Gravidvecka 34 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Bebisen väger ca 2300 g och är 42 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Nu kan bebisen själv bekämpa lättare infektioner. Bebisens rörelser är nu större och långsammare och den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Cirka 3-4% lägger sig med fötter eller rumpa ner och då kan man göra ett vändningsförsök hos läkare.

Skulle förlossningen starta nu skulle förlossningspersonalen inte försöka skjuta upp den. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös.

Du
Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Vätska kan samlas i kroppen och du märker att ringar kanske inte längre passar. Dina fötter kan också vara svullna. Din blodvolym har ökat med 50% och håller sig nu konstant.

När bebisen fixar huvudet i bäckeningången kan det slita och dra i bäckenet och neråt ljumskarna. Du ska känna bebisen varje dag i magen och om du inte gör det ska du ringa sjukvården direkt, dag som natt, speciellt när det är nära till BF-datum.

Så här känner jag
Det känns helt fantastiskt att bebis redan är så stor att man inte längre skulle försöka stoppa förlossningen om den drar igång nu. Det känns lättande faktiskt eftersom jag haft en del onda förvärkar, då behöver jag inte oroa mig för det. Men om bebis vill komma ikväll så är vi inte redo! Vi måste fortfarande packa BB-väskan, tvätta upp bebiskläder och jag har lite boande kvar som jag vill göra för att vara mentalt redo. Mitt mål är att vara helt klar tills det är 30 dagar kvar till BF så från och med idag har jag 10 dagar på mig. Haha! Naveln har nästan ploppat, men inte riktigt, den sticker liksom ut på ena sidan, ser jättekul ut! Och svullen är jag definitivt, både ben, fötter och händer och växt till en oigenkännlig storlek. Jag tog av mig förlovningsringen i grevens tid kan jag säga! Vissa dagar ilar det riktigt mycket nere i bäckenet, jag tror det är bebis som borrat ner sitt huvud där och ibland känns det nästan som bebis sjunkit lite. Jag ska se om jag ser nån skillnad på veckans bild 🙂

Så här känner Victor
Emma känner utan tvekan av förvärkarna, och de satte igång ordentligt häromdagen när vi fick ett skrattanfall båda två framför Netflix, och det var nästan så att vi var inställda på att åka till förlossningen den natten!
Vi längtar båda efter att få hålla i bebis nu, det hade inte varit jobbigt i sig utan nästan tvärtom, men så klart att vi båda vill boa klart här hemma och bli mentalt ”redo”. ? Det finns få saker jag tycker är så viktiga som BB-väskan med allt Emma behöver, och jag hade känt det som ett misslyckande om jag inte såg till att den var ordentligt packad och kom med i bilen till förlossningen!
Bebisen sprattlar, trycker på och bökar runt där inne i magen, och gör sdgi tillkänna både på Emmas revben och bäcken, vilket gör att hon ibland får ordentligt ont. Om bebisen mot förmodan skulle stanna av där inne hade vi förmodligen märkt av det(!). Främst fötterna har också svullnat upp ordentligt, särskilt nu när det varit ordentligt varmt, och Emma har fått ett par ordentliga stödstrumpor som vi hoppas ska hjälpa. Förhoppningsvis kan hon få lite hjälp hos sjukgymnasten mot sitt ryggont också, det hade varit orimligt om hon behövde gå en månad till med de smärtorna…
Emma har också börjat sova djupare, och hon somnar mycket snabbare än tidigare. Ibland har hon vaknat till och sagt att hon inte kommer kunna somna om, velat att jag byter tillbaka till vår serie, bara för att somna några sekunder senare – haha! Jag antar att det är kroppen som börjar förbereda sig på att inte få sova så långa stunder eller regelbundet, även om jag aldrig förstått hur det där går ihop riktigt men jag hoppas för Emmas skull att det, tillsammans med att vi också har varandra, lindrar. ☺️

gravid-vecka-34

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här