På jakt efter större familjebil – testar XC90

Idag har jag och Victor ätit brunch och varit kollat på ny bil. Vi har försökt på alla sätt och vis att få plats i vår XC60, men det blir inte bra. Vi vill helst ha alla barnen bak, men tycker det är bra om det finns möjlighet för en vuxen att sitta bak ibland också. Problemet är att Isadoras bilbarnstol och bebisens babyskydd måste sitta på ytterplatserna eftersom kardantunneln i mitten är hög och mjuk och därför kan man inte sätta en bilbarnstol med stödben där. Det betyder alltså att Lucas bältesstol måste vara i mitten, men då blir det så trångt att det knappt går att knäppa bilbältet eftersom det nästan hamnar under bältesstolen. Det finns inte heller tillräckligt med plats för att en vuxen att kunna sitta bra i mitten.

Ett annat alternativ är att vi skippar basen till babyskyddet och bältar endast med säkerhetsbältet, men då ökar risken för felmontering och man förlorar smidigheten med att bara klicka i och ur babyskyddet. Dessutom måste vi ju sätta babyskyddet i mitten vilket kommer bli tungt med tiden…

Mysig brunch med älsklingen – på säkert avstånd från andra människor 🙂

Idag kollade vi därför på en XC90 som har sju säten istället för fem 🙂 Dock upptäckte vi att dom två sätena längst bak äter upp ganska mycket av bagageutrymmet när dom används, så det blir inte mycket plats över till packning, än mindre till en barnvagn… Men då kom Victor på den briljanta idéen att XC90 har integrerad bälteskudde som tillval på mittenplatsen! Då får vi plats med alla barnen bak plus att vi vinner massa bagageutrymme och två extra säten ifall vi skulle behöva skjutsa kompisar eller så.

Imorgon ska vi åka tillbaka och provköra en XC90 och då får Lucas hänga på eftersom han har en läkartid precis då. Det blir perfekt för då kan vi kolla hur Lucas sitter på den integrerade bälteskudden. Enligt NTF är integrerad bälteskudde lika säkert som bältesstol så länge bältet sitter helt rätt. Jag kan tänka mig att mindre barn sitter sämre, men nu kommer ju Lucas vara 7,5 år så jag tror det kommer bli perfekt!

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Sofie

  Har ni tittat på en kia sorento? För det är en bil vi har köpt efter ha tittat på en del bilar, det är en bil med 7 sittplatser med. Vagnen som vi har gick bäst in på längden i kian än i Volvon
  Vi är super nöjda med vår bil ?

  Svara
  • Anna

   Någon som har testat en Skoda kodiaq? Ska ha samma egenskaper som bilen Emma har testat. Vad jag förstår…

   Svara
 2. Skolkurator

  Vi har en Fiat freemont. Den har två inbyggda bälteskuddar. Är 7-sitsig och har till barnens stora glädje en ”Tv” som de kan se film på i taket.
  För att vara sjusitsig har den hyfsat stort benutrymme ä en längst bak. När vi fick nr 3 behövde vi också tre bilstolar i alla varianter. Funkade jättebra!
  Den är billigare att köpa också än den ni tittar på.

  Svara
 3. Angelica P

  Vill tipsa om VW Touran (eller Sharan). De har samma funktioner, inbyggd bälteskudde (inkl bygel som man byter ut mot det vanliga nackstödet), 7 sits, osv. Det finurliga med Sharan är att den har skjutdörr bak.
  Vi har en Touran och är supernöjda! Så mycket finurlig och bra förvaring, små fack överallt för olika saker. Och väldigt rymlig innuti.

  Svara
  • Emma

   Tack så mycket! Skjutdörrar bak är väldigt bra när man ska stoppa i bilbarnstolar och hjälpa barnen med bältet 🙂 Det har jag på min lilla Ford B-max. Tack för tipset!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här