Gravidvecka 16 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Bebisen är nu stor som en avokado, mellan 10,5-11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Den sparkar, gör volter och rullar runt. Armar och ben är färdigbildade och alla leder fungerar. Barnet kan koordinera sina rörelser nu eftersom nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Jag antar att det betyder att rörelserna är viljestyrda?

Mamma
Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20, men om man är omföderska kan man känna tidigare. Sparkarna upplevs ofta som ett fladder. Råmjölk kan bildas redan nu och om man klämmer på bröstet kan det komma ut som en klar vätska. Vissa kvinnor får sammandragningar, då blir livmodern spänd och drar ihop sig. Sammandragningar är en sorts träning som livmodern gör inför förlossningen. Det är vanligare för omföderskor att känna sammandragningar så här tidigt. Så länge det inte gör ont är det helt ofarligt, men gör det ont ska man kontakta sin barnmorska eller läkare.

Så här känner jag
Jag mår helt okej, trots många krämpor. Det är besvärligt med foglossningen i denna graviditeten och det hjälper inte med att variera ställning för jag får bara ondare när jag står eller sitter. Jag har också börjat få mer halsbränna men än så länge är det bara enstaka dagar som det är jobbigt. Jag får sammandragningar vid ansträngning men det gör inte ont, det känns bara obehagligt och så blir jag jättekissenödig och måste gå superlångsamt. Jag tycker jag känt mindre rörelser i vecka 16 än vad jag kände vecka 15 och det har varit lite jobbigt. Jag försöker att inte oroa mig för jag kan ändå inte göra något åt det och det är förmodligen helt normalt eftersom moderkakan är i framvägg denna gången. Jag tänker att den säkert har växt och brett ut sig över hela framsidan och det är därför rörelserna är så vaga. Brösten har redan börjat producera råmjölk sedan ett litet tag tillbaka. Det kommer droppar som torkar på bröstvårtan så man kan verkligen se mjölkresterna. Haha! Det låter kanske som att jag mest gnäller och inte tycker om att vara gravid, men jag ÄLSKAR att vara gravid! Jag älskar bara inte att ha ont och tvinga mig själv att lida igenom det. Det bästa hade varit om jag kunde göra bara det som känns bra för kroppen, då hade jag mått bättre och kunnat njuta helt och hållet.

Så här känner Victor
Det verkar som att vår lilla bebis har lagt sig och vilat lite, men jag hoppas och tror att den kommer vakna till liv snart igen. Precis som Emma skrev så tror jag också att det beror på att moderkakan sitter i framvägg, även om jag så klart också funderar på varför rörelserna känns mindre helt plötsligt. Det är inte dags för nästa ultraljud och besök hos barnmorskan än på ett tag, så det kan nog hända att vi fuskar lite med att lyssna på dopplern någon kväll för att känna oss lite extra trygga. Eftersom vi brukar göra det på kvällen när vi skall sova känns det nästan lite som att vi säger godnatt -haha! ☺️ Det verkar inte finnas något slut på foglossning och sammandragningar för Emma just nu, stackarn. Jag kommer på mig själv ibland att gå i vanlig takt när hon får påminna mig om att hon inte kan gå lika snabbt som vanligt utan att bli kissnödig, förlåt älskling! Gravidmassagen som jag planerat sen ett tag tillbaka mjukade förhoppningsvis upp musklerna lite, även om de ömmar lite fortfarande.

20151027-192240-69760941.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här