Jag hade inte tänkt skriva om det här på bloggen

Jag hade inte tänkt skriva om det här på bloggen, men nu gör jag det ändå… Det känns som lite too much info, men what the hell, det här handlar om kroppen och jag är absolut inte den enda gravida så jag har ju inget att skämmas för… Dessutom så är just detta allmänt känt så varför ska jag hålla det hemligt?

Jo, så här är det. När en gravid närmar sig den stundande förlossningen så börjar kroppen förbereda sig genom att tömma tarmen. Så här står det på niomanader.se:

Under de sista dagarna före förlossningen stimuleras tarmen av hormon som frigörs från livmoderslemhinnan och du kanske behöver bajsa oftare än vanligt. Det är också vanligt att man är ganska lös i magen precis innan förlossningen. Kroppen har en naturlig tendens att tömma tarmen före och under förlossningen. Tarmtömningen kommer normalt före förlossningen men under en vaginal förlossning kan trycket på ändtarmen stimulera tarmtömning under själva förlossningen.

Så här har det varit i 3 dagar nu! Undra hur nära inpå förlossningen är nu då? Jag vill ju helst inte föda än, så det känns lite frustrerande om det är på gång redan nu! Jag försökte söka info och få reda på hur långt tid innan förlossningen som kroppen tömmer tarmen och då hittade jag ett inlägg som jag hade skrivit när jag var gravid med Lucas, så tydligen har jag skrivit om detta förut! Inlägget skrev jag den 13:e mars och då skrev jag att det hade hållt på i några dagar och den 16:e mars föddes Lucas. Så det kanske blir bebis i slutet på veckan då? Jag håller tummarna att bebis stannar till april MINST!

Minns ni det här? Hur länge höll era kroppar på innan bebis kom? Kan det vara nåt annat som plötsligt orsakat detta? Jag är rätt säker på att jag inte är magsjuk eller så i alla fall 🙂

tömmer tarmen innan förlossning

Relaterade Inlägg

50 Kommentarer

 1. lin

  Tyvärr var det inte så för mig. Haha… Jag sprang iväg på toaletten under öppningsarbetet. Man hade ju helst velat ha det avklarat innan!

  Svara
 2. Carina

  Jag var nog dålig i magen minst två veckor innan min femma föddes. Men samma dag han föddes tömdes tarmen totalt precis som vid magsjuka. Sen föddes han i vecka 36. Jag är så tacksam att kroppen tar hand om det själv så det inte kommer på förlossningen. Med mina andra barn var jag bara dålig i magen samma dag som jag födde. Kanske något som håller på att hända i din kropp??

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Samma här!! Jag är också sjuk tacksam! Kroppen är verkligen finurlig! Ja, det är det jag undrar om det kanske inte är nåt på G snart. Fast jag hoppas supermycket att bebis stannar dom sista veckorna 🙂

   Svara
 3. Zarah

  Hade ingenting sånt inför de två första förlossningarna. Jag hade läst att det kunde bli så, så jag gick och väntade på det tecknet ? men ingen tarmtömning för mig alltså hehe. Och nu under denna graviditeten så har jag varit lös till och från hela tiden, från plusset typ, så skulle det bli en än tarmtömning inför denna förlossning så skulle jag inte veta att det var just ett tecken på att det är något på gång hehe.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehehe 🙂 Undra varför? Undra om din kropp kanske inte var beredd på förlossningarna, typ att något du gjorde satte igång förlossningarna innan kroppen hade hunnit tömma? Eller så hade du inget att tömma hahah 🙂 Bara spekulerar lite 🙂

   Svara
   • Zarah

    Nej jag gjorde inget för att få igång förlossningarna. Att man kan få igång en förlossning själv är inget jag tror på, det sätter igång när kroppen och bebisen är redo. Men däremot är inte alla stöpta i samma form så jag tror absolut det är långt ifrån alla som springer på toa dagarna innan förlossningen ☺

   • Emma - På Smällen!

    Sant 🙂 Men visst är det så att en förlossning kan gå igång av ansträngning om bebis och tappen är mogen? Jag har iaf för mig att jag har läst det nånstans… Och det där med färdknäppen är ju i alla fall sant eftersom en kvinnas orgasm eller en mans spermier kan mjuka upp cervix och tappen. Men är bebis inte mogen så kommer den nog inte ut även om man gör färdknäpp flera gånger om dagen 😛

    Nej, uppenbarligen springer inte alla på toa dagarna innan 🙂 Jag tycker det är så fascinerande bara och vill jämt fråga ”varför” hehe 🙂

