Brasilien,  Frågor & Svar

Frågor och svar Brasilien

Hur länge stannar ni?
Svar: Vi stannar i 7 månader. Vi kommer hem i slutet på juli efter VM som är i Brasilien denna gången 🙂

Varför åker ni med sådan liten bebis?
Svar: Jag tycker nog inte Lucas är så liten nu längre. Han är 9,5 månad. Det enda jag hade önskat var att han hade lärt sig krypa eller gå så att han kom upp lite från all smuts på golvet. Det är svårt att få honom att ligga kvar på en handduk eller filt för han vill gärna åla iväg och det är svårt att få upp all sand från marken och här finns det ganska mycket små små myror inomhus. Men det funkar rätt så bra nu när vi köpte en lekmatta till honom som han kan leka på.

Och för mig verkar det vansinnigt, varför bor ni i ett getto som är farlig?? Verksa galet att utsätta sitt barn för det framför trygghet.
Svar: Jag förstår att alla inte kan förstå vårt val att åka hit. Men för oss hade det varit vansinnigt om Lucas inte hade fått lära känna sina farföräldrar och om vi hade vägrat Lucas att få känna sitt ursprung och sin kultur. Lucas är 100% trygg med sin mamma och pappa här och vi utsätter inte honom för något som känns farligt. Jag skulle vara mycket mer nervös och orolig om vi bodde i något annat område där vi inte känner någon. Här behöver man inte ens låsa ytterdörren på natten om man inte vill, så säkert är det!

Bor ni i Rio eller annan stad?
Svar: Vi bor i Salvador, Brasiliens tredje största stad med cirka 3,8 miljoner invånare!

Hur stor är favelan, vad heter den?
Svar: Vi bor i en liten faleva. Jag vet inte hur många invånare det är men det är inte så många hus och det går snabbt att gå från ena sidan till den andra om man går fågelvägen 😛 Vägen är nämligen fylld av trappor och går i kringilikrokar 🙂 Favelan heter Roça da Sabina.

20140104-000451.jpg
Vi bor vid den röda ringen, alltså supernära beachen 🙂

Har Jairs familj bott där i flera generationer eller relativt nyinflyttade?
Svar: Jairs familj har bott här i 35 år. Dom har själva byggt huset och nu ska Jairs pappa bygga till en rejäl bit med pengar som vi har sparat 🙂 Det känns så himla fint att kunna göra något bra för dom 🙂

Jag tänkte på det med jetlag, är det något som ni märkt av på er och Lucas?
Svar: Faktiskt inte. Det gick superbra med att anpassa sig efter tiderna här. Jag tror att det var för att vi åkte tidigt på morgonen och kom fram sent på kvällen. Det blev det naturligt för honom att sova när vi kom hem. Han var ju rejält trött efter resan och vi också. Nu somnar han vid 21-tiden och vaknar glad vid 9-tiden. Perfekt! 🙂

5 Comments

 • Anonym

  Jag tycker det är jätte fint och viktigt att ni åkt till Brasilien och att ni stannar så länge! Som du säger så är det Lucas pappas familj och jätte viktigt att han kommer i kontakt med sin brasilianska sida. Det betyder ju klart inte att det ibland kan kännas jobbigt och tungt men fan så värt det! Tummen upp åt er!

 • sara

  det är väl självklart att ni ska åka och bo hos Jairs familj! har själv varit i salvador precis vid den första stranden där ni bor, bodde vi också, fast på hotell då, sen åkte vi till ”gamlastan” i salvador och bodde där och på morro de sao paulo,älskar salvador, och eran favela som du visar på kartan ser ju liten ut om man jämför med vissa andra, sen ligger ju dom flesta favela så himla nära andra bostads om råden, inte dirket så att det ligger långt ut på vishan(eller där finns dom ju oxå haha)! ha en underbar resa, här i sthlm idag är det grått, mörkt och regn 🙁

 • Anita

  Kära Emma!
  Tycker du gör helt rätt som tagit med Lucas till Brasilien och detta är något ni absolut ska fortsätta med hela hans uppväxt.

  Herregud, det bor ju barn och familjer i Brasilien också. Varför ska folk tro det är farligt för ”svenska” Lucas? Ni har ju Jairs familj där och flera av dem verkar också ha sina barn där i Favelan.

  Ha det så trevligt! Kul att du berättar om Brasilien 🙂

 • Tessan

  Jag tycker ni är helgrymma och modiga som åkt iväg till Brasilien! Jag hade nog aldrig vågat det 😉 Men som sagt, Lucas har ju rätt att träffa sina släktingar. Jag tror ni kommer få en asrolig resa 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.