Frågor & Svar

Läsarfråga: Nattning av Isadora

Jag fick en fråga från en läsare om nattningen med Isadora som jag tänkte svara på i det här inlägget. Här kommer frågan:

Hej! Kan du inte skriva lite om hur nattningen funkar för Isadora och hur hon sover på nätterna. Har en son på snart 9 veckor som är så svår att få och sova men när han väl somnat så sover han och vaknar för mat efter 4-5 timmar men somnar sen om igen bredvid mitt bröst. Försöker få han att somna i sin säng för kvällen och sen på natten få somna mellan oss. Får så ont i kroppen om han ska samsova med oss hela nätter….

Svar: Nattningen av Isadora är nästan för bra för att vara sant. Jag trodde faktiskt inte att såna här barn fanns! När hon är mätt och ingen bajs verkar vara på gång, då brukar hon vara trött (ibland vill hon vara vaken och social). När jag tror att hon är trött, vilket hon oftast är, så lägger jag henne i sitt babynest i sovrummet och sen ger jag henne nappen och lägger snutten över ögonen. Om hon är trött så blundar hon så fort som snutten nuddar vid hennes panna och då kan jag vara säker på att hon kommer somna snart så då går jag ut ur rummet och stänger dörren. Anledningen till att jag går ut ur rummet istället för att stanna kvar är dels för att jag har Lucas att ta hand om och dels för att jag blir lite stressad om hon inte somnar på en gång, jag får för mig att hon inte kommer att somna och då försöker jag buffa på rumpan m.m. och det gillar inte Isadora. Det är alltså bäst om jag går ut och kommer tillbaka om hon behöver mig. För det mesta så fungerar detta utmärkt, men ibland hör jag att hon gnyr därinne och då är det oftast för att hon har tappat nappen. På kvällarna kan hon vara lite mer sprattlig och suger häftigare och mer irriterat på nappen, då upplever jag det som att hon har lite svårt att komma till ro. Då sätter jag på musiken på en nattlampa från Cloud b (annonslänk) som Lucas fick i julas. Det är en lugn melodi med havsvattensbrus. Då kommer hon jämt till ro och somnar! Den funkar inte alls på Lucas, jag tror man måste börja med såna här nattlampor när dom fortfarande är bebisar för annars tycker dom bara att det är spännande. Nattlampan projicerar även ett undervattensbildspel på väggen som Isadora tittar på ibland innan hon somnar.

cloud b

När Isadora har somnat för natten så sover hon oftast cirka 5 timmar, ibland 4 timmar och ibland 6,5 timme. Det var helt annat med Lucas när han var bebis. Han sov kanske 4 timmar första passet på natten och sen vaknade han nog varannan timme eller varje timme resten av natten och då orkade jag inte lyfta tillbaka honom till hans säng så han sov vid mitt bröst. Jag förstår dig med att du får ont när du samsover med din son. Jag minns att jag fick väldigt ont i början när jag sov med Lucas också. Jag vågade ju inte vända mig, men det blev bättre sen när han blev större och jag vågade vända ryggen åt honom när vi samsov. Jag tycker din metod verkar bra, det är ju bättre att du åtminstone får sova halva natten själv 🙂 Lucas och Isadora har varit väldigt olika barn så jag vet inte om jag kunde gjort något annorlunda med Lucas för att han skulle sova mer i egen säng. Förresten, har du provat bedside crib? En liten spjälsäng där en gavel är borttagen. Man fäster bebis spjälsäng på sin egen, det underlättar vid samsovning tycker jag eftersom bebis sover i sin egna säng fast precis intill.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.