Det där med vikten – rond 2

Jag har undvikit att skriva inlägg om vikten och kroppen efter graviditeten eftersom det är så svårt att hålla en jämn balans där ingen tar illa upp. Men nu känner jag att jag måste få ur mig mina tankar innan hela jag exploderar! Min blogg betyder otroligt mycket för mig och den har från början varit ett sätt för mig att skriva av mig och ni läsare har blivit som en liten hejarklack 🙂 Jag behöver er på denna resan – det är liksom tråkigt att träna och nå resultat om jag inte kan dela det med er! Men jag vill inte “vikthetsa” så att någon av er mår dåligt, därför hoppas jag att ni tolkar det jag skriver på ett sunt sätt och får lust att haka på utan att känna er pressade av mig. Jag kan väl inte vara den enda som är sugen på att komma i form igen?

Rubriken till det här inlägget har jag valt efter att ha läst ett gammalt inlägg som jag skrev nästan 3 månader efter att Lucas föddes, det inlägget hette just “Det där med vikten”. Jag blev så otroligt peppad när jag läste det inlägget för det är nästan där jag är nu! Då hade jag 11 kg kvar till min trivselvikt på 63 kg (6 kg var gravidkilon som var kvar) och det kändes lite tungt, men jag var säker på att jag skulle lyckas. Jag har gjort denna viktresan 2 ggr förut så jag KAN göra det igen! Detta är liksom inget nytt, men det känns alltid tungt när man står längst ner och tittar mot toppen på berget, särskilt när toppen hamnar längre och längre bort… Ja, för det är faktiskt det som har hänt med mig nu. Jag har börjat gå upp i vikt igen och jag vet i sjutton varför??? Men mina misstankar är att min kropp samlar på sig vätska så jag behöver nog dra ner lite på kolhydraterna för det är väl dom som binder vätska?

Dagen då Isadora föddes, då vägde jag 80,1 kg, vilket är en viktuppgång på 12,1 kg. Exakt 6 veckor senare så hade jag gått ner 10 kg! Wihoo! Jag vägde alltså 70,1 kg! Men sen hände något konstigt, jag började gå upp i vikt igen och jag fattar verkligen inte varför (exakt samma sak hände när Lucas var född men då var jag väldigt onyttig). Jag äter inte onyttigare och jag äter bara lite mer än vad jag gjorde förut (jag äter både lunch och middag och inte bara lunch). Jag är ofta hungrig men småäter inte utan äter mat på bestämda tider. Nu väger jag 72,9 kg och det är en viktuppgång på 2,8 kg på 3,5 vecka, känns sådär… 1,5 kg gick jag upp efter att jag började med träningen så det skulle kunna vara muskler om dom byggs så snabbt som på 2 veckor…

Eftersom det var exakt samma tråkiga och tröga start efter min första graviditet så är jag inte orolig. Kroppen kommer i ordning med vikten snart, det är bara att kämpa på – hålla ögonen på målet helt enkelt 🙂 Och jag vet att jag snackar mycket om just vikten och att inte allt handlar om kilon, men jag tycker det är lättast att ställa sig på vågen. Men jag har mätt kroppen och så också för att kunna mäta resultaten på andra sätt också 🙂

Mina mål

☐ Komma under 70 kg
☐ Lyckas stänga knappen på mina orangea shorts
☐ Nå startvikten på 68 kg (då ska jag unna mig nya träningskläder)
☐ Komma i ett par as-snygga jeggings i storlek 36 som jag har köpt (eller shortsen på sista bilden i inlägget)
☐ Nå trivselvikten på 63 kg

I inlägget “Det där med vikten” så visar jag bilder från min första viktminskningsresa på 10 kg, så jag tänkte faktiskt göra det även den här gången 🙂 Fast den här gången så visar jag bilder från efter graviditeten med Lucas.

  Här var Lucas 3 månader

Här var jag nöjd när magen såg ut som den gör på bilden efter 6 månader. Jag trodde inte att magen kunde bli plattare än så, men det kunde den! 🙂

Sommaren i Sverige 2013 och december 2013 i Brasilien

Brasilien februari 2014 – här har jag min trivselvikt på 63 kg 🙂

 

 

 

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Petra - Tappakilon.com

  Lurigt det där men att kroppen går ner efter förlossningen för att sen gå upp. Hände precis samma för mig och jag har läst någonstans (ska kolla källa och återkomma) att det är vanligt då hormonerna fortfarande finns där. Dels från förlossningen men också eftersom du ammar. Läste i Lofsans bok om mammaträning att man kan räkna med att kroppen behöver omkring lika lång tid på sig efter förlossningen som graviditeten varade. Alltså omkring 9 månader. 🙂

  Men jag förstår att det är tråkigt att se hur vikten ökar även fast du äter nyttigt och tränar. Tycker du är jätteduktig som håller i och tränar och försöker tänka sunt. En annan anledning till viktuppgången kan ju vara att kroppen samlar vätska när du tränar och att du därför ser en ökning på vikten. Mäter du dig så kanske det har kommit bort några cm på midjan eller så. Med din sunda inställning så kommer det gå jättebra och vilken grym skillnad det är på bilderna efter Lucas förlossning. 🙂

  Svara
 2. Natalie

  Tycker du verkar kämpa på jättebra! Har själv fortfarade 3 kg kvar efter min förlossning för 6 månader sedan… Och allt verkar sitta på magen efter andra graviditeten ? Får man fråga hur lång du är?
  Heja heja med träningen! ?

  Svara
 3. Sofi

  Det verkar väldigt olika det där med vikten. Första grav gick jag upp 16-17 kg och var skitnojig över det. Men på 2 mån var allt borta och efter 4 månader låg jag minus 4 kg. Men efter att jag byggt upp musklerna landade jag tillslut på utgångsvikt när sonen var ca 1 år. Denna gång gick jag upp 12 kg och var nere på start efter 6 veckor, nu efter 12 veckor ligger jag minus 1,5 kg men jag skulle tro att även denna gång blir det utgångsvikt efter att jag slutat amma och fått tillbaka musklerna. Din långsammare viktnedgång kanske tyder på att du inte tappat lika mycket muskler vilket ju är positivt!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för din kommentar ❤️ För min del är det nog fluff som sitter kvar för kläderna i garderoben passar ju inte 🙁 Men det tar vi igen på gymmet, hoppar på ett cardio walking pass nu 🙂

   Svara
 4. Becka

  Kolla uop olga rönnberg mamma fitness ? hon har en blogg/sida/företag och även fb sida. Full av tips för mammor och har förklaringar till varför vågen visar mer nu osv

  Svara
 5. Pilla

  Du når snart ditt mål! Du kämpar på jättebra tycker jag. Det kommer. Tänk på hormonerna. Hormonerna “poppar” verkligen i våra kroppar efter en förlossning samt amningen. Det kan göra något kilo pluss någon dag och sedan är det borta igen. Du har börjat träna nu, kroppen binder vätska efter träning vilket ger uppgång. Sist men inte minst, det är sommar och hyfsad värme. Det kan också påverka.

  Jag tycker egentligen inte kroppen stabiliserar sig förrän jag slutat amma. Själv har jag 10 dryga kilon kvar till mål. Gick upp 30 denna sista gång ?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här