men å andra sidan var jag medicinerad för spinalhuvudvärken efter edan. Med andra var det hemskt! Sov ju på patienthotellet då och hade inte tänkt på att packa ner Alvedon och apoteket var stängt. De första 12 timmarna var värst men det känns ju som att förlossningen börjar om.
  Lite värre nu med trean men inte så mycket värre som jag trodde. Behöver fortfarande Alvedon för det dock.

 • Carro

  Med första kände jag av litegrann vid amning. Med andra kändes det betydligt mer! Försökte bara tänka bort det och andas igenom. Det är ju livmodern som drar ihop sig och det är nödvändigt, bara att bita ihop ?

  • Emma - På Smällen!

   Ja, så tänker jag också. När bebisen ska ut så är man ju lite mer motiverad för man vill träffa bebisen, men jag har kommit på en tanke som jag ska ha i huvudet när jag får eftervärkar och det är ”nu blir jag smal igen!”. Det kommer motivera mig 🙂 Haha!

 • Line

  Jag kände ganska rejält nu vid mitt första barn. Blev lite irriterad för de tog inte det på allvar. Fick bara höra ”det är ditt första barn så du känner inte det, det är ditt kejsarsnitt”. Men det gjorde jag ju, kände jätteskillnad på eftervärldarna o när snittet gjorde ont!

 • Angelica

  Födde nu i februari (omföderska) och upplevde inte eftervärkarna som speciellt smärtsamma. Behövde inte ta någon smärtlindring för dem. För mig kändes de mest som molande mensvärk, och mest vid amning (då ju livmodern drar ihop sig). På BB på Östra informerade de noga om att man får eftervärkar och frågade flera gånger om de var hanterbara eller om jag ville ha värktabletter, så det känns som att de tar det på allvar att det kan göra rejält ont.

 • -Jenny-

  Det är sååååå spännande att gå in på din blogg vare morgon nu tycker jag. När som helst liksom, det är såååå sjukt. (Och båda mina latensfaser har dragit igång på kvällen/natten..)

  Hur som. Eftervärkar…
  Hade inte det alls med storebror vilket jag är tacksam för. Det var tillräckligt med allt det nya ändå. Öm efter förlossning, avslag, amma och så en bebis på det, Hahaha. Jösses vilken livsomställningen!
  Men med lillebror hade jag rejäla eftervärkar. Var tvungen att andas igenom och koncentrera mig på att slappna av. De kom bara i samband med amning så jag var alltid förberedd. Sa till på BB och fick smärtstillande utan knussel. Fick dessutom med mig lite tabletter hem. De var värst första dygnen men höll i sig typ en vecka även om de blev svagare och svagare och inte behövde smärtlindras på slutet. Upplevde ändå inte eftervärkarna som värre än själva förlossningen. För mig var de aldrig fruktansvärda nen gjorde ONT. Och dessutom var jag så annorlunda efter andra förlossningen. Inte lika öm, mindre avslag, pigg i kroppen och trygg i mammarollen. Hela första förlossningen och tiden efter var så sjukt omtumlande. Andra förlossningen var liksom mer hemtam och avslappnad. Så efter eftervärkarna spelade ingen roll utan var helt enkelt en del av upplevelsen. Jag njöt så mycket mer andra gången och det tror jag att du också kommer att göra.
  Stort lycka till!

  • Emma - På Smällen!

   Aj aj 🙁 Eftervärkarna låter riktigt jobbiga alltså! Men jag tror också att första tiden kommer gå mycket bättre den här gången än vad den gjorde när Lucas föddes och jag är ganska säker på att förlossningen kommer gå bättre också. Jag tror också jag kommer njuta mer av första tiden den här gången 🙂 Tack så mycket! ❤

 • Jessica

  Jag har fått fem barn. Väntar nr 6.
  Eftervärkarna har ökat med antalet barn.
  Minns inte att jag hade så farligt ont efter första och andra.
  Men med tredje var det värst! Även efter fjärde och femte.
  Höll på ca en vecka. Och det blev värst varje gång man ammade.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.