Gör det ont med hinnsvepning?

Jag har fått många frågor på instagram om det gör ont med hinnsvepning så därför tänkte jag berätta hur det kändes för mig, men först kanske jag ska berätta vad en hinnsvepning innebär.

Var är en hinnsvepning? Så här står det på Sahlgrenskas hemsida:
För att stimulera mognaden av livmodertappen kan hinnsvepning göras. Det är en barnmorska eller läkare som utför hinnsvepning. Hen gör en vaginalundersökning och känner på livmodertappen. Då förs ett finger in genom livmodertappen till den inre modermunnen och genom en cirkelrörelse lossas fosterhinnorna från de nedre delarna av livmodern. Detta stimulerar frisättningen av det kroppsegna prostaglandinet. Metoden kan ibland upplevas som obehaglig och smärtsam. Efter en hinnsvepning är det vanligt med en mindre blödning och det förekommer ofta blodtillblandad/brunaktiga flytningar. Oregelbundna sammandragningar är också vanligt. Blödningar och sammandragningar kan komma samma dag eller någon dag efter.

Min barnmorska varnade mig lite innan och sa att när hon gör en hinnsvepning så stoppar hon inte bara in ett finger och pillar lite, utan hon gör det ordentligt för att det ska ha effekt. Det är inte skönt och kan göra ont, men jag kände att det är det värt. Hellre det än igångsättning.

Vad tyckte jag då? Gjorde det ont med hinnsvepningen?
Min barnmorska stoppade in två fingrar genom livmodertappen och vispade runt ordentligt. Det var definitivt inte skönt och jag fick koncentrera mig för att slappna av. Jag skulle kunna likna det med när man ska ta ett halsprov, det är inte skönt, det är faktiskt väldigt obehagligt, men det är över hyfsat snabbt. Hinnsvepningen tog längre tid än ett halsprov så det var såklart mycket jobbigare och lite ont gjorde det allt. När BM hade svept klart så spände hon ut fingrarna inuti livmodertappen för att töja lite. Det var nästan ännu obehagligare, det ilade och värkte, men det var inte värre än att jag kunde stå ut. Min barnmorska sa att jag var tålig 🙂 Men jag tror att jag klarar det så bra för att jag koncentrerar mig på att inte spänna mig. Allt gör ondare när man spänner sig eller glömmer bort att andas.

Efteråt kom det lite blod och brunaktiga flytningar och jag känner mig lite mörbultad och öm djupt därinne. Jag har fått en del kraftigare förvärkar och jag tror jättemycket på att det kommer köra igång inatt. Min BM sa att hon hade läst att 1 av 7 hinnsvepningar leder till förlossning. Jag tyckte det lät lite, men å andra sidan gör man ju hinnsvepningar även innan BF så jag hoppas och tror att mina möjligheter till att förlossningen drar igång är lite större eftersom jag ändå bakar på övertid 🙂

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Li

  Spännande! Jag gjorde också en hinnsvepning med första barnet ( lite lindrigare variant än din dock, tror jag) och tyckte det hade viss effekt.
  En fundering bara, verkar som du alltid tror att förlossningen ska starta på natten, varför?

  Svara
 2. Cassandra

  Så spännande det är nu! Jag är ganska smärttålig när det kommer till värkar men hinnsvepning tyckte jag gjorde skitont haha. Var en läkare som gjorde på mig. Gjorde två med min dotter. Den första 9 dagar innan bf, då var jag öppen. Den andra gjorde tre dagar innan bf och då var jag öppen 3-4 cm. Bebis kom fyra dagar senare på bf+1 så hade ingen jätte effekt mer än att jag kanske öppnade mig lite mer. 🙂

  Svara
 3. Mella

  Spännande!
  Jag fick hinnsvepning 2 dagar över tiden med trean. Fick regelbundna pinvärkar som blev kraftigare men inte täta och långa nog. Öppnade mig drygt 2 cm(från 4 till 6 cm) på 6-7 timmar, behövde ändå lustgas ? min längsta förlossning ? ingen aning om det var hinnsvepningens fel eller om det bara var ”den luriga trean ”. Min andra förlossningar har gått mycket snabbare från 4 cm tills ute. De andra föddes även dagen innan BF.
  Lycka till! ♥️

  Svara
 4. Lin

  Hoppas det händer inatt! Igångsättning är något jag velat undvika också. Jag fick en hinnsvepning i v 40+7. Var öppen 4 cm så hon körde på allt vad hon hade. Kände ingen smärta, lite molvärk. Men det kanske inte känns så mycket när man är så öppen. 4 dagar senare kom han. Så hinnsvepningen hjälpte tyvärr inte för mig. Men håller tummarna för dig!

  Svara
 5. Sofie

  Gjorde hinnsvepning med nr 2 på +4, 17 h senare föddes hon! Kände att sammandragningarna började bli ”vassare/skarpare” efter någon timme och mot natten regelbundna värkar. Så för mig hade det definitivt effekt ? Lycka till!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här