Tips & Tricks,  Tredje graviditeten

Täcke eller filt till nyfödd?

Något som jag aldrig blev riktigt klok på när jag väntade Lucas var om man skulle välja täcke eller filt till nyfödd? Eller jo, jag lyckades med någon tjock barnbok förstå att gallerfilt tydligen skulle vara det bästa alternativet så jag köpte en, men fy sjutton vad obehaglig den var! Den kändes tung och inte alls mysig så den har vi faktiskt slängt nu. När vi kom till BB så insåg jag att det inte alls behöver vara en gallerfilt för det har dom ju inte på BB! Om det hade varit det bästa för en nyfödd så hade dom säkert haft det där, däremot så är det viktigt med en filt i ett material som andas, t.ex. bomull. OBS! Det finns bättre gallerfiltar än den vi köpte, för den var verkligen inte bra!

Den här gången har vi bäddat med täcke i bebisen säng men vi kommer bara använda filt den första tiden. Risken med täcke är att det kan bli för varmt eftersom spädbarn har svårt att reglera sin kroppstemperatur, vilket är en av orsakerna till plötslig spädbarnsdöd. Det är osannolikt att bebisen skulle kvävas om täcket skulle hamna framför ansiktet, men risken för plötslig spädbarnsdöd ökar alltså när det blir varmt. Täcken är ofta luftiga och lätta för en liten bebis att råka flytta när dom vevar med sina armar i luften, därför är en filt i ett material som andas ett bättre alternativ. Men jag läste att man kan använda täcke om man bäddar ner det under madrassen i fotändan så att det inte kan hamna över barnets ansikte av misstag.


Vi har två bomullsfiltar till bebis som vi har packat i BB-väskan (Tips: Packa två filtar! En kan bli nerkissad, nerbajsad eller nerkräkt…). Den ena filten ligger i tvättmaskinen nu för den kom med posten igår. Det är en av Vinter & Blooms senaste filtar Classic Dots. En mjuk och fin babyfilt som är stickad med 100% ringspunnen bomull i två lager. Jag ser framemot att svepa in vår lilla bebis i den om några dagar, timmar eller vad det nu blir 😉

  
Filten har två sidor

  

Filten finns även i babyrosa och i babyblå ❤

/I samarbete med Amvina

6 Comments

 • E

  Hej!
  Hur går era tankar när det gäller namn till bebisen? Har ni redan bestämt något eller skall ni avvakta? Är så nyfiken på vad det blir för namn, jag har själv en man med sydamerikanskt påbrå och vet hur klurigt det kan vara om man vill ha ett namn fungerar på flera språk. Lycka till med allt!

  • Emma - På Smällen!

   Åhh vilken ångest jag får nu haha! Vi har bara flicknamn men det håller jag lite på 🙂 Pojknamn har vi inte kommit överens om och det känns inte som att vi hinner bestämma oss nu innan så det får nog bli när bebis är född om det blir en pojke 🙂

 • Caroline

  Det ör helt omöjligt att förstå hur man ska bädda överlag! Kudde eller inte, täcke eller filt, spjälskydd eller inte ….. Jag väntar första barnet så jag blir ju tokig på att inte få svar :p nu när det inte är så långt kvar (cirka 4 veckor) har jag börjat tänka att det nog blir bra ändå, för annars hade jag krupit ur skinnet :p varför kan det inte bara finnas ett svar, lätt tillgängligt och utan andra åsikter :p ??

  Vi har bäddat med täcke men mest för att det är fint under tiden tills bebis kommer 😉 tror vi kommer bara använda påslakanet (bomull) eller om det blir en kall majmånad en filt istället 🙂

 • Sofi ellebellebus

  Jag har alltid haft mina bebisar PÅ täcket sen en filt över bebis. För jag har mina sovande hos mig hela tiden sen lyfter jag över bebis o täcke i min säng när jag lägger mig. På så sätt tycker jag de är lättare så inte bebis vaknar utan de är samma värme. Låter konstigt men ska ta bild när han är född o visa dig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.