Gravidvecka 12 – bebis nr 3, “vår korv”

Bebis
Bebisen är stor som ett plommon nu, cirka 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Bebisen ser mer och mer ut som ett människobarn. Huvudet är rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat på sig. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). Bebisen rör sig alltmer och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Barnet kan svälja fostervatten. Just nu och fram till rutinultraljudet är alla bebisar ungefär lika stora oavsett genetiska anlag. Barnmorskan mäter längden för att se vilken graviditetsvecka du är i.

Du
När vecka 12 är över så är också dom mest kritiska och riskfyllda veckorna över. Illamåendet brukar avta nu, vikten har för de flesta ökat med 1 – 5 kg. Har du haft mycket illamående eller kräkningar så kanske du har gått ner istället. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hud ser bättre och slätare ut. Många kvinnor får också tjockare och blankare hår under graviditeten. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når sitt slut vara ända upp i revbenen.

Så här känner jag
Jag mår mycket bättre, illamåendet har mer eller mindre släppt taget om mig redan. Matlusten är dock inte att leka med, det enda som går ner utan problem är mackor. Jag är fortfarande väldigt trött och kan till och med bli lite deppig av att hjärnan vill massor men kroppen vägrar. Det är frustrerande att orka betydligt mindre än vanligt och tröttheten gör att jag tar hårt på det ibland. Jag har börjat känna av både halsbränna och foglossning så gissar att det kommer bli jobbigare i denna graviditeten. Många symptom blir väl värre och värre ju fler gånger man gör det här?Nästa vecka är det dags för ultraljud, jag LÄNGTAR!

Så här känner Victor
Denna veckan har varit lite annorlunda, särskilt eftersom man var inställd på att gå tillbaka till vardagen. Även om Emma mått bättre så tar “korven” så mycket på hennes krafter att hon inte orkar särskilt mycket. Dessutom har både hon och barnen varit hemma och mer eller mindre däckade hela veckan, stackarna! Jag ser så mycket fram emot vårt ultraljud nästa vecka att jag trodde det redan var dags när vi var hos barnmorskan för inskrivningsprover – haha!

20150930-174608-63968038.jpg

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Gittan

  Jag är lika “gammal” som dig och detta är mitt tredje barn. Även den graviditet som vart “värst” med illamående, ont i kroppen och trötthet. Tror dock inte bara det beror på antalet grav utan även att man är äldre 🙈 hade ingen foglossning med de andra två men denna gång, dock efter v 33 så har jag väldigt ont om kvällarna. Jobbar dock fortfarande, gick in i v. 38 i fredags 😮

  Svara
  • S

   Väntar också trean och är ett år yngre än Emma (tror jag 😊) men ha trots det fått foglossning med alla tre barnen och första gången var jag bara 25 år och foglossning från vecka 18. Andra gången 27 år och foglossning från vecka 15 och tredje gången 31 år kände jag första foglossningen i vecka 9. Just foglossning brukar bli värre och börja tidigare ju fler graviditeter man gått igenom 🙈

   Svara
   • Emma

    Ja, vissa symptom blir säkert värre med åldern men just foglossning är ju ett sådant symptom som blir värre för varje graviditet. Min mamma fick mig när hon var 19, när hon var 22 år fick hon min lillasyster och då hade hennes foglossning blivit så illa att hon gick på kryckor trots att hon bara är 22 år gammal.

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här