Tredje graviditeten

När ska man berätta för storasyskonet att mamma har bebis i magen?

Oj oj oj, den här frågan tänkte jag på ganska länge innan jag blev gravid. Först tänkte jag att det kan man väl säga när man vill, men så läste jag en artikel på Barntotal som sa att man skulle vänta till sjätte månaden! Det är ju jättelång tid! Och då kommer magen vara enorm! Dessutom står det att man skulle se till att barnet får höra från mamma och pappa och inte nån utomstående. Men hur skulle det gå till om man ska vänta till sjätte månaden?

Jag kan tycka att det är rimligt att vänta till vecka 12 eller till vecka 18 eller om man känner att det går och man VILL hålla det hemligt längre. Fast jag förstår såklart svårigheterna i om man berättar för tidigt också, ifall nåt skulle hända. Det är svårt för barnen att förstå och om dom är lite äldre än Lucas kanske dom till och med blir ledsna och funderar mer på det än vad som är bra för dom.

Men i artikeln på Barntotal stod det också att man inte skulle berätta för tidigt för barn har svårt med tidsperspektiv. Det må hända, men om nån annan berättar för barnet, då var ju inte det heller bra… Svårt att göra rätt här alltså.

Så nu till stora frågan om vi har berättat eller när vi ska berätta för Lucas?
Vi kunde inte riktigt hålla oss. Det började med att jag försökte lära Lucas att säga ”Jag ska bli storebror” och ja, nu säger han det 🙂 Jättegulligt! Sen sa mamma när hon var ute på promenad med Lucas att Lucas skulle få en bebis. Lucas kopplade det på en gång och sa ”Saga har en bebis” (alltså grannens barn). Nån gång har vi pekat på min mage och sagt att det bor en bebis där i, men det förstår inte Lucas. Inte alls. Mer än så har vi inte sagt och mer än så tänker vi nog inte säga just nu. Det känns som att det vi har sagt är ganska oskyldigt än så länge. Om Lucas hade varit ett halvår äldre så tror jag att han hade förstått allt mycket bättre och då hade vi väntat.

Hur resonerar ni kring detta? Hur länge ska man vänta med att berätta? Hur gjorde ni?

  

39 Comments

 • cissi

  vi har berättat rätt fort, till och med innan de 12 veckorna. I och med att jag blivit så sjuk och kräkts har det inte varit någon idé att hålla det hemligt. Tror bara det skappat onödig oro, särskilt för vår Emma 😉

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det tror jag också. Svårt att förklara varför mamma mår dåligt hela tiden om man inte kan säga som det är. Just det, ni har ju en liten Emma <3

 • Linda

  Vi berättade rätt tidigt för A. Men efter v 12. Vi pratar ju och planerar för bebisen så han här och förstår ändå. Först i början var han inte jätteglad över nyheten men det är bättre nu. Han var med på provat ul tom. Han gosar och pratar med bebisen i magen nästan varje dag. Vi kommer göra ett nytt rum åt A. Vet inte när han får byta men kanske till jul. Så han får massa nya saker till sitt rum innan bebisen kommer och ”tar” hans säng mm

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det är nog bra 🙂 Läste på Barntotal att man skulle göra alla förändringar i god tid så att barnet inte betraktat till exempel vagnen som sin eller sängen etc. Vi har två vagnar, men Lucas använder fortfarande den som bebis ska ha, den står på dagis. Men jag tänker att han inte kommer känna igen den när vi sätter på liggdelen.

 • Karin

  Hej!
  Är en trogen läsare av din blogg, gillar att läsa hur yngre resonerar i olika frågor. Är själv en ”gammal” tant med barn födda på 70 och 80- talet och har 7 fantastiska barnbarn!
  Jag berättade för den äldsta, som var 3,5 år då hon blev storasyster, väldigt tidigt.
  Jag resonerade som så att hon skulle bli delaktig i den stora händelsen, ha tid att fråga och komma med funderingar. Ville att det skulle vara en spännande resa även för henne. Vi köpte saker gemensamt till bebisen som hon i viss mån fick välja. Vi pratade mycket under resas gång hur det blev när bebis var född , att han behövde mycket ”hjälp” med allt, hur det skulle gå till när jag ammade. ( vilket fungerade väldigt bra då hon såg fram emot dessa stunder för då läste jag saga samtidigt för henne).
  Min tanke var ju att hon skulle vara väl förberedd och att hon inte skulle bli svartsjuk på bebisen. Jag vet inte om det var därför men syskonen höll väldigt bra sams under alla småbarnsåren.
  Visst tyckte hon ibland att det tog väldigt lång tid men samtidigt såg hon ju att magen växte – att det hände något och hon var så stolt över ”vår” mage 🙂 Barn är så kloka och jag tror man ska så ärlig man kan beroende på ålder naturligtvis.
  F.ö är dottern doula idag – kanske ett frö såddes redan då.