 4. Sandra - Gravid med första barnet

  Såhär står det om gravidkroppen i vecka 38 ”En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten eftersom produktionen av hormonet prostaglandin som har i uppgift att tömma tarmen inför förlossningen, ökar nu.”
  Och för mig så har magen varit lite risig i ca 2 veckor nu, ibland lite lösare och ibland typ rinnande..
  Har dock inga tecken alls på att förlossningen är nära att dra igång, går in i v.40 på fredag.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh! Men det måste ju betyda att det KAN hålla på i ett par veckor då? Och för dig har det ju hållt på ett tag. Jag går in i vecka 38 på fredag. För mig är det väldigt mycket lösare och jag måste gå 3-5 ggr per dag…. Jag är rätt säker på att jag har sammandragningar och så har jag mensvärk också, men inga riktigt onda såna så jag känner inte att värkarbetet har börjat än, bara lite förkänningar typ…

   Svara
 5. Jessica

  När jag var gravid så började ”problemet” på kvällen dagen innan förlossningen drog igång! Var väldigt lös i magen och fick springa på toa flera gånger under natten och då började även värkarna! Hade inte haft problemet med lös mage innan den kvällen! Så jag antar att det är väldigt olika 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, det verkar absolut variera, men undra hur länge det kan hålla på som längst. Hoppas att det kan hålla på i typ 3 veckor eller komma och gå, för jag vill gärna bebis går hela tiden ut…

   Svara
 6. Emma

  Jag har också tänkt på det där.. Men inte vågat googla om det kan vara ett tecken. Som sköterska vet jag att ett dygn/ett par dagar innan en människa dör så töms oftast tarmen även på patienter som varit förstoppade i veckor. Så haft mina misstankar om att kroppen tömmer inför förlossning.. I kanske 4-5 dagar har jag gjort nr.2 ungefär 1-3 gånger om dagen.. Trots järntabletter och att man ”ska” va förstoppad som gravid :p Jag har BF efter dig, 19/4. Så jag tycker också det känns för tidigt… :/

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad hemskt! Det hade jag ingen aning om! Jag reagerar tvärtom på järntabletterna, jättekonstigt men det var samma med Lucas. Bara av järntabletterna så måste jag gå och göra nr 2 morgon och kväll (normalt sett bara en gång per dag). Nu är jag där och gör nummer 2 cirka 3-5 ggr per dag. Ofta känner jag att det behövs när jag ska kissa… Hoppas att tarmen kan hålla på så i ett par veckor för annars tror jag verkligen att bebis kommer i helgen för man slappnar ju av när man är ledig liksom…

   Svara
 7. Pilla

  Började ca 2 v innan. Jag vaknade till och med på natten för att gå på toa ?? Så har det varit alla gånger för mig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh det låter bra! Nu är det 2 här som har haft i 2 veckor, då finns det chans att bebis stannar lite till 🙂 Jag har också känt det på natten när jag varit uppe och kissat, men om det går så försöker jag hålla mig hahah! Orkar inte bajsa varje gång jag kissar haha!!

   Svara
 8. Casssandra

  Jag har varit lös till och från hela graviditeten däremot har jag de sista dagarna fått gå på toa typ 3 gr om dagen. Så mycket mer frekvent nu. Dock inga riktiga diarrér eller så. Men man blir ju nyfiken om ngt är på gång för oss båda!! Har också molvärk, sammandragningar och förvärkar till och från sen en vecka tillbaka.. Men men kan ju hålla på länge också. Är bara så sjukt trött på att vara gravida nu 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Verkligen spännande alltså!!! Hoppas det drar igång för dig, men att min bebbe stannar lite till 🙂 Jag har inte tröttnat än och vill åtminstone att bebis stannar till april 🙂

   Svara
 9. Sj

  Jag hade inget sånt alls med dom två stora. Med trean blev jag helt kass i magen och tarmen tömdes och det höll på i en vecka! Trodde verkligen allt skulle komma igång då men det dröjde ett par veckor till. Tror det stod i v37 i appen att man kunde börja bli dålig i magen och det var nog då det kom. 🙂

  Svara
 10. Angelica

  För mig började det där toalettspringandet 3 dagar innan förlossningen satte igång med båda min tjejer.. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh spännande! För mig har det hållt på i 3 dagar nu och min mamma fick ett sånt där ”varsel” eller vad man ska säga nu ikväll. Hon är inte synsk eller så, men ibland har hon känt att något varit fel och ringt och då har det verkligen verkligen varit något fel, så hon har känt på sig rätt många gånger.

   Svara
 11. Tessan

  För mig höll det där på i flera veckor.. Järntabletterna gjorde magen lös redan från början men på slutet eskalerade det. Gjorde nr 2 6 ggr/dag de sista veckorna! Trodde med det kunde vara ett tecken på förlossning men det var det inte för min del 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Skönt för mig att höra att förlossningen inte alls behöver vara nära bara för att man tömmer tarmen 🙂 Det låter som du hade det ungefär som jag har det nu 🙂 Tack för att du delade med dig!

