Gravidvecka 38 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Nu är bebisen ca 48 cm lång och väger 3,17 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden. De allra flesta bebisar ligger med huvudet neråt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen.

Du
Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favoritkläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig. Allt fler känner förvärkar nu. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater nu och packa BB-väskan.

Så här känner jag
Det är spännande nu! Vi är så exalterade över vad som ska komma, både förlossningen som upplevelse och att få träffa bebisen 🙂 Varje kväll när vi lägger oss tittar vi förväntansfullt på varandra och säger “kanske händer det inatt” 🙂 Jag mår bra, men i slutet på vecka 38 kände jag mig plötsligt mycket tröttare än vanligt. Det kändes lite nedslående efter att ha varit så pigg och full av energi i flera veckor. Men det kanske hänger ihop med att jag äter så dåligt? Jag har verkligen tappat all aptit och får bara i mig lite lunch varje dag. Middag äter vi inte i vår familj, tack och lov för jag hade aldrig klarat två varma måltider på en dag…! Jordgubbar med grädde slinker dock ner, jag äter en sån skål varje kväll 🙂 Jag har ont lite här och där i kroppen nu, men det gör mindre ont än när det var som värst så det känns bra i alla fall. På kvällarna ilar det ofta i bäckenet och jag får allt fler förvärkar och sammandragningar nu. Det är såååå spännande!

Så här känner Victor
Emma och jag har under graviditeten skämtat en del om vem av oss som är mest redo på att bebis äntligen skall komma, och nu är vi nog båda lika redo! Emma har ända från början, och redan innan, vi väntade barn varit tydligt med att hon vill vara gravid så länge som möjligt. Även om jag tycker att allt med graviditeten varit, och är, fantastiskt (jag kommer sakna den fina magen!) så kan jag ju inte sticka under stol med att jag är väldigt angelägen om att få träffa bebis. Särskilt nu i slutet av graviditeten har jag alltså verkligen inte hållit med henne om att det gärna för dröja så länge som möjligt – haha! Vi pratar ofta om hur det kommer kännas när bebisen väl är här hos oss, inte minst när vi ligger i soffan eller sängen och tänker på hur mysigt det ska bli att få ha bebis hos oss på bröstet. Även om ingen av oss knappt kan bärga sig till dess att vi är en till i familjen så är jag helt säker på att det blir massor med fjärilar i magen när det väl är dags att köra till BB.

gravid-vecka-38

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

    • Emma

      Nej, vi äter frukost, lunch och kvällsmat. Kvällsmat är oftast smörgås eller liknande men kan också vara pannkakor, gröt, ägg m.m. Det beror på hur längesen det var som vi åt lunch. Ibland kan det bli middag också men då är det oftast när barnen ätit lunch i förskola/skola och vi vuxna lagar mat för att vi inte ätit lunch eller för att vi ska ha matlåda till nästa dag 🙂 Victor äter ibland fler varma mål än vi andra, men jag och barnen trivs bäst med ett varmt mål om dagen ?

      Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här