  • Emma - På Smällen!

   Åhh tack för din kommentar!! Jag tror väldigt mycket på ditt sätt att göra! Jag tycker det känns mycket mer naturligt att involvera Lucas så mycket som möjligt, känns helt fel att utesluta honom tycker jag. Tack för alla tips särskilt det där med att läsa böcker samtidigt som du ammade. Lucas älskar att läsa böcker och det blir ju perfekt att underhålla honom med det samtidigt som jag ammar. Det blir ju som en extra mysig stund för honom också då!! Lucas kommer vara 3 år när bebisen kommer så det är ju nästan som när din dotter blev storasyster.

   Tror absolut att du kan ha sått ett litet frö hos din dotter redan när hon var liten 🙂

   Tack för att du delade med dig! Jag kommer helt klart ta till mig av allt det du skrev 🙂 <3

 • anna

  Jag vill inte vara den som kommer med tråkiga kommentarer, men iom att du frågar tänkte jag bara skriva va jag tycker – och det är att man ska vänta tills efter RUL.. de finns tyvärr en anledning till varför man gör de.. (personlig erfarenhet) Om de blir syskon till vår lilla tjej nu så kommer vi vänta tills dess! 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår Anna och jag beklagar verkligen 🙁 Detta är en av anledningarna till att vi inte har sagt så mycket till Lucas, men det lilla vi har sagt vet jag inte om han verkligen har förstått. Hade han varit ett halvår äldre så hade vi varit noggrannare med att hålla det hemligt, tror jag.

 • zarah

  Jag gick in i v14 idag och vi har inte berättat för vår stora än. Han blir 4 i januari. Men vi har planerat att berätta för honom nu under helgen 🙂 Jag har velat berätta för honom länge eftersom jag mått så dåligt (dock ej kräkts) men han har ju märkt att jag mått dåligt och jag har velat förklara för honom. Men sambon har velat skjuta på det. Men nu är det alltså snart dags! 🙂 han var så liten när hans lillebror föddes, 2 år och 3 månader, så under den graviditeten förstod han ju inte så mycket, så jag längtar verkligen efter att få involvera honom nu denna gång! 🙂
  Vår minsta är bara 18 månader så han kommer inte förstå nått värre av vad som händer med och i min mage tyvärr.

  Jag tycker man ska berätta när man vill, finns inget rätt eller fel 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad spännande att berätta i helgen! Jag tror du har rätt, finns inga rätt och fel. Känns konstigt att det skulle vara fel att blanda in sina barn i något som dom i allra högsta grad är inblandade i vare sig dom vill eller inte 😛 Lucas älskar bebisar så jag tror han kommer tycka det är spännande när han väl förstår att det är en bebis i min mage, men just nu förstår han inte. Jag förstår honom, för hur skulle det få plats en hel bebis i min lilla mage hihi!

   • zarah

    Tänk så spännande det blir för Lukas sen när bebisen är så stor att den sparkar så han kan både se och känna! 🙂 Det längtar jag till här hemma nu, tills vår äldsta kan se och känna <3

 • Pilla

  Vi berättade i v 14 när vi gjort ”nuppen”. Vi filmade lite på ultraljudet, på tv-skärmen. Filmen visade vi för barnen på våran tv hemma. Vi frågade om de visste vad det var och våran stora på 4 svarade en bebis. Då frågade jag vart bebisen var och hon svarade mammas mage. Vi blev ganska förvånade hahaha lille killen på 2,5 år förstod inte alls. Än idag kan han säga bebis och peka på magen, men jag tror inte han förstår. Flickan däremot förstår och pratar mycket om bebisen i magen och vad hon vill att den ska heta. Vi läser även mycket bebisböcker med barnen ex Uno i magen.

  • Emma - På Smällen!

   Åhh vad mysigt!!! Vi måste också filma lite på KUB 🙂 duktig stora tjejen är 🙂 Jag får också köpa hem lite böcker som handlar om syskon. Lucas älskar att läsa så det kommer han gilla 🙂

   • zarah

    Jag kan rekommendera Busiga Bebben. Det finns en bok i den serien som handlar just om när Bebben ligger i sin mammas mage och det är med flikar, så man kan se Bebben i mammas mage medan storebror Jakob väntar och undrar vad Bebben gör där inne. Den var jättebra för vår pojk när lillebror låg i magen 🙂

   • Pillan

    Kom på att på SVT play under barnfliken finns en serie som heter Astrid blir storasyster. Min tjej har tittat jättemycket just den serien. Finns även på bolibompaappen Jag som just nu är hormonmonster bölar som tusan när Astrid hälsar på lillebror på BB

 • Mia

  Vi har 22 månader mellan våra söner, jag vet faktiskt inte när vi berättade, tror när magen blivit lite större. Vi köpte en bok som heter Uno i mammas mage som vi läste för honom, vet inte hur mycket han egentligen förstod. Om man frågade var bebisen var så klappade han på min mage, sen när han hälsade på på BB och vi frågade samma sak så pekade han i plastsängen, så han verkade ju ha förstått iaf! Han har nyss fyllt 2 nu och lillebror är 2 mån. Nu har han tyvärr börjat bli våldsam mot lillebror, väldigt oväntat eftersom han är världens snällaste kille!