   Svara
 12. Linda

  Så blev det aldrig i mitt fall, men det låter logiskt. Kroppen brukar vara duktig på att ”ta hand om”. Självklart vill du ha bevis kvar ett tag till och det får du säkert också. Det kanske är en process om några veckor och sedan är du snart i land!

  Svara
 13. Malin

  Hej!Samma dag som vår dotter föddes sprang jag på toaletten ca 8 ggr och gjorde mina behov.Superjobbigt och jag var även inlagd på bb då(Stackars min rumskompis);)
  Minuterande innan dottern föddes satt jag på toa och kände hur krystvärkarna satte igång och då kände jag att hon var på g.Tur att jag hann till sängen innan vår ängel kom!Kul att följa din blogg,vi ska själva ha en till liten tjej 17/4:)Lycka till med bebis nr 2,det blir spännande att fortsätta följa din familj!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj oj! Tur att du hann till sängen, måste varit väldigt intensivt där på slutet! Hade du en rumskompis när du födde din dotter då? Konstigt att du inte hade ett eget rum innan krystvärkarna började, kände du inte av dom innan?

   Åhh vad roligt att du är beräknad så nära mig!!! Det är sååå spännande nu tycker jag! Lycka till själv <3 Roligt att du vill följa 🙂 Ska bli kul att se när din lilla tjej kommer, du får kommentera då så att jag får dom goda nyheterna <3

   Svara
 14. Åsa

  Samma dag som förvärkarna drog igång så bodde jag på toa. Ja kräktes och bajsade om vartannat. Kroppen gjorde sig av med allt som den kunde inklusive bebisen ett dygn senare. Gick ner 10 kg på typ 2dagar. Helt sjukt ?

  Svara
 15. Joanna

  Den senaste veckan har jag behövt springa på toa flera gånger om dagen…och inte för att tömma blåsan…gick idag in i v38…kanske ses vi på BB!
  Häls. Joanna som hittade till dig idag när jag letade bb-väsketips

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Gud så spännande! Bor du också i Gbg? Jag går in i vecka 38 imorgon 🙂 Om du ser mig på BB så måste du heja på mig! Kommer säkert se risig ut, men det gör dom flesta haha 🙂 Kul att du hittade hit <3

   Svara
   • Joanna

    Jepp…hoppas på att komma till östra…jag gick in i v 38 idag…
    Jag lovar att hejja om jag känner igen dig ? är rätt värdelös på ansikten…bättre på namn…
    Fördelen är väl att de allra flesta ser jäkligt sletna ut efter en förlossning ?

   • Emma - På Smällen!

    Det hoppas jag också på 🙂 Ja, gör det 🙂 Jag är också kass på ansikten haha! Ja, men det finns alltid dom som ser helt oberörda ut också och man undrar vilket hål deras bebbar kom ifrån egentligen haha 😛

   • Joanna

    Jag förbereder mig på att det känns som att skita ut en hörnsoffa…hörde den liknelsen för många år sedan…

   • Joanna

    Ja det är lite så jag tänker….bättre att föreställa sig ett rent helvete innan…och fhv är det inte värre ? graviditeten i sig har flutit på så himla enkelt på Alla sätt så jag undrar hur förlossningen blir…

   • Emma - På Smällen!

    Så tänkte jag också när jag var gravid med Lucas. Knappt några krämpor alls, min kropp var som gjord för att vara gravid. Förlossningen gick bra, det var tiden efter som var jobbig för mig och det var jag inte beredd på :-/

   • Joanna

    Ja men lite så…en liten bristning på magen, inga åderbråck, ingen foglossning, lite illamående (det som gjorde att jag fattade att jag var gravid), kilo som jag gått upp är typ det bebis med tillbehör väger. Så nu förbereder jag mig på att det här inte kommer att bli lätt…hellre lite pessimist innan för att (förhoppningsvis) bli positivt överraskad sedan….

 16. Linnéa

  Jag upplever samma sak. Är dock i vecka 36 så hon får stanna lite till. MEN jag upplever mer ”mensvärk” nu på senaste och när jag hade mens innan jag blev gravid upplevde jag att jag blev sämre i magen. Så tänker att de hänger ihop? Eftersom blodet går till livmodern och andra ställen av kroppen i stället för tarmarna.

  Svara
 17. Sarah

  Innan min första förlossning var jag som magsjuk i en månad. Kunde helt ärligt inte gå utanför dörren. Det positiva var att jag inte gjorde på mig på förlossningen.

  Att vara lös i magen beror på Prostaglandiner som frisläpps innan förlossningen för att starta den. Helt naturligt!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Läste det där med prostaglandiner också 🙂 Så häftig kroppen är alltså! Spydde du också? Eller var det bara frekventa toabesök? Skönt att slippa göra på sig på förlossningen 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här