Brasilien,  Resor,  Tredje graviditeten

Föda barn i Brasilien

Vet ni hur det är att föda barn i Brasilien? Någon läsare som har gjort det kanske? Finns det några brasilianskor som läser min blogg kanske?

Eftersom jag är tillsammans med en brasse så har jag såklart funderat över detta. Dagdrömt lite om skillnaderna och blivit lite chockad och faktiskt glad över att jag bor i Sverige och inte ska föda barn där. Inte för att vården är dålig (även om Jair säger det) utan för att det är sååååå annorlunda och inte alls så som jag VILL att min förlossning ska vara.

Jag kan inte påstå att jag vet allt, men jag har fått höra både fattigmansversionen och rikemansversionen. Jair kommer från en fattig familj, men han har många rika vänner så jag har sett båda delarna. Det fungerar ungefär så här:

Dom rika föder med kejsarsnitt och dom fattiga föder vaginalt

Jairs bror berättade om sin dotters förlossning när vi var där nere. Han satt på en bar och drack öl och väntade spänt på att få ett telefonsamtal om att lilla Bruna hade anlänt. Jag blev så överraskad när han berättade det och trodde först att jag hade förstått fel eftersom han pratar portugisiska med mig, men jag hade uppfattat helt rätt. Jairs brorsdotter är född vaginalt och då får inte mannen vara med på förlossningen, i alla fall inte om man föder på ett kommunalt sjukhus.

I Brasilien föder cirka 50% med kejsarsnitt och är man riktigt rik så kan man ta in på 6-stjärnigt förlossningssjukhus och då blir man sminkad och får sitt hår och naglar fixade innan man åker hem med sin bebis. Rena rama spa-anläggning! Det finns ett TV-program som heter Ett barns första dag och i första avsnittet så handlar det faktiskt om att föda barn i Brasilien och dom visar det där 6-stjärniga förlossningssjukhuset!

kejsarsnitt Brasilien

Barn som fötts med kejsarsnitt i Rio de Janeiro i Brasilien. Foto:Filipe Dana AP/Scanpix

En annan sak som jag reagerade på var att alla som betalade för att få kejsarsnitt verkade ha möjligheten att välja barnets födelsedag. När man fick följa den medelklassiga familjen i TV-programmet så fick jag även uppfattning om att man valde just kejsarsnitt för att man skulle kunna planera barnets födelsedag! För mig kändes detta så galet!!! Jag tycker man har tappat hela tjusning och spänningen med att få barn när allt är planerat in i minsta detalj!

Jag blev också lite sur när jag såg programmet för den blivande mormorn till medelklassmamman berättade stolt om hur hon hade fött ett barn med kejsarsnitt och ett barn vaginalt och i samma andetag så sa hon att hennes dotter ALDRIG skulle klara att föda vaginalt. Därför hade hon övertalat sin dotter att välja kejsarsnitt. Men! Hur kan hon säga att hennes dotter aldrig skulle klara att föda vaginalt?! Hennes kropp är ju gjord för det! När vi var i Brasilien så var det många som blev chockade när jag sa att jag hade fött vaginalt. Inställningen till vaginala förlossningar har blivit så skev i Brasilien, dels att det blivit en klassfråga och dels att kvinnor inte tror att dom klarar en vaginal förlossning!

Men visst är det intressant om hur man föder barn i andra länder? Jag vet att jag har en hel del utlandssvenska läsare och några utländska läsare också 🙂 Ni som har fött i något annat land, ni kanske vill dela med er? Jag är jättenyfiken på att höra!

9 Comments

 • Ylva

  Jag bor i Danmark och födde min flicka här för två månader sedan. Inte stor skillnad mot Sverige 🙂 Utom att lustgas är borttaget då det kan vara giftigt för barnmorskorna. Och att man har en barnmorska inne på rummet hela tiden på förlossningen! Blev överraskad att hon satt där i alla mina 17 timmar (fast jag fick Ryggbedövning efter 7 timmar och mest låg och vilade efter det)

  Får du många svar kan du väl sammanställa dem i ett inlägg? 🙂

 • Catarina

  Jag vet att i Egypten, där min man är ifrån, så är dom väldigt pigga på att göra kejsarsnitt vid minsta lilla eftersom läkarna då får mer betalt. Det gör ju också att alla som önskar får göra kejsarsnitt. Inga aurora-samtal direkt….

  • Catarina

   Och det är heller inte vanligt att mannen är med under en vaginal förlossning. Fick övertala min man inför första och han var väldigt glad att min mamma var med också, men inför andra så var det en självklarhet att han skulle vara med och han klippte även navelsträngen då.

 • Emelie

  Jag bor i Tyskland, födde mitt andra barn här för en vecka sedan. Förbjudet med lustgas och krångligt att få ryggmärgsbedövning. Jag var själv med en barnmorska hela tiden, min man tog hand om våran första dotter, vi hade ingen som kunde ta henne mitt i natten. Jag var jättenervös, kan inte bra tyska men allt gick jättebra. En läkare kom in precis vid slutet och hjälpte till annars var det jag och barnmorskan själva.

 • Thaimorsan

  Som Thailand. Mina vänner födde sina barn på privata sjukhus och lagt minst 10K för den lyxvården eftersom de vägrade den lokala/kommunal sjukvård som jag har läst många skräckhistorier om. No money, no care.

  Det var ett tag sedan jag hade det snacket med mina vänner där om detta med att föda barn och kostnader där så ett inlägg kommer efter lite mer research.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.