Tredje graviditeten

Gravidvecka 28 – bebis nr 2

Bebis

De senaste 11 veckorna har bebisen ökat 10 ggr i vikt! Bebisen väger nu omkring 1,2 kg och är 39 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Pojkbebisars testiklar har börjat vandra ner genom ljumskkanalen i buken till pungen. Detta kollar läkaren, att testiklarna har kommit hela vägen ner när bebisen är född. Den lilla bebisen har börjat sova som vi andra med REM-sömn vilket innebär att den lille bebisen drömmer! Vad bebisar drömmer om är det ingen som vet. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.

 

Du

Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm och det är såpass stort att det påverkar hur du kan röra dig. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna ett visst tryck upp mot bröstkorgen. Det är en kraftig växtperiod mellan vecka 28 och 32. Din viktökning kan i vecka 28 vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo. Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. Om du är väldigt aktiv och tar i för mycket kan kroppen säga ifrån och då kan du få sammandragningar vilket gör så att livmodern drar sig samman och blir hård. Om detta är ditt första barn kan det hända att du får ditt första mjölkläckage nu. Brösten kommer kanske växa ännu mer nu framöver.

Så här känner jag

Mitt symfusmått var 26 cm förra veckan vilket då var lite över medel, så det stämmer ju bra med veckans beskrivning. Jag känner att magen påverkar mycket hur jag rör mig nu. När jag sitter tar revbenen i livmodern och efter ett tag så blir det lite jobbigt. Och jag kan inte ligga ner på soffan heller för då får jag halsbränna – dags att börja med Omeprazol snart… Än så länge kör jag på mjölk och Novalucol men det går åt ganska mycket av det nu haha…! Jag har gått upp 3,1 kg nu, min magkänsla säger att vikten kommer gå ganska snabbt uppåt nu så jag känner inte att det är dåligt att jag inte har gått upp så mycket än. Jag har ju varit hälsosam och då borde kroppen lägga på sig det den behöver. Jag äter bra mat och har mycket mer matlust än förra graviditeten. Det är fortfarande inte så gott med mat, men det är i alla fall ingen pina som det var när jag var gravid med Lucas. Jag har fortfarande inte känt några klassiska sammandragningar. Enda tillfället som jag kan tänka mig att jag har sammandragningar är när jag är kissenödig på morgonen, men då håller dom alltid i sig tills jag kissar så i så fall kan dom hålla i sig 10-30 minuter beroende på när jag behagar att gå upp. Jag har känt att brösten spänner till precis som när det ska läcka mjölk, men än har jag inte sett att det blivit nåt läckage. Detta har jag känt ett bra tag nu och det känns till exempel när jag tränar, ser bebisar och gör sånt som får mjölken att rinna till när man ammar (jag minns från när jag ammade Lucas).

 

gravid-vecka-28

4 Comments

 • Laura

  Hej!
  Såg på din instagram om magontet och tänkte om det kan vara samma sak som jag varit med om under mina fyra graviditeter som ingen läkare har kunnat förklara vad det är.

  Jag hade inte ont igenom graviditeten men då och då kom dessa ”attacker” där det kändes som jag trodde att det var blindtarmen.
  Åkte in flera gånger gång på gång men de kunde ju inte säga vad det var.

  Symptomen jag hade :
  1.Kunde inte stå upprätt
  2.Hade ont hela tiden värst när man rörde magen

  3. Jag hade en speciell punkt typ höger om magen som gjorde mest ont

  4. Jag hade ont i flera timmar
  5. Bästa ställningen var att ligga med knäna böjda. Som en arg katt typ.

  Jag mådde även lite illa och hade så ont så jag kallsvettades/fick en lite högre temp.

  Men alla prover visade att det inte var nån inflammation nånstans.

  Jag har haft den ”attacken” ett fåtal gånger nu efter sista graviditeten och det jag märkt nu är att det som hjälper är att trycka på den ömma punkten fast det gör ont. Men det är ju en helt annan sak nu när jag inte är gravid. Hjälper ju inte dig så mkt nu när du är gravid också…Skulle inte göra det om jag varit gravid eftersom man annars också är väldigt uppblåst och inälvorna är under hård press.

  Vet inte om det är samma sak som vi har men för mig förklarade läkarn att det skulle kunna vara något med tarmarna och när avföringen ska passera så blir det antingen stop eller nåt liknande.

  Hoppas att du slipper magontet längre fram!

  Kram!

  • Emma - På Smällen igen!

   Hej Laura! Ditt magont låter väldigt mycket som mitt. Högg det i sidan när du rörde höger ben? Du skrev rörde magen, men när du rörde höger ben? Mina två sista anfall hade jag dåliga värden och blev inlagd och värden blev inte bra förrän dom medicinerade. Jag hade ont ända tills antibiotikan började verka, men sista gången märkte jag att det fanns som toppar på smärtan också för varje gång som jag nådde 10 på smärtskalan så började jag spy okontrollerat och svimmade nästan. Jag hade väldigt svårt att hålla mig vid medvetande trots att jag låg ner på en bår. Jag kunde bara ligga på höger sida (alltså på den sidan jag hade ont). Min första grav hade jag tre anfall som kändes likadant minus den där punkten på höger sida, dom gångerna var inte lika intensiva och jag hade bra värden så jag blev inte inlagd och det gick över efter några timmar/dagar. Då förklarade läkarna precis det där som du skrev med tarmarna, men nu tror jag inte att det är det längre eftersom jag får dåliga värden när jag har anfall. Hoppas bara att det här är ett falsk alarm…. Kram!

 • Laura

  Japp. Fick ont om jag rörde högra benet…

  Jag hade inga dåliga värden som tur är men det kanske är något liknande vi har? Du tycks ha det värre än vad jag hade/har det för jag kunde ändå hålla mig vid medvetande och spydde inte utan mådde dåligt.

  Googlar man typ på ”ond punkt på magen” så kan man hitta vissa trådar på olika diskussionsforum och där ser man att flera har liknande symptom utan att de vet vad det är exakt.

  Men det kanske har ngt med blindtarmen att göra. Den kanske är påverkad eftersom den är under hård press eller nåt….

  Hoppas du får ordning på magontet iaf

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, jag tänker att det kan varit så att du hade en lättare blindtarmsinflammation. Den kan ju självläka flera gånger och dina värden kanske aldrig hann bli dåliga. Mina anfall har blivit värre för varje gång. Dom första gångerna spydde jag inte av smärta men det gjorde sjukt ont ändå. Jag kände inte det där med högra benet då heller. Just när man har ont i magen så kan det vara vad som helst känns det som. Jag tycker det är superjobbigt att läkarna inte kan säga exakt vad det är! Läkaren på gynavdelningen trodde att blindtarmen kanske påverkades av att tarmarna rör sig långsammare pga gravidhormoner…

   Den här gången var det iaf falskalarm, magontet försvann över natten 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.