Gravidvecka 40 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Nu är bebisen helt klar och väger ungefär 3,6 kg och är cirka 51 cm lång, men vikten och längden kan variera mycket från individ till individ och även vara genetisk. Vikten ligger oftast mellan 2,8 och 4,5 kg och längden mellan 47 och 55 cm. Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbristen kan det dröja två veckor till innan den vill ut. Moderkakan är stor som en vanlig omelett och väger runt 0,9 – 1,4 kg.

Du
Magen är ungefär lika stor som i förra veckan. Det är dags för din bebis att komma ut nu. Många kvinnor går över tiden med 14 dagar och ibland lite till. Det är bara cirka 5 % som föder på den beräknade förlossningsdagen så räkna med plus/minus 14 dagar.

Så här känner jag
Alltså hur galet! Nu är vi alltså i vecka 40! Sista veckan av graviditeten! Det var inte alla som trodde att bebis skulle stanna så här länge, men det gjorde den 🙂 Livmodermåttet denna veckan var 36 cm, jag glömde kolla var på kurvan måttet hamnade men BM mätte till och med två gånger för att vara säker så jag tror det var en liten växtspurt. Nu är det bara 3 dagar kvar till BF och max två veckor tills bebis är här eftersom man numera sätter igång förlossningen en vecka över tiden i Göteborg. Jag känner ungefär som i mina andra graviditeter, att jag vill nå BF och gå åtminstone en dag över tiden, men eftersom jag ännu hellre vill att bebisen ska få ta över Victors älskade farmors födelsedag så ska vi försöka vräka bebisen på BF-1. Jag mår hyfsat bra trots många krämpor. Det värsta är ryggen, kisseriet om nätterna, ta sig upp från sängen på natten, halsbrännan, ont i fiffibenet, ilningar och myrkrypningar. Det är okej även om det är jobbigt ibland 🙂 Jag börjar känna ett extremt sug efter att få röra på mig, träna, promenera eller vad som helst – det känns som jag aldrig i mitt liv varit så här taggad förut!

Så här känner Victor
Det pirrar i hela kroppen varje gång jag tänker på att bebisen snart är här med oss, och det känns helt galet hur snabbt tiden gått sedan vi plussade i november! Tanken på att Emma och jag skapat ett nytt liv tillsammans är helt oslagbar, och jag ser så mycket fram emot att träffa vår lilla bebis! Även om det blivit en väldigt speciell och betydelsefull tanke att bebisen skulle ta över min Farmors födelsedag, så vill jag att den skall komma ut precis när den och Emma är helt redo. Jag tänker också mycket på om jag mot förmodan inte skulle få vara med på förlossningen trots allt, vilket jag inte gjort på ett tag. Det skulle verkligen vara så otroligt svårt att lämna Emma och ledsamt att inte få vara med vid mitt första biologiska barns födsel. Jag lider med de som redan blivit portade från sina förlossningar!
Men mest av allt är jag så klart lycklig över att äntligen få bli pappa ”på riktigt”, vilket för mig är att få vara med från allra första början och se ett nytt liv skapas och växa fram. Även om jag älskar Lucas och Isadora som mina egna så känns det ibland som att jag missat så mycket deras första år, även om det så klart händer mycket även i deras utveckling inte minst sen jag kom in i bilden.
Det märks att Emma och hennes kropp är inne på slutspurten nu med tanke på alla krämpor och jag försöker ge henne så mycket vila och återhämtning som möjligt. Viktigast av allt är vila och jag försöker se till att hon får sova ut varje morgon, särskilt eftersom hon sover väldigt dåligt om nätterna nu, och inte göra mer fysiskt än nödvändigt om dagarna. Det får vänta till våra mysiga barnvagnspromenader!

gravid-vecka-40

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här