Förlossning,  Tredje graviditeten

Målade naglar på förlossningen

Jag är egentligen inte särskilt fåfäng, men nu dom sista veckorna vill jag fokusera på mig själv och vad som får mig att känna mig snygg, fräsch osv. Snart kommer ju en liten bebis som kommer ta upp den mesta av min tid och då blir det kanske bara snabbduschar ett tag. Just nu smörjer jag hela kroppen efter varje dusch och tar verkligen hand om mig själv. Jag unnar mig själv det 🙂

En sak som jag har funderat mycket på är hur jag ska göra mina naglar. Förra gången klippte jag dom så korta som möjligt för att jag tyckte det var ofräscht med naglar som samlar bakterier. Den här gången har jag valt att ha ganska så korta naglar, men inte så korta som förra gången. Jag har jag packat nagelsax om det är så att jag vill klippa av naglarna helt. Om jag av någon anledning behöver använda mitt finger i bebis mun så vill jag vara säker på att jag inte har nån skit under naglarna och så då kommer jag klippa dom.

Jag har också funderat på vad ”reglerna” kring nagellack är på förlossningen? Barnmorskan har aldrig sagt eller nämnt något om det och jag minns inte att dom tog upp det på föräldragruppen heller. På själva förlossningen får man väl ha nagellack, men det är väl om det blir akutsnitt och man måste sövas som man inte ska ha det? Eller gäller det även om man inte måste sövas när man snittas? Jag läste att någonstans att någon hade packat remover för att ta bort nagellacket om det skulle sluta med snitt under förlossningen och det kändes ju verkligen extremt onödigt! Om det slutar med snitt så går väl det oftast ganska snabbt och det finns väl ingen tid att fixa naglarna kan jag tänka mig 😛

Någon som vet vad som gäller under förlossningen? Är det rekommenderat att inte ha nagellack eller är det en myt? Jag vill inte ta några onödiga risker.

röda naglar

20 Comments

 • Emma

  Hej! Fick efter ett MA i augusti. Åkte in akut eftersom att jag blödde så mycket. Tänkte inte på att jag hade nagellack när de ville skrapa. Jag fick ryggmärgsbedövning och eftersom att jag hade genomskinligt nagellack med glitter på tårna gjorde det inget. De vill nog bara kunna se igenom ifall tårna/naglarna ändrar färg. Nu är jag gravid igen, men tänkte ev. prova Little Bus nagellack som ska vara barnvänligt samt att det går bort med varmt vatten. Lycka till med allt!

  • Emma - På Smällen!

   Jag hade inte en tanke på att det gällde även tårna. Jag har varit så inställd på att jag inte ska ha nagellack på fingrarna bara. Men hade inte du såna där strumpor på op när du skrapades? Tog dom av dom kanske? Jag minns inte riktigt… Jag har faktiskt Little Bu nagellack här hemma men då kan man väl inte tvätta händerna? Kanske skulle testa jag också… Tack ❤

 • Mikaela

  Jag ska snittas på fredag och på informationslappen inför snitt står det att ev nagellack ska tas bort. Jag tror dock inte att det är något de koncentrerar sig på om det skulle bli akutsnitt när en förlossning inte går som den ska.

 • pannan

  Var på fest samma dag som förlossningen och då hade jag målat naglarna innan…. Ingen som sa något om det. Ser lite roligt ut på bilderna, utmattad håller jag bebis och sminket är borta men naglarna är fint målade! ?

 • Karin

  Jag födde för 3 veckor sedan och då lossnade inte moderkakan efter förlossningen så jag fick åka in på operation för att de skulle få ut den. Innan jag rullades till op så kollade dem att jag inte hade nagellack på fingrar eller tår samt smycken typ örhängen o så. Jag tror inte det är myt men skulle något bli akut hänger de väl inte upp sig på det men det är ju en säkerhetsfråga att kunna se färgen på naglarna under operation.

 • Karin

  Jag frågade min syster som är sjuksköterska om varför man inte får ha nagellack vid operation för ett tag sedan. Hon sa att det är för att det fastnar mycket mer skit på målade naglar än omålade. Som sjuksköterska får hon aldrig ha målade naglar på jobbet. Så jag antar att man helst inte ska ha det vid akut snitt heller och att det inte spelar någon roll om man sövs eller ej.

 • Pilla

  Jag har haft nagellack vid alla förlossningar å ingen har sagt något. Det har visserligen rört sig om genomskinligt och glittrigt, ingen heltäckande färg.

 • Casssandra

  På förlossningen får du har nagellack men inte under kjejsarsnitt då det är en operation. På operation har man aldrig nagellack eftersom det smöras bakterier under lacket. Det är därför vi som jobbar på sjukhus inte får ha nagellack. Blir det akutsnitt prioriterar man såklart inte att ta bort det. Jag är också noga mer att känns mig fräsch nu men i övrigt känns det som att mina naglar känns ganska oviktiga iofs är jag så ovan vid fixade naglar pga mitt jobb så kanske därför. Måste dock plocka ögonbrynen i dag igen, det gör mycket för utseendet tycker jag 😀 /sjuksköterska

 • lin

  Men nagellack som plats för bakterier gäller väl bara personalen? För patienten vill man väl att de ska vara utan lack för att kunna se hur de syresätter sig?

   • Emma

    Det är av båda orsakerna. Nagellack kan försvåra för mätaren som mäter syremättnaden, det gäller ffa röda nyanser. Sen är det en bra plats för bakterier att växa på också, men inför ett urakut snitt görs oftast ingen tvätt alls så det gör nog varken till eller från. Jag skulle inte ha nagellack på fingrarna inför en förlossning, är det riktigt bråttom vill jag inte att någon tid läggs på att leta fram mätaren som sätts på örsnibben istället. /narkossjuksköterska

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.