  • Emma - På Smällen!

   Åh men då måste han ju förstått!! Tråkigt att det blivit så, men det är ju helt normalt att syskon i den åldern blir det. Jag var knappt 2 år bär min bror kom och jag slog honom mycket (minns såklart inget) men han fick ha hjälm när han lärde sig sitta för annars slog han sig i huvudet när jag puttade omkull honom. Hoppas ni löser det med storebrors känslor så han blir snäll mot lillebror igen ❤️

 • Sandra Skogholm

  Vi har ca 21 mån mellan våra pojkar, så storebror var bara ett år när jag blev gravid igen. Vi försökte förlösa gör ho om att det var en bebis i mammas mage under frös graviditeten men jag tror aldrig att han riktigt förstod. Han kunde ibland peka på min mage när vi frågade vart bebisen var, men det var vanligare att han pekade på sin egen eller pappas haha!

 • Christina Svanvinge

  Hej!
  Minns faktiskt inte hur tidigt vi berättade för storebror Anton som är nästan exakt 2 år äldre än lillasyster Emma.
  Däremot stötte vi på lite svartsjuka från Anton när lillasyster väl kommit. Han ville en period inte låta mig natta honom vilket gjorde hormoniga mig jätteledsen såklart.
  Jag tror på att involvera storasyskonet för att det är jue ändå en rätt stor sak att få en till i familjen. Tror att det är viktigt att storasyskonet får känna sig delaktiga så snart som möjligt.
  Har verkligen gillat din blogg hittills men nu ska det bli extra kul att läsa.
  Stort varmt GRATTIS till ett nytt litet liv.

  • Emma - På Smällen!

   Åhh tack vad roligt att du tycker det! Jag tycker det är tusen gånger roligare att blogga nu 🙂 Jag tror också på att involvera syskonet 🙂

 • Aneliya

  Vi berättade efter ultraljudet sonen va då strax efter 3 år.. han förstod först inte men sen när magen blev större o bebis sparkade förstod han 🙂 o nu e han drygt 3,5 o lillasyster har kommit o han är så stolt! 🙂

 • Nathalie

  Vi berättade direkt efter kub i vecka 14.. Vi ansåg att det var viktigt att han skulle få veta först innan vi berättade för någon annan.. Sedan fick han berätta för mormor och farmor 🙂

 • Frida

  Vår son var lite mer 3 år när jag blev gravid så vi berättade när vi kände att vi kunde gå ut med det (efter v 12). Inte innan då det fanns risk att han skulle skvallra Förklarade att bebisen kommer efter sommaren. Tyckte det funkade bra. Han längtade så och sprang in på BB rakt förbi mig (fast jag hade väntat mig att han saknat mig lite) pch ropade ”var är bebisen?” ❤

 • Monica

  Hej! Viberättade för vår dotter efter vi varit på KUB-testet och då var jag i v 12+4. Vår dotter är 4,5 år så vi valde att vänta p.g.a. att det kunde blivit svårt att förklara om något skulle hända (har fått ett missfall därav försiktigheten).

  • Emma - På Smällen!

   Åh det förstår jag att ni var extra försiktiga. Särskilt eftersom var så gammal att hon verkligen skulle förstå. Hade Lucas varit äldre så skulle vi varit lite mer försiktiga.

 • Anneli

  Min stora tjej var bara 1,5 när jag blev gravid med lillasyster. Hon var den första jag berättade för men hon var ändå helt clueless så tidigt på morgonen så ung hon var så hon greppade det inte alls. Det var bara för att jag behövde berätta för någon och sambon sov. Först när jag blev stor om magen och hon var fyllda 2 pratade vi mer om det. Vid ett tillfälle försökte hon dela med sig av sin ostsmörgås till lillasyster genom min navel så då tror jag hon fattade att det låg nån därinne.

  • Emma - På Smällen!

   Haha!! Gud så gulligt!! ❤️ det låter nästan som mamma och dotter kommer bli såna bästisar som jag och min mamma är och var 🙂 Ni delar ju redan nu hemlisar 🙂 Och så gulligt det där med ostsmörgåsen!! ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.