Fjärde graviditeten

Vill verkligen inte göra vändningsförsök

Idag är det dags för ett nytt besök hos barnmorskan och jag är för första gången nervös! Jag är i vecka 36 nu och jag tror bebisen precis har ändrat position och lagt sig på diagonalen igen. Jag började misstänka att bebis kommit ur position för cirka 1 vecka sedan och imorse fick jag det i princip bekräftat när hickan kändes i vänstra ljumsken istället för djupt nere i fiffi. Det känns jättejobbigt! Om mina farhågor bekräftas idag så kommer barnmorskan boka in ett vändningsförsök och det vill jag verkligen inte…

Jag är väldigt orolig för det där med vändningsförsök… Jag har hört så mycket dåligt så jag är osäker på om jag ens kommer vilja prova det. Och just nu känns det som en mycket dålig idé att sätta mig och googla… Vad har ni för erfarenheter av vändningsförsök? Om bebis inte vänder sig så kommer jag bli tvungen att föda med kejsarsnitt och det vill jag inte heller… skit skit skit!

22 Comments

 • Liselotte

  Jag har gjort ett vändningsförsök. Själva vändningsförsöket var inte så farligt, lite obehagligt kanske. Minns mest att jag tyckte det var jobbigt att behöva fasta innan ;). Isac hade dock kilat fast sig med rumpan ner i bäckenet så det blev ingen vändning. Det blev istället ett kejsarsnitt inbokat 🙂

 • S

  Jag tyckte min bebis hicka kändes i ljumsken med men samtidigt helt säker på att han låg med huvudet ned vilket han gjorde. Så vänta på vad bm säger idag.

  Såg förresten att förlossningen_ostra på Instagram gjort en story om vändningsförsök som visar en lyckad vändning – om du bestämmer dig för att kolla hur det går till. Inga obehagliga bilder/filmer tyckte jag.

  • Emma

   Tusen tack för tipset! Min bebis låg som tur var nedåt, men jag kollade ändå på videon och på deras instagram och kände att jag snarare blev inspirerad än rädd så nu har jag tipsat andra i samma situation om den 🙂

 • Carina

  Vändningsförsök är inte alls farligt tycker jag. Gjorde det med första barnet som låg i säte. Lite obehagliga skakningar av bricanylen fick jag. Men det gjorde inte ont alls att försöka vända barnet. Det obehagliga var när dom hade vänt henne och sen när dom släppte åkte hon tillbaka i sin sätes position igen. Så mitt vändningsförsök misslyckades så fick bli planerat kejsarsnitt. Och r mig var det jätte jobbigt att gå igenom. Men det är ju så olika för alla .

  • Emma

   Haha! Så tokigt! Jag förstår att det var jobbigt, det hade jag också känt. Jag har inte funderat så mycket kring snitt men jag borde kanske försöka tänka lite mer öppet kring snitt om det skulle sluta med det ändå… Svårt att förbereda sig på så mycket olika saker på en och samma gång bara.

 • Caroline

  Jag har inte hört så mycket negativt om vändningsförsök, mest att det är ”obehagligt” så jag skulle inte oroa mig i onödan 🙂 sen om du verkligen inte vill föda genom kejsarfödsel så kan du ju alltid (i peppande eller informativt syfte) lyssna på Babyz Podcast, avsnitt från 13 december 2018 om sätesförlossning. Podden görs av en läkare och en barnmorska, så inga ”random föräldrar” som tycker och tänker.

 • Nina

  Har gjort vändning och det var ingen fara alls. Jag var väldigt orolig innan, men vändningen lyckades direkt, hon låg kvar rätt till förlossningen som gick superbra. Så det behöver inte vara obehagligt.

  • Emma

   Det går inte att föda en bebis som ligger i tvärläge, huvudet eller rumpan (fötterna) måste komma ut först… Men å andra sidan borde ett vändningsförsök inte vara så svårt när bebis nästan ligger rätt. Huvudet ligger ju i vänsteljumske..

 • C

  Jag försökte kommentera nãr du skrev om detta hãromdagen när du skrev om det men min kommentar försvann tydligen. Mitt andra barn låg diagonalt i v 36 och de sa att han hade till v 38 på sig att vãnda sig, annars skulle det bli kejsarsnitt. Här dãr jag bor gör de inga vändningsförsök utan istället tipsade de om några övningar man själv kan göra för att bebisen ska lägga sig rätt, bla stå på alla fyra och gunga höfterna om jag minns rätt (om du söker på internet på engelska hittar du mer info). Det hjãlpte iallafall så jag slapp kejsarsnitt. Han var dessutom en rätt stor bebis men han hade plats att vända sig rätt. Hoppas du får bra svar idag och att bebisen bara lurar dig och redan ligger rätt!

  • Emma

   Jag såg din kommentar imorse och godkände och svarade på den ? Jag ska kolla in övningarna och göra dom om det är sommar tror på barnmorskebesöket idag. Känns jättejobbigt med vändningsförsök, men känns nästan ännu värre med kejsarsnitt eftersom jag verkligen vill föda vaginalt. Tack snälla för tipset!! ??❤️

 • A

  Vårt vändningsförsök misslyckades, det gick inte att vända bebisen, så det blev kejsarsnitt för oss. Vilket jag verkligen inte ville men är glad att det blev så. Andra barnet valde jag föda kejsarsnitt.

  • Emma

   Det blir säkert bra oavsett, det är bara jobbigt att behöva ställa om nu känner jag. Särskilt om det bara är för att bebisen ligger fel, då är jag mer öppen för ett akut snitt e än vad jag är för ett planerat… ? Men det ska väl gå det också om det nu måste bli så. ? Tyckte du vändningsförsöket var jobbigt?

 • Kristine

  Jag har gjort vändningsförsök med båda mina barn. Med det första fick jag brickanyl vilket är obehagligt för att man får så mkt hjärtklappning. Med mitt andra barn behövde jag aldrig det utan det gick att vända ändå, snabbt och smidigt! Tyvärr voltade han tillbaka så vi gjorde ett försök till som även det lyckades. Men akrobaten där inne ville inte ligga kvar så då blev det igångsättningen samtidigt som vändning. Sen lyckades han kila in en arm så det hela slutade med kejsarsnitt iaf ?

 • Stina

  Nu såg jag i ditt senaste inlägg att bebis fixerat sig, skönt! 🙂 med mitt andra barn upptäckte barnmorskan i v 40+0 att bebis låg med rumpan ner. Jag fick panik då jag verkligen inte ville snittas. Vi gjorde vändningsförsök som misslyckades. Det var rätt obehagligt men dom kändes erfarna. Sedan födde jag min lilla dotter i sätesförlossning (vaginalt) 🙂 en drömförlossning!

 • Matilda

  Jag är i samma sits som dig där. Är i v 37 (36+0) och bebisen har lagt sig i tvärläge. Har fått ett vändningsförsök nu på onsdag. Känner dock verkligen att jag inte vill göra vändningen, men är inte heller sugen på snitt. Tycker också att det är jobbigt att ”planera om” när man varit så inställd på en vaginal förlossning. Håller tummarna för oss båda att de små liven vänder sig rätt igen och bara retas lite med oss 🙂

  • Emma

   Hur gick det för dig med vändningsförsöket? Hoppas det gick lättare än du trodde och att det lyckades. Förstår att det är jobbigt att behöva ställa om också…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.