Är det farligt att syskon ligger på gravidmage?

Lucas är en väldigt kramgo kille och vill ofta bli buren, fast vi kallar det “kramas” ❤ Numera så vill han inte bli buren runt någon längre tid, men han vill ofta bli upplyft från en plats till en annan (från sängen till soffan till exempel). Under hela graviditeten har jag burit på Lucas nästan lika mycket som jag hade gjort om jag inte var preggo. Det är bara nu på slutet när min kropp har sagt ifrån som jag försöker att lyfta Lucas mindre. Jag har aldrig sett det som en risk för bebisen att jag lyfter Lucas, det är det väl inte? Jag har inte läst på om det, men vad jag har hört så kan man fortsätta att lyfta som vanligt när man blir gravid. Alltså om man brukar lyfta så ska det inte vara några problem att fortsätta, om det inte handlar om tunga arbeten, vikter och så vidare.

Men en sak som jag började fundera på igårkväll som jag inte riktigt kunde släppa… Är det farligt att Lucas ligger eller sitter på mig? Merparten av hans tyngd blir ju på min mage då. Lucas väger 13 kg och jag har hela tiden tänkt “känns det bra så är det bra”. Man brukar ju prata om att bebis inte skadas eftersom den ligger inne i fostervattnet som dämpar slag/sparkar från äldre syskon och att livmodern är utspänd tack vare vattnet. Men nu blir jag lite orolig ändå… Tänk om min lilla har klämts därinne!

  
Någon som vet om det är farligt? Om det är farligt så borde väl MVC informera blivande tvåbarnsmammor om såna här saker eller?

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Sofi

  Jag bär massor på min tvååring som väger 14 kg och jag tror verkligen inte det är någon fara för bebisen. Den lever runt som sjutton i magen så jag räknar stenhårt med att sen mår som en prins/prinsessa där inne. Det som inte är bra med allt bärande är väl den extra belastningen på fogarna men det är ju bara mamman som det inte är så bra för…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Precis så som jag har tänkt också ? Men jag blev ändå lite orolig om det är farligt när Lucas sitter/ligger på magen… Jag har ju känt att bebis har sparkat en del då, men tanken att bebis har haft ont har inte alls slagit mig… Bebis sparkar ju även om jag bara lägger min arm över magen liksom…

   Svara
 2. J

  Jag tror faktiskt inte det är nån fara så, klämrisk på bebis kan ju inte finnas (eller måste vara minimal) när den är omgiven av en massa mjuka tarmar som går runtom den + påse och fostervatten. Däremot har jag alltid tänkt att det kan trigga igångsättning eller förstöra musklerna som fungerar som golvet för hela ditt mittersta kroppsparti, syftar på snippområdet. Inte nog med dina egna organ plus bebis på åtminstone 10-12kg så adderar du 14 extra utöver det, det är väl det jag skulle fundera på om det vore värt i ansträngning. Snippgympa efteråt är ju inte helt enkel att få till efter en förlossning och med 2 barn är det sjukt mkt rörigare än med ett. Så jag tänker mer att om du själv känner nåt så lät bli att bära isf. Jag fick värk av att bära min då 12 kgs klump så hon fick klättra upp för saker själv, ex till sin matstol via vanlig stol osv när hon var 1,5-2 år. Det har gjort att hon tar mkt mer egna initiativ själv och att jag inte alltid behöver finnas till hands när hon vill nå saker. Farligt tycker säkert vissa men eftersom hennes balanssinne är såpass utvecklat tycker jag själv bara det är himla smidigt om jag har fullt upp med lillebror.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hmm… det har jag faktiskt inte funderat på överhuvudtaget. Jag bar ju Lucas ganska mycket förra veckan men då fick jag mest ont i ryggen (mitten av ryggen) och ovanpå magen. Fogarna är ömma och så, men det var inte där som det gjorde ondare efter att jag hade burit på Lucas. Nu när jag tänker att jag inte ska bära honom så mycket så inser jag också att jag har burit honom mycket mer än vad han har bett om. Till exempel har jag burit honom ibland till förskolan bara för att jag är stressad över att han är sen, det hade jag inte behövt göra egentligen… Jag ska tänka på detta i fortsättningen, vill absolut inte förstöra några muskler!

   Svara
   • J

    Det är ju så lätt hänt, de är ju våra älsklingar! Men jag tror du skonar din kropp lite om du uppmuntrar honom till att göra en del själv även om jag känner igen bekvämligheten i att det går snabbare om man tar dem i famnen 😉 jag tyckte dock att det förberedde vår stora rätt bra på att fixa saker lite mer själv om man inte kunde komma till undsättning för att man fått bebis även om hon inte var spec gammal när vår tvåa kom. Beskrivningen med golvet som bär upp allt innandöme var det en sköterska på vår BVC som gav när vi hade en av de här regelbundna föräldrarträffarna som de brukar erbjuda ibland. Tyckte det var en himla bra beskrivning av hur man bör tänka kring vården av den viktiga regionen också. Min andra förlossning gick verkligen toppen och jag skulle kunna göra det hundra ggr igen men man blir något slappare (kände jag iaf) i musklerna och att då ha två att kånka på, nej det hade inte funkat och varit schysst mot kroppen precis efter förlossningen. Så att hon visste om att vissa saker fick hon mitt tillstånd att göra själv samtidigt som hon fick känna sig lite duktig kändes bara som ett plus för vår del.

   • Emma - På Smällen!

    Han är ganska så självgående och jag säger ofta “mamma kan inte hämta under soffan, du får vänta tills pappa kommer hem” så det har han lärt sig nu 🙂 Då brukar han gå och hämta skohornet och försöka själv 🙂 Jag säger för det mesta att han ska komma och sätta sig på soffan jämte mig eller i min famn när han egentligen vill bli buren och då brukar han göra det. Så det är nog mest mitt eget fel att jag har lyft. När han är ledsen så gör det så ont i mig och då skiter jag i min kropp för jag vill att han ska må bra. Men jag ska ändå försöka tänka på detta lite mer nu, särskilt nu på slutet.

 3. Zarah

  När du lyfter, kniiiiip! Blir ju massa extravikt som kanske inte är så jättebra för dig men för bebis är det nog ingen fara. Jag är mest förundrad över att du orkar bära honom. Jag har en tvååring på 11 kg som jag inte orkar bära speciellt mycket och försöker medvetet låta bli. Känns inte bra nånstans att bära honom när kroppen ändå får ta emot en massa från bebis och allt runt den.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh tack! Det ska jag göra! Jag har faktiskt inte känt att det varit tungt innan förra veckan. Jag har inte känt mig så tung i kroppen innan dess heller. Och förra veckan bar jag honom mycket eftersom det var så svårt att se honom så ynklig och ledsen efter operationen, men då fick jag ju väldigt ont i ryggen så nu låter jag bli att lyfta och bära så mycket som det går och idag så kändes det faktiskt bättre i kroppen för första gången på 1 vecka 🙂

   Svara
 4. Linda

  Tror det gör ont på dig innan det gör ont på bebis i så fall. Men skulle rekommendera att vänja honom med att inte bli buren. Efter förlossningen är du svagare. Och dessutom behöver man säga nej mycket till storasyskonet typ om man sitter och ammar eller ska bära bebisen någonstans. Skulle det bli snitt får du ju inte bära tyngre än bebis heller.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Låter bra 🙂 Det är lite så jag har resonerat hittills 🙂 Du har helt rätt, jag ska bättra mig på det och inte lyfta så mycket. Jair har också varit på mig om det, men mer för att han tror att bebis kommer skadas.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här