Nästsista gången på gravidvattengympan

I måndags var jag på det nästsista gravidvattengympapasset med Magplasket. Det känns lite konstigt att det bara är en enda gång kvar och den gången är inte förrän om två veckor (4:e april). Jag kommer vara i vecka 39 då! Alla 12 av oss mammor är beräknade i april, men jag är HELT säker på att minst en kommer föda och missa sista passet. Hoppas inte det blir jag!

Barnmorskan har gått igenom alla delarna av profylaxen nu, så nästa gång är det “frågestund” istället. Jag blir otroligt peppad när barnmorskan pratar om förlossningen. Jag är så pepp och är så förväntansfull nu så jag kommer nog bli lite överraskad över att det gör ont att föda barn! Men då kommer jag förhoppningsvis kunna göra allt det där som barnmorskan har sagt så att det inte gör lika ont.

När jag var gravid med Lucas gick vi en profylaxkurs på MVC som var skit. Det funkade absolut inte för mig. Inga av övningarna eller andningen fungerade, så jag fick kasta alltihopa och hitta ett eget sätt mitt under den stundande förlossningen. Så känns det inte alls med Magplaskets profylax. Det är ingen avancerad andning som är svår att komma ihåg som den som var på MVCs profylaxkurs. Dessutom har jag förstått att det är inte själva andningen i sig som gör det lättare att hantera smärtan utan det är nyckeln till att kunna slappna av trots smärta. Spänner man sig gör det mer ont, men om man andas rätt så är det svårt att spänna sig. Det är också viktigt att ha något som man kan fokusera på som man kan kontrollera under förlossningen, då är andningen perfekt för mycket av det andra kan man inte påverka. Jag har verkligen lärt mig supermycket på den här gravidvattengympan!

Tänk, snart är bebis här! Det känns bara overkligare och overkligare haha!

magplasket

Foto: Johanna Wallin

/I samarbete med Magplasket

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Pilla

  Jag gick aldrig någon kurs på Mvc. Men jag gick på vattengympa de två första grav. Där övade vi. Jättebra tycker jag. Har haft stor användning av det under alla fl. Har även upplevt att jag blivit bättre på att kontrollera min kropp vid varje fl. Denna sista andades jag mig igenom värkarbetet. Var öppen 9 cm när jag kom in så jag hann inte så mycket med lustgasen. Det lilla jag fick var gött ?

  Helt ärligt så var denna sista fl den som gjorde minst ont. Tänkte aldrig att jag ville “dö” av smärta eller liknande. Att vi kom in så sent till fl berodde nog på just det, jag tyckte inte att värkarna var så farliga.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag känner att jag går in med en lite annorlunda inställning denna gången tack vare allt det jag har lärt mig. Det där med andningen har jag aldrig fattat förut och tyckte det verkade komplicerat, men nu förstår jag att jag inte alls behöver lägga så stor vikt vid andningen som jag trodde på första förlossningen. Avslappningen är den viktigaste 🙂 Åh det låter som du hade en riktig drömförlossning!!! <3

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här