Varför ska gravida sova på vänster sida?

När man är gravid så bombarderas man av olika råd hela tiden. En del råd är vettiga medans andra känns lika påhittade som påskharen. Jag brukar börja med att ta allt som låter otroligt med en nypa salt, men ibland blir jag förvånad när jag läser forskningen bakom. Hur gravida ska sova är en sån där grej som jag tycker känns ganska otrolig. Jag tror nämligen mycket på “känns det rätt så är det rätt”, men här instämmer inte forskningen riktigt med mig…

Säkrare att sova på vänster sida?
Det finns nämligen forskning som pekar på att det är säkrast om gravida sover på vänster sida. I en studie från Nya Zealand (av samma man som kom på att bebisar oftare dör i plötsligt spädbarnsdöd när dom sover på mage istället för rygg) har man hittat ett samband med fler dödsfall bland foster efter graviditetsvecka 28 om modern sover på höger sida eller på rygg. Det var en ganska liten studie, så man kanske ska ta det brutala resultatet med en nypa salt. Dock visar studier på att trycket på vissa blodkärl hos modern ökade och blodtillförseln till barnet därmed minskade jämfört med när hon sov på vänster sida så det kanske ändå är bäst att välja vänster sida om man kan. Det har sedan dess kommit fler och större studier som bekräftar att gravida inte bör sova på rygg. Källa

Hellre valfri sida än på rygg
Enligt sidan BakingBabies så är det bättre att sova på valfri sida än på rygg, eftersom det blir ett tryck på blodkärlen som inte är bra för varken mamma eller bebis. Det är därför gravida ibland svimmar av att ligga på rygg. Vidare rekommenderas det att man sover på vänster sida över höger pga organens placering som möjliggör mer utrymme för blodcirkulationen när man ligger på vänster sida.

Jag brukar somna på vänster sida men vaknar oftast på höger någon gång under natten, men det är inget jag oroar mig för eftersom rörelse i sömnen är gynnsamt för blodcirkulationen. Däremot undviker jag att ligga på rygg, även på dagtid. Det är inte ens skönt att ligga på rygg längre 😛

Älskar hur magen reser sig på morgonen – både ser och känns coolt! Haha!

Relaterade Inlägg

11 Kommentarer

 1. Karolina

  Jag kunde helt omöjligt sova på rygg eller vänster sida som gravid. Läste också om den studien då och försökte verkligen med vänster sida men det bara stack och drog i magen så det fick bli höger sida.

  Svara
  • Emma

   Jag somnar alltid på vänster men vänder mig till höger under natten för jag kan inte sova enbart på en sida. Det går inte på grund av foglossningen ?

   Svara
 2. C

  När jag var gravid med barn 1 var jag tvungen att göra ctg en gång i veckan från v 36 och varje dag från bf (utomlands, det var så där för alla). Redan i vecka 36 blev jag tillsagd atf jag Endast fick ligga på vänster sida för hjärtljuden på bebis gick ner när de la mig på höger. Så hos min läkare la de mig alltid så för ctg. Sen från bf gjorde man kontrollen på sjukhuset och då blev de lika oroliga varje dag för av ngn konstig anledning tyckte de alltid (olika bm och läkare) att jag skulle börja på höger sida och då var de inte nöjda med kurvan.. men sen på vänster blev de lugna igen. Så mina kontroller var alltid mkt längre än de andra kvinnornas. Barn 2 föddes i ett annat land och där gjorde de också ctg ofta sista månaden men de la mig oftare direkt på vänster. Så det kanske är individuellt men ngt ligger det nog i studien ändå. Men jag håller med, sjukt svårt att inte vända sig, jag hade kuddar bakom ryggen för att inte rulla över till höger.

  Svara
  • Emma

   Oj! Men gud så intressant! Jag blir lite nyfiken på vilket land detta är som har så bra kontroller ändå. I Sverige får man ju bara CTG om man kommer in för att man tror att nåt är fel eller för att dom ska kolla ens värkar. Jag minns också att BM var på mig under förlossningen med Lucas när jag låg på höger sida för att hjärtljuden gick ner, me jag trodde det var mer förknippat med förlossningen.

   Hur som helst, tack för din kommentar! Jättebra info!

   Svara
 3. stina

  Men oj! Jag bör alltså inte sova på rygg? Jag har galet svårt att somna på sidorna. både för att han är igång så mycket och sparkar då i madrassen och jag tycker inte det är skönt att sova på sidorna som gravid (vilket jag annars älskar). Gör jag fel då?

  Svara
  • Emma

   Hehe! Jag har också en liten som går igång på att sparka på madrassen när jag ligger på sidan. Känns som vår bebbe har legat på tvären i magen i flera veckor nu. Haha! Är du i sista trimestern? I så fall bör du undvika ryggläge i fortsättningen, även om du vilar en stund på soffan under dagen. Jag förstår att det är svårt, men just ryggläge vet man helt säkert är sämre för gravida och bebis i magen. Försök att hitta en skön position på sidan, gärna med en gravidkudde eller vanlig kudde mellan knäna. Det underlättar jättemycket för att hitta en skön position. Jag har en jättebra gravidkudde om du vill ha tips på det 🙂

   Svara
   • stina

    Okej, tack!
    Är i V.34 och får helt enkelt försöka med sidläge då 😉 Har gravidkudde så får försöka bli kompis med den då sista veckorna!

   • Emma

    Hehe! Ja, försök det 🙂 Förstår att det är jobbigt att ställa om när man är preggo och alla ställningar inte är behagliga. Men försök gör så gott du kan 🙂

  • Emma

   Jag har också sovit lite på rygg, men försökt att undvika det framåt slutet eftersom bebis är så mycket tyngre då. Dumt att chansa 